Αγωνία σε Αθήνα και Πειραιά…
Παραδοσιακά οι εκλογές στους τρεις μεγάλους δήμους ήταν εξόχως πολιτικές με αμιγώς κομματικούς υποψηφίους και τα αποτελέσματα επιδρούσαν στο ευρύτερο πολιτικό κλίμα. Το 2010 το τοπίο άλλαξε σε μεγάλο βαθμό καθώς στους δύο από τους τρεις δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) οι κομματικοί υποψήφιοι (Νέα Δημοκρατία) αναμετρήθηκαν με ανεξάρτητους που είχαν ωστόσο φανερή κομματική στήριξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Στις εκλογές αυτές το τοπίο άλλαξε και στον τρίτο δήμο (Πειραιάς), αλλά προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: Οι κομματικοί υποψήφιοι αντιπαρατίθενται με… επιχειρηματίες!
Στην Αθήνα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ο Γ. Καμίνης έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, αλλά είναι άγνωστο με ποιο ποσοστό τελικά θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν δηλαδή θα είναι στην «poll position» έχοντας ένα ισχυρό αβαντάζ ή αν ο δεύτερος θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά. Στο μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου ο κ. Καμίνης -ο αποκαλούμενος και «Σημίτης της τοπικής αυτοδιοίκησης»- ακολούθησε τακτική χαμηλών τόνων ή, όπως έλεγαν οι επικριτές του, «δοξάζεται κρυπτόμενος»! Στην πορεία και βλέποντας τα ποσοστά του να υποχωρούν άλλαξε γραμμή πλεύσης και ήρθε σε σκληρή αντιπαράθεση κυρίως με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Ο οποίος βάσει των δημοσκοπήσεων -όσων τουλάχιστον βλέπουν το φως της δημοσιότητας- θα είναι πιθανότατα εκείνος που θα αναμετρηθεί με τον σημερινό δήμαρχο την επόμενη Κυριακή. Εκτός κι αν τον προσπεράσει την τελευταία στιγμή ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδης, που ομολογουμένως ανέπτυξε μεγαλύτερη δυναμική το τελευταίο 15ήμερο.
Σύμφωνα με όσους ασπάζονται τις «θεωρίες συνωμοσίας» και υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις είναι «αλλοιωμένες», στον Β’ γύρο μπορεί να περάσει ο Ν. Κακλαμάνης ή ο Ηλ. Κασιδιάρης. Υπάρχει δε και το πιο ακραίο σενάριο που προβλέπει ότι στον Β’ γύρο θα αναμετρηθούν Γ. Σακελλαρίδης και Ηλ. Κασιδιάρης!
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο Γ. Καμίνης βρεθεί στον Β΄ γύρο, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους θα είναι εκείνος ο νικητής των εκλογών. Κι αυτό, διότι η δεξαμενή από όπου θα μπορεί να αντλήσει ψηφοφόρους θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από τους πιθανούς αντιπάλους του. Ο μόνος ίσως που θα μπορούσε να τον κοντράρει σοβαρά είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, πλην όμως η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει διασπασμένη στις εκλογές -με διπλή υποψηφιότητα. Επιπλέον, με το πολεμικό κλίμα που επικρατεί με τον «αντάρτη» Ν. Κακλαμάνη είναι άγνωστο πως θα συμπεριφερθούν στον επόμενο γύρο οι ψηφοφόροι του τελευταίου. Η υπόθεση έχει μία επιπλέον παράμετρο -ότι ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιχειρούν να πλήξουν τον Αντ. Σαμαρά με αιχμή την υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη.
Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και η επικράτηση του νυν δημάρχου Γ. Μπουτάρη θεωρείται βέβαιη έως… αναπόφευκτη. Η θητεία του στο δημαρχιακό θώκο αξιολογείται θετικά από ένα μεγάλο τμήμα δημοτών, ενώ έχει και το αβαντάζ ότι δεν υπήρξε κομματικό στέλεχος και δεν κουβαλάει το «άγος» για όσα συνέβησαν στη χώρα μας την τελευταία τουλάχιστον 20ετία. Ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Στ. Καλαφάτης είναι δεύτερος, αλλά με διαφορά από τον κ. Μπουτάρη, στις δημοσκοπήσεις, και στόχος του είναι να πετύχει ένα αξιοπρεπές, για τον ίδιο και την παράταξη, ποσοστό. Ο κ. Καλαφάτης δεν είχε ουσιαστική στήριξη από τον κομματικό μηχανισμό, ενώ τοπικά στελέχη αδιαφορούσαν (απείχαν) επιδεικτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα άλλαζε άρδην η κατάσταση.
Στον Δήμο Πειραιά, ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία και νυν δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος θα αναμετρηθεί με τον Γ. Μώραλη, πίσω από τον οποίο έχει στοιχηθεί ομάδα εφοπλιστών (Β. Μαρινάκης), επιχειρηματιών (Π. Κόκαλης) και άλλοι οικονομικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πρόκειται δηλαδή για ένα «πείραμα» και από το τελικό αποτέλεσμα θα εξαχθούν ποικίλα συμπεράσματα, καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οικονομικοί παράγοντες αυτού του διαμετρήματος διεκδικούν έναν… ταπεινό δήμο. Αν και είναι πολλοί εκείνοι που επισημαίνουν ότι τα επόμενα χρόνια ο Πειραιάς θα μεταβληθεί σε ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό, επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο, οπότε θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μεγάλες επενδύσεις και κέρδη εκατ. ευρώ. Η αιτιολογία που προβάλλει ο Β. Μαρινάκης είναι ότι διεκδικεί -μέσω του κ. Μώραλη- τον δήμο μόνο και μόνο για να προσφέρει στην πόλη του, δεν είναι αρκούντως πειστική για τους περισσότερους πολίτες. Κι ως εκ τούτου είναι εύλογο να διακινούνται σενάρια για επιχειρηματικές επιδιώξεις, συμφέροντα, «ντηλ» κ.ά. που κινούνται στα όρια των εικασιών. Αν ο συνδυασμός του κ. Μαρινάκη επικρατήσει, πολλά πράγματα αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν, αν πάλι όχι όλα όσα συζητούνται στο παρασκήνιο θα μείνουν στο επίπεδο των εικασιών. Με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων ο κ. Μιχαλολιάκος θα επικρατήσει με διαφορά στον πρώτο γύρο, αλλά η τελική αναμέτρηση θα είναι σκληρή και η έκβασή της απρόβλεπτη. Το πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά θα παίξει τον ρόλο της, αλλά θα μετρήσουν και άλλοι παράγοντες. Θεωρητικά, ο συνδυασμός του κ. Μώραλη θα έχει μεγαλύτερη δεξαμενή προκειμένου να αντλήσει ψηφοφόρους, το ερώτημα ωστόσο είναι αν θα φτάσουν για να καλύψει τη διαφορά από τον κ. Μιχαλολιάκο.
Για ιδεολογικούς λόγους στον Β΄ γύρο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ πολύ δύσκολα θα κατευθυνθούν προς τον συνδυασμό του κ. Μώραλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιλέξουν αναγκαστικά τον συνδυασμό του νυν δημάρχου. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συμφωνίες που μπορεί να γίνουν στο παρασκήνιο με μεμονωμένα τοπικά στελέχη του ΚΚΕ. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας θα συγκεντρώσει ένα υψηλό ποσοστό πέριξ του 15%, πλην όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του είναι ΠΑΣΟΚογενείς. Οι εκτιμήσεις είναι ότι προς Μώραλη θα κατευθυνθούν οι περισσότεροι. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ στηρίζει όχι φανερά, αλλά ουσιαστικά, τον συνδυασμό του κ. Μώραλη, ενώ -για άλλους λόγους- ανάλογη στάση πιστεύεται ότι θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Μιχαλολιάκος συγκρούστηκε στο παρελθόν με ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, οπότε δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν από τα κεντρικά δινόταν και συγκεκριμένη οδηγία. Ο κ. Μιχαλολιάκος ελπίζει στη στήριξη των πολιτών που δυσανασχετούν με την εμπλοκή οικονομικών παραγόντων και επιχειρηματιών στις δημοτικές εκλογές. Αλλά και σε όσους έχουν εξοργιστεί με τις ασφυκτικές πιέσεις -με ποικίλους τρόπους- που ασκούνται στους πολίτες του Πειραιά ούτως ώστε να προτιμήσουν τον συνδυασμό του κ. Μώραλη.