Κοιμάται το DEB;

Μπορεί η υποψηφιότητα της Σαμπιχά στην Ευρωβουλή να μην ευτύχησε, μία άλλη κυρία όμως με κοινωνική δράση δεκαετίας και μαντιλοφορούσα (αυτό κι αν είναι προσόν…) επιθυμεί την είσοδό της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του κόμματος των Πρασίνων.

Πρόκειται για την κ. Άννα Στάμου που εκεί στα 30 βρήκε, όπως έχει πει σε άπειρες συνεντεύξεις της σε ελληνικά, αλλά κυρίως τουρκικά έντυπα, όλες τις απαντήσεις στο Ισλάμ.

Οι συνεντεύξεις στον τουρκικό Τύπο συνεχίζονται με ζέση, τα τελευταία δέκα χρόνια που η κυρία «βρήκε τον εαυτό της», κυρίως δε, προεκλογικά και χρησιμοποιούνται στο έπακρο στο εσωτερικό της Τουρκίας, μια και η κ. Στάμου τονίζει σε όλους τους τόνους ότι αν εκλεγεί «θα καταβάλει προσπάθεια για να παρεμποδίσει τις διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων», πως κάνει αγώνα ώστε «να φοράνε οι μουσουλμάνες μαντίλα σε εργασιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα», ενώ θα δώσει κι άλλο αγώνα (σ.σ.: Μαυρογυαλούρος με τα όλα της) για να τελειώσει το τέμενος στην Αθήνα και θα παλέψει για την ισότητα των μουσουλμάνων που ζουν την Ελλάδα.

Με τέτοια «ατζέντα», πώς δεν την ανακάλυψε το DEB να τη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του; Ή μήπως την κρατάει «πόρτα για το χειμώνα»;

***

Και στο… εξωτερικό

Επίσκεψη στην Αδριανούπολη έκανε το προεδρείο του DEB στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, όπου συμμετείχε στη «Βραδιά Τούρκων Δ. Θράκης» που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης» και το τμήμα νεολαίας του «BTTDD» Ανδριανούπολης.

Δηλαδή, οι άνθρωποι στο «σπίτι» τους πήγαν και υπό αυτήν την έννοια καθόλου δεν πρέπει να ξενίζει ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου ένα υποψήφιο κόμμα αρχίζει τις εκδρομές… Εδώ κοτζάμ Χατζηοσμάν, βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου (λέμε τώρα) και πήγε να βοηθήσει τον υποψήφιο δήμαρχο Αδριανούπολης… Άλλωστε, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερώσουν και από επίσημο βήμα το «καθεστώς» για τις προσπάθειες που κάνουν με στόχο την «τουρκοποίηση» της Θράκης. Βέβαια, ο πρόεδρος (προς το παρόν) του τουρκοκόμματος έκανε ολίγον την πάπια -ίσως και γιατί έχει εκνευριστεί τελευταίως με τις πρωτοβουλίες του υιού Σαδίκ που θέλει να τον πετάξει από την καρέκλα του προέδρου…

Γι’ αυτό και στην ομιλία του απέφυγε τις χυδαιότητες που έχει μάθει να παπαγαλίζει ως καλός εγκάθετος. Αρκέστηκε στο να εξηγήσει πως το κόμμα συμμετέχει στις ευρωεκλογές «για να τραβήξει την προσοχή της πατρίδας μας της Ελλάδας που μέχρι σήμερα διατηρεί βουλωμένα τα αυτιά της στα θέματα της μειονότητας, αλλά και της ΕΕ της οποίας είναι πολίτες οι μειονοτικοί και στην οποία είναι μέλος η Ελλάδα 33 χρόνια τώρα».

***

Η γιορτή της μη(τέρας)

Από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους «άσους» του τουρκικού προξενείου είναι ο κ. Αλή Πεντζάλ που συμβάλλει κι αυτός στην «τουρκοποίηση» των Ρομά στον Έβρο.

Είναι υπεύθυνος του DEB στον Έβρο και βεβαίως για να γίνει υπεύθυνος χρειάστηκε να διοργανώνει (και συνεχίζει) με μεγάλη επιτυχία (για τους Τούρκους και ντροπή για την Ελληνική Πολιτεία) τα τελευταία είκοσι χρόνια ένα πανηγύρι πάλης και… φανατισμού. Αυτός λοιπόν ο τύπος, με αφορμή την ημέρα της μητέρας, ανήρτησε στο facebook μία φωτογραφία που απεικόνιζε τον Κεμάλ Αττατούρκ και σε πρώτο πλάνο τη μητέρα του Ζουμπεϊντέ Χανούμ.

Τι έγραφε στην κειμενολεζάντα; «Μια μητέρα μπορεί να αλλάξει όλο τον κόσμο- Ας είναι χαρμόσυνη η Μέρα της Μητέρας όλων των μανάδων μας!».

Ανατριχιαστικό, έτσι;…

***

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ

Μετά από 40 χρόνια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνει ψήγματα δικαιοσύνης στους Κυπρίους καταδικάζοντας την Τουρκία να πληρώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά 90 εκ. ευρώ για την επιχείρηση που έκανε στην Κύπρο το 1974. Αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει την πορεία των συνεχιζόμενων, ανάμεσα στις δύο πλευρές, διαπραγματεύσεων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή το 1996 και το 2001 κατέληξε σε απόφαση. Το ΕΔΑΔ δικαίωσε την πλειοψηφία των ελληνοκυπριακών θέσεων και με απόφαση της 10/5/2001 έκρινε πως 11 διαφορετικά άρθρα παραβιάστηκαν σε 14 σημεία.

Ως αιτιολογικό στην απόφαση είχε προβληθεί πως ο Βορράς του νησιού είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Τότε το ΕΔΑΔ είχε αναστείλει για το μέλλον την ανακοίνωση σχετικά με την υλική και ηθική αποζημίωση.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση το 2011 προσέφυγε εκ νέου σχετικά με το τμήμα της αποζημίωσης. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση παλιότερα είχε υποβάλλει διακρατικά τρεις μηνύσεις κατά της Άγκυρας το 1974, το 1975 και το 1977, αλλά οι αναφορές και οι μέσες αποφάσεις σε αυτά τα δικαστήρια είχαν λήξει χωρίς καταδίκες.

Να σημειωθεί ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου φρόντισε να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους»: «Οι κανονισμοί του ΕΔΑΔ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα ούτε έχουν κάποια αξία για εμάς», είπε. Κοινώς, ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε να πει ένα ψέμα (περί του μη δεσμευτικού), για να μας σερβίρει μια μεγάλη αλήθεια (περί της αξίας της απόφασης)…

***

Εντωμεταξύ…

Και καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, πολιτευτές της ΔΗΜΑΡ Ροδόπης συμμετείχαν στο χατίμ που διοργάνωσε ο ψευδομουφτής Κομοτηνής…


Σχολιάστε εδώ