Διλήμματα…

Όλα σχεδόν τα κόμματα θέτουν τα δικά τους ξεχωριστά διλήμματα σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και τα υψηλότερα ποσοστά στις ευρωεκλογές. Ο Αντ. Σαμαράς καλεί τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ της σταθερότητας και της αστάθειας που «φέρνει» ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας προτάσσει το δίπολο «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» – «Ελλάδα ή Μέρκελ». Ο Β. Βενιζέλος προειδοποιεί ότι αν η Ελιά αποτύχει στις ευρωεκλογές θα ανακύψει μείζον ζήτημα για τη συνοχή της κυβέρνησης. Ο Π. Καμμένος «απειλεί» ότι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πετύχουν τουλάχιστον 11% θα θέσει θέμα ηγεσίας σε… βάρος του. Ο Φ. Κουβέλης ζητάει τη στήριξη των πολιτών ούτως ώστε μετά τις εκλογές να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ενώ, τέλος, ο Στ. Θεοδωράκης προαναγγέλλει την αποχώρησή του από την πολιτική αν το Ποτάμι πέσει κάτω από το 5%. Το ΚΚΕ πάντως δεν έχει διλήμματα: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ «μάχονται» για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των Βρυξελλών. Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των ευρωεκλογών. Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια απολύτως ρευστή κατάσταση, το ποσοστό της αποχής παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, των αναποφάσιστων επίσης, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη κάθε σίγουρη πρόβλεψη για την έκβαση των εκλογών.

«Λάδι στη φωτιά»

Το ήδη τεταμένο κλίμα ήρθαν να φορτίσουν ακόμη περισσότερο οι αποκαλύψεις των «Financial Times» για την περιβόητη Σύνοδο των Κανών. Όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποφασίσθηκε το τέλος της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου και ο σχηματισμός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Λ. Παπαδήμο. Τα γραφόμενα περί μυστικών συνεννοήσεων του Μ. Μπαρόζο με τους Β. Βενιζέλο και Αντ. Σαμαρά ενεργοποίησαν πολλά σενάρια και προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της ενδοπασοκικής έντασης, ο κ. Βενιζέλος διέψευσε τα περί παρέμβασης Μπαρόζο και τόνισε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν στην Αθήνα παρόντος του Γ. Παπανδρέου. Υπενθύμισε δε ότι μέχρι να επιλεγεί ο Λ. Παπαδήμος είχαν συζητηθεί τα ονόματα των Έλ. Παπαδημητρίου, Απ. Κακλαμάνη, Φ. Πετσάλνικου κ.ά. Με αφορμή την αναφορά της εφημερίδας σε επικοινωνία Μπαρόζο-Σαμαρά, όπου συμφωνήθηκε η συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον σημερινό πρωθυπουργό «μαριονέτα» του Μπαρόζο. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς αισθάνεται δικαιωμένος που τη συγκεκριμένη περίοδο απέτρεψε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Χαρακτήρισε δε συστηματικό υβριστή και συκοφάντη τον κ. Τσίπρα, που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να υπονομεύσει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ασύντακτοι…

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μ. Γλέζου ότι ως κυβέρνηση το κόμμα του θα προχωρήσει σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Η Λ. Συγγρού έσπευσε να το εκμεταλλευθεί ενώ ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι αν πίστευαν οι πολίτες ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, θα είχαμε μαζική φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό. Ο κ. Γλέζος επανήλθε λέγοντας ότι οι απόψεις του διαστρεβλώθηκαν και ότι μιλούσε μόνο για τις αποδοχές από ένα σημείο και πάνω. Το ζήτημα προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου διάφορα στελέχη (Σταθάκης, Μηλιός κ.ά.) υπογράμμιζαν ότι δεν τίθεται θέμα εσωτερικού δανεισμού. Ο κ. Γλέζος επέμεινε στις θέσεις του αναγκάζοντας την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίσει ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό δεν ανέκοψε την κριτική της κυβέρνησης, με την Ελιά να χαρακτηρίζει τη θέση του κ. Γλέζου συνταγή ασύντακτης χρεοκοπίας.

Απειλές…

Με παρούσα τη Χρυσή Αυγή θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, καθώς το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου άναψε το «πράσινο φως» με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για τα μέλη της. Ένα 24ωρο αργότερα έφθασε στην Εισαγγελία φάκελος με τρεις σφαίρες, ενώ σε κείμενο ο αποστολέας διατύπωνε ευθείες απειλές σε βάρος δικαστών, υπουργών, βουλευτών, δημοσιογράφων κ.ά. Κατά την εκτίμηση των εισαγγελικών αρχών η επιστολή συνδέεται με τον χώρο της Χρυσής Αυγής, διεμήνυσαν ωστόσο ότι οι απειλές δεν τους πτοούν και θα ολοκληρώσουν το έργο που έχουν αναλάβει. Στελέχη της οργάνωσης έκαναν λόγο για «προβοκάτσια». Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της Χρυσής Αυγής για την απόφαση της Βουλής να διακόψει την κρατική χρηματοδότηση.

Φαεινές ιδέες

Κατόπιν… εκλογών μετατέθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, που από πολλές πλευρές καταγγέλθηκε ότι εκχωρεί αντί πινακίου φακής τις παραλίες σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Αντίθετοι ήταν ακόμη υπουργοί όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης, βουλευτές όπως η Ντ. Μπακογιάννη, η Φ. Πιπιλή κ.ά., που ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να επανέλθει στη Βουλή αφού προηγούμενα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και βελτιώσεις. Υπό το βάρος των αντιδράσεων, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μεταθέσει το θέμα για μετά τις εκλογές, οπότε και θα γίνει και ουσιαστική συζήτηση επί των ρυθμίσεων που προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η ιδέα να ψηφισθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο δεν ήταν και τόσο φαεινή.


Σχολιάστε εδώ