Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η πολιτική και οικονομική επιρροή των ισχυρών μεγάλων δυνάμεων προσδιορίζεται κατά μεγάλο ποσοστό και από το ύψος του ΑΕΠ κάθε χώρας. Σήμερα η ΕΕ, ως ενιαία οικονομία, παράγει το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι ΗΠΑ το 21,9% και η Κίνα το 11,5%. Σεισμικές αλλαγές προβλέπεται να έχουμε στα προσεχή 15 χρόνια. Μέχρι το 2030, η Κίνα θα προηγείται έχοντας το 25,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, η ΕΕ το 15,5% και οι ΗΠΑ το 14,3%. Αυτά προβλέπει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΕ. Οι προβλέψεις είναι ότι η ΕΕ παρουσιάζει υποχρέωση, το εργατικό δυναμικό της μειώνεται (καθώς ο πληθυσμός της γηράσκει), το τραπεζικό της σύστημα πλέει στο πέλαγος των κόκκινων δανείων και η κατανάλωση (δημόσια και ιδιωτική) παρουσιάζει μείωση ή στασιμότητα. Η οικονομία των ΗΠΑ είναι «θαμμένη» κάτω από τη σώρευση των όγκων του δημοσιονομικού και του εμπορικού της ελλείμματος. Και αυτά τα ελλείμματα τροχοπεδούν την αναπτυξιακή της προσπάθεια. Και επιπλέον είναι και το «αγκάθι» των υπερβολικών στρατιωτικών της δαπανών. Τέτοιες αδυναμίες δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσει η οικονομία της Κίνας, που θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Όπως προκύπτει και από την παραπάνω έρευνα, το μεγάλο πρόβλημα των οικονομιών της Δύσης (ΕΕ και ΗΠΑ) είναι η υπερχρέωση των κρατών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, που καθιστά αδύναμη τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους. Έτσι, η μόνη λύση, κατά την άποψή μας, είναι ένα γενικό χρεοστάσιο.

2

Στον τομέα των επιτοκίων των τραπεζικών καταθέσεων η τάση που παρατηρείται είναι έντονα πτωτική και δείχνει ότι θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξαναγυρίζει, άραγε, η εποχή του «φθηνού χρήματος»; Σήμερα τα επιτόκια καταθέσεων πιέζονται από την πληθώρα των διαθεσίμων και αδρανούντων κεφαλαίων τα οποία ήσαν τοποθετημένα στις αναπτυσσόμενες αγορές, της Ασίας κυρίως, έχουν αποσυρθεί πλέον και έχουν καταλήξει στις τράπεζες. Αυτή η διεθνής τάση επόμενο ήταν να επηρεάσει και το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων (όχι και χορηγήσεων) και στις ελληνικές τράπεζες. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αδρανούντα κεφάλαια που να πιέζουν προς τα κάτω τα επιτόκια καταθέσεων. Την αρχή στη μείωση των επιτοκίων έκανε η Alpha Bank και ακολούθησαν η Εθνική και η Eurobank. Επιδίωξη των τραπεζών είναι η συμπίεση των επιτοκίων στο 2,40% ετήσια για καταθέσεις διάρκειας ενός έτους και άνω. Σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε μειώσεις και στις άλλες τράπεζες. Επειδή η τάση μείωσης θα συνεχιστεί, πολύ σύντομα θα έχουμε και άλλες μειώσεις και οι ασχολούμενοι με τα θέματα αυτά προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς τα επιτόκια καταθέσεων θα φτάσουν στο 2% (καταθέσεων διάρκειας ενός έτους και πλέον). Και πρέπει να σημειώσουμε πως δεδομένου ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις σήμερα προσεγγίζουν τα 85 δισ. ευρώ, η μείωση επιτοκίων κατά μία (1) εκατοστιαία μονάδα σημαίνει όφελος για τις τράπεζες 850 εκατ. ευρώ ετήσια. Ας μην γκρινιάζουν λοιπόν οι τράπεζες. Είναι από τους κερδισμένους της κρίσης!

3

Ο αρμόδιος για την απασχόληση (και την ανεργία) Επίτροπος της ΕΕ κ. Λάσλο Άντορ βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα για μια διάλεξη στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Οι επισημάνσεις του, επιτυχείς ως επί το πλείστον, αφορούσαν αποκλειστικά τα θέματα απασχόλησης και ανεργίας. Θέματα που πονάνε ιδιαίτερα σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά την Ελλάδα που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Ο κ. Άντορ είπε ότι τα 6 δισ. ευρώ που διέθεσε η Κομισιόν για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων δεν επαρκούν και δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν συνοδευτούν από κονδύλια που θα διατεθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις. Τόνισε ότι ο κυβερνητικός στόχος στην Ελλάδα για αύξηση της απασχόλησης από 50% που είναι σήμερα στο 70% έως το 2020 φαίνεται αισιόδοξος και φιλόδοξος και μπορεί η εξαγγελία αυτή να είναι προεκλογικής σκοπιμότητας. Παραδέχτηκε επίσης ότι το κοινωνικό κόστος που κατέβαλαν οι χώρες των Μνημονίων (Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα κυρίως) υπήρξε τεράστιο. Τέλος τάχθηκε ενάντια στη μονιμοποίηση του θεσμού των mini jobs που εφαρμόζεται στη Γερμανία, καθώς οδηγεί στην part time απασχόληση των εργαζομένων. Ο κ. Άντορ υπήρξε αρκετά ειλικρινής. Είναι ο μοναδικός ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τη χώρα μας και δεν μας γέμισε με ύμνους για το «σωτήριο έργο» της κυβέρνησης. Και γιʼ αυτό η εδώ επίσκεψή του θάφτηκε από τους εθνοσωτήρες!


Σχολιάστε εδώ