Μισθοί κάτω από τα 500 ευρώ

Το επίπεδο του κατώτατου μισθού θα επηρεαστεί άμεσα από τον πρόσφατο νόμο του νέου Μεσοπρόθεσμου σύμφωνα με τον οποίο οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 25 ετών, ακόμη κι αν συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα λάβουν τις τριετίες μειωμένες κατά 50%. Ταυτόχρονα, το «φράγμα» του κατώτατου μισθού –που διαμορφώνεται στα 510 ευρώ καθαρά– έχει πλέον σπάσει για 500.00 εργαζόμενους, που ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και τριετιών, απασχολούνται με μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Με βάση αυτά τα συγκλονιστιικά στοιχεία το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά πως το 30% του πληθυσμού βρίσκεται ήδη κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας!

Να σημειωθεί ότι τόσο το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) που ελέγχεται από το υπουργείο Εργασίας, όσο και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, συμφωνούν πως το ύψος του κατώτατου μισθού δεν επηρεάζει ούτε την απασχόληση ούτε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αντιθέτως, συμπιέζει και τους υπόλοιπους μισθούς προς τα κάτω… Μάλιστα, στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός για το 2017 θα είναι χαμηλότερος από τον σημερινό (586 ευρώ ή 510 ευρώ καθαρά), εφόσον ληφθούν υπόψη οι νέοι παράγοντες βάσει των οποίων προσδιορίζονται –πλέον– οι κατώτατες αμοιβές! Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη «η κατάσταση της οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ μέχρι το 2010 περίπου το 13% με 15% των εργαζομένων έπαιρνε τον κατώτατο μισθό, ωστόσο το ποσοστό αυτό έχει πλέον φτάσει το 30% και συνεχώς αυξάνεται, καθώς οκτώ στους δέκα εργαζόμενους έχουν ατομική σύμβαση, με τις αποδοχές τους σταδιακά να απομακρύνονται από το επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων και να προσεγγίζουν τον κατώτατο μισθό των 510 ευρώ.

Το ΙΝΕ εκτιμά ακόμα ότι οι μισθωτοί θα χάσουν το 2014 το 50% της αγοραστικής τους δύναμης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του, «ο μέσος μισθωτός, πριν φορολογηθεί το εισόδημά του, έχει απολέσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009, ενώ οι μισθωτοί ως σύνολο, ως κοινωνική ομάδα, έχουν απολέσει, εξαιτίας και της υψηλής ανεργίας, κατά τι περισσότερο από το 1/3 της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών τους.

Το 2014 οι μισθωτοί στο σύνολό τους, δηλαδή ως κοινωνική ομάδα, θα έχουν απολέσει το περίπου το 50% της αγοραστικής δύναμης που είχαν το 2009».

Ο νέος μηχανισμός από το 2017

Υπενθυμίζεται ότι από το 2017 ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα έχει τη δυνατότητα συνεχών παρεμβάσεων και περαιτέρω μειώσεων των κατώτατων μισθών, ακόμα και κάτω και από τα 586 ευρώ.

Το σχέδιο που έχει εγκριθεί από την «τρόικα» για τον μηχανισμό του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από το 2017 (όταν η χώρα θα έχει βγει από τα Μνημόνια (!) σύμφωνα με την κυβέρνηση) προβλέπει μια σειρά από παραμέτρους οι οποίες καθορίζουν το ύψος των αποδοχών και σύμφωνα με τους αναλυτές δύσκολα θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, περιλαμβάνει ρήτρες διασφάλισης, οικονομικούς δείκτες και αυστηρά κριτήρια τα οποία εκτιμάται ότι δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των κατώτατων μισθών, ακόμη και μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση! Το μέτρο που θα «περάσει» μέσω υπογραφής μιας πράξης υπουργικού συμβουλίου, προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός και οι ωριμάνσεις θα πρέπει να μείνουν παγωμένα μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω του 10%, δηλαδή μετά το 2027, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Το νέο σύστημα καθορισμού κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου που θα ισχύσει από το 2017 (μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ) θα βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.


Σχολιάστε εδώ