«Θα το πληρώσει ο Ανδρέας με πικρία, αλλά είναι το τίμημα που το οφείλει…»

Τη δημοσίευσε τελικά στο «Βήμα» σε δυο συνέχειες, στις 29 Δεκεμβρίου 1964 και στις 5 Ιανουαρίου του 1965. Λίγες μέρες πριν από την κουβέντα με τον «Γέρο της Δημοκρατίας», είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ο Ανδρέας, κοσμήτωρ τότε της οικονομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, για να αναλάβει τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Θα είστε ευτυχής τώρα που γύρισε στην Ελλάδα, ρωτάει ο Ηλίας Βενέζης τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η απάντησή του ήταν πολύ προφητική για αυτά που θα ακολουθούσαν, το κόστος που θα πλήρωνε ο Ανδρέας για την απόφαση του να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.

«Έτσι έπρεπε, να γυρίσει. Παραιτήθηκε από τη σπουδαιότερη οικονομική σχολή της Αμερικής για να υπηρετήσει την Ελλάδα. Τον συνεπήρε το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στη χώρα του. Θα το πληρώσει με πικρία, ίσως, όπως όλοι μας. Αλλά είναι τίμημα που το οφείλει. Στην Αμερική είχε, βέβαια, να κάμει έναν αγώνα ανόδου, αλλά δεν δοκίμασε πικρία. Βρήκε από παντού ενθάρρυνση. Εδώ η αναγνώριση έχει πίκρα πολλή. Αλλά το αντιστάθμισμα είναι ότι εδώ είναι ο τόπος του. Είναι η Ελλάδα».


Σχολιάστε εδώ