Ενώ υπήρξε συμφωνία για τα τοπωνύμια στα ταξιδιωτικά έγγραφα
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η αλβανική διοίκηση εξέδιδε ταξιδιωτικά έγγραφα στα οποία αναφέρονταν πόλεις της ελληνικής επικράτειας με αλβανικές ονομασίες, τακτική που ερμηνευόταν ως αλυτρωτικού χαρακτήρα στρατηγική. Οι ελληνικές αρχές, ως ώφειλαν, δεν έκαναν δεκτά τα έγγραφα αυτά, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η συμφωνία προβλέπει ότι θα υπάρχει ομοιόμορφος τρόπος έκφρασης των τοπωνυμίων της μιας χώρας στα επίσημα έγγραφα της άλλης, ακολουθώντας τον κατάλογο που η κάθε χώρα έχει καταθέσει στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και σύμφωνα με τα κριτήρια του ICAO.
Προβλέπεται επίσης να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015, κατά την οποία η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών στη μεθόριο των δύο χωρών θα επιτρέπεται σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη πρακτική του «Moratorium».
Να σημειώσουμε ότι το ζήτημα αυτό, η λύση του οποίου δρομολογήθηκε κατά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στα Τίρανα τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο βαλκανικής περιοδείας, είχε προτεραιότητα κυρίως για την αλβανική πλευρά. Κυρίαρχη επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών (συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ), που απορρίφθηκε το 2011 από το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο ύστερα από την έντονη αντίδραση του ηγέτη της τότε αντιπολίτευσης, και σημερινού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα. Στο ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Την ίδια στιγμή όλα δείχνουν ότι η Αλβανία δεν θα λάβει, για δεύτερη φορά, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας, καθώς σε πολλά κράτη-μέλη επικρατεί σκεπτικισμός για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια.
Α. Κ.