Κομμένος ο Στουρνάρας από τον Βενιζέλο
Μάλιστα, ο Γιάννης, όπως τον φωνάζει ο φίλος του ο Σόιμπλε, δεν κρύβει τις αχαλίνωτες προθέσεις του. Την περασμένη Κυριακή δήλωσε ωμά στο «Πρώτο Θέμα» ότι ο Σαμαράς μόνος του θα αποφασίσει ποιος θα διαδεχθεί τον Προβόπουλο (αν δεν ανανεωθεί η θητεία του, όπως ακούγεται από πολλές πλευρές). Και αυτό προκάλεσε την έκρηξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που βγήκε στον αέρα διά της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ, η οποία είναι από τους στενούς συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, και έκοψε τον βήχα στον Στουρνάρα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι παντελώς ανακριβής η δήλωσή του πως θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, είχε πει στο «Πρώτο Θέμα», όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει τη θέση του διοικητή:
«Ποιες Βρυξέλλες και ποια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Ο Σαμαράς θα αποφασίσει μόνος του και οι άλλοι δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν, ούτε να εκφέρουν γνώμη. Ο Ντράγκι εμένα με ξέρει, αλλά δεν θα τον ρωτήσει κανείς. Ο Σαμαράς θα μας ανακοινώσει την απόφασή του στις 20 Ιουνίου».
Άμεση ήταν η αντίδραση του συγκυβερνήτη. Την επομένη το πρωί, από την εκπομπή «Success Story» του Βασίλη Ταλαμάγκα και του Γιώργου Κουβαρά, στον νέο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, η καλεσμένη τους Αφροδίτη Αλ Σάλεχ ρωτήθηκε για τη δήλωση Στουρνάρα και η απάντησή της ήταν η εξής: «Η δήλωση του κ. Στουρνάρα για το αν θα είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απολύτως ανακριβής. Προφανώς, δεν γνωρίζει ότι υπάρχει συγκυβέρνηση, χάρη στην οποία είναι υπουργός Οικονομικών, που εκτελεί τις αποφάσεις των προέδρων των δύο κομμάτων. Η δήλωσή του είναι ασεβής απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και απέναντι στους πολίτες. Με 1,5 εκατομμύριο ανέργους δεν θα ασχολούμαστε με την καριέρα του κ. Στουρνάρα. Δεν προωθεί τη σταδιοδρομία του με τέτοιες δηλώσεις».
Σημαντικός ο ρόλος του Προβόπουλου
Μια και μιλάμε για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του κ. Προβόπουλου όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και πολλοί καταθέτες έτρεχαν στις τράπεζες να πάρουν τα λεφτά τους, όπως προκύπτει από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Financial Times». Γράφει συγκεκριμένα:
«Κάθε εργάσιμη ημέρα από τότε που ξέσπασε η κρίση το 2009, ο Γιώργος Προβόπουλος συγκαλούσε στις 6 μ.μ. στο γραφείο του μια μικρή ομάδα έκτακτης ανάγκης για την επιθεώρηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου 2012 ήταν αρκετό για να τον κάνει να χλομιάσει. Ήταν την Παρασκευή πριν από τις βουλευτικές εκλογές –τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα– και η χώρα φαινόταν να βυθίζεται στον πανικό. Εκείνη την ημέρα, οι Έλληνες απέσυραν πάνω από 3 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα από τις τράπεζες στα στρώματά τους τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα. «Μέσα σε λίγες ημέρες θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μια κανονική τραπεζική κρίση», ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Προβόπουλος. Με τον ρυθμό αυτό η Ελλάδα θα είχε ξεμείνει από χαρτονομίσματα μέσα σε μία ή δύο μέρες.
Από τις αρχές του 2009 οι ελληνικές αρχές είχαν καταφέρει να διαχειριστούν με επιτυχία ένα τραπεζικό τροχάδην σε αργή κίνηση, όπου οι καταθέσεις είχαν μειωθεί από 245 δισ. ευρώ σε λιγότερα από 174 δισ. τις παραμονές των εκλογών του 2012.
Υπό τον κ. Προβόπουλο η κεντρική τράπεζα έφτασε μέχρι να φέρνει αεροπορικώς επιπλέον ευρώ από άλλες χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ακόμα μεγαλύτερες αναλήψεις».