Χορηγός του Ποταμιού του Θεοδωράκη ο (κολλητός του Παπανδρέου) Μαργέλλος με το καλαμπόκι!

Την περασμένη Τετάρτη μαζεύτηκαν στο κρητικό εστιατόριο «Αλάτσι», πίσω από το Χίλτον (συνιδιοκτήτης ο Σταύρος Θεοδωράκης), καμιά πενηνταριά προσεκτικά επιλεγμένοι καλεσμένοι μεταξύ των οποίων μεγαλοεργολάβοι, γνωστοί επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί και άλλοι. Μερικά ενδεικτικά ονόματα από όσους παρευρέθησαν:

Αναστάσιος (Σάκης) Καλλιτσάντζης, πρόεδρος της κατασκευαστικής ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, Νικ. Γεραρχάκης, υψηλόβαθμο στέλεχος της κατασκευαστικής J & P, Μπίλης Δασκαλάκης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων BCA, Ι. Σκούρας, καθηγητής πανεπιστημίου, Δημ. Κωνσταντίνου της εταιρείας Ιωνία, Ειρ. Πλατή των γνωστών κέτερινγκ, ο καθηγητής της ΑΣΚΤ γνωστός ζωγράφος Παύλος Σάμιος, Ν. Ζευκιλής, αντιπρόσωπος μηχανημάτων και άλλοι.

Η παρουσία αυτών των προσώπων, που στην πλειοψηφία τους, για να μην πούμε όλοι, ανήκουν παραδοσιακά σε δεξιά και κεντροδεξιά πολιτικά σχήματα και αφουγκράζονται… ποταμίσιες δολιχοδρομίες, αλλά και αδιευκρίνιστες και αμφίσημες δεσμεύσεις όλων των κομμάτων, σημαίνει ότι ψάχνονται.

Αντικομφορμιστική ήταν και η όλη εξέλιξη της προεκλογικής και ολίγον κοσμικής εκδήλωσης. Αρκετά καθυστερημένος εμφανίσθηκε στην ομήγυρη ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς σακίδιο με τις θέσεις του κόμματός του. Δεν υπήρξε ομιλία του, αλλά ζήτησε κατευθείαν ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε όμως με ποταμίσιες υπεκφυγές. Δεν απάντησε σε καίριο ερώτημα, ποιο είναι το βασικό πρόγραμμά του, υπενθυμίζοντας ότι, εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε ο Γιωργάκης Παπανδρέου με το αμίμητο «λεφτά υπάρχουν», πρόγραμμα αντιμνημονιακό εξήγγειλε πομπωδώς ο Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο και εφάρμοσε το ακριβώς αντίθετο, πρόγραμμα δεσμεύσεων, αναδιπλώσεων και αναιρέσεων εξαγγέλλει συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα. Το Ποτάμι δεν θα ακολουθήσει αυτήν την πρακτική, δεν θα εξαγγείλει πρόγραμμα δεσμεύσεων πριν διαφανούν οι πραγματικοί συσχετισμοί εκλογικής δύναμης των κομμάτων, δηλαδή πριν αποφασίσουν οι εκλογείς στις 25 Μαΐου! Εκφράσθηκε υπέρ ορισμένων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Υποχρεώθηκε να απαντήσει τελικά σε ερώτηση με ποιους θα συνεργασθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, διευκρινίζοντας ότι κάθε ευρωβουλευτής αναγκάζεται να ενταχθεί σε κάποια από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, διότι έτσι λαμβάνει πρόσθετες σημαντικές επιδοτούμενες χρηματικές και άλλες παροχές από την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει. Αναφέροντας ενδεικτικά ότι εάν ένας ευρωβουλευτής δικαιούται π.χ. τέσσερα εισιτήρια για τις Βρυξέλλες, ως μέλος πολιτικής ομάδας θα λάβει δέκα εισιτήρια. Για τους λόγους αυτούς και το Ποτάμι πρόκειται να ενταχθεί στην πολιτική ομάδα των Οικολόγων – Πράσινων στην Ευρωβουλή.

Θέλει πάνω από 5% και τρίτο κόμμα, αλλιώς θα φύγει…

Ευθύς και ειλικρινής ήταν ο Στ. Θεοδωράκης, σε ερώτηση για τις σπουδές του, απαντώντας ότι δεν πήγε σε πανεπιστήμιο, τελείωσε σχολή δημοσιογραφίας και ότι προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εκλογικές προσδοκίες του Στ. Θεοδωράκη, βάζοντας ψηλά τον πήχη για το κόμμα του, σε ποσοστά πάνω από 5%, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι, εάν όμως λάβει κάτω από αυτό το ποσοστό, δεν θα παραμείνει ως επαγγελματίας πολιτικός και θα επιστρέψει στην προηγούμενή του ενασχόληση με τη δημοσιογραφία. Στόχος του είναι το Ποτάμι να αναδειχθεί τρίτο σε εκλογική δύναμη κόμμα, δίνοντάς του τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα της χώρας στο νέο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό.

Σε ερώτημα για τα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, εάν τελικά ανέλθουν σε διψήφιο αριθμό και μεγαλύτερο από το ποσοστό του Ποταμιού, απάντησε ότι δεν το βλέπει διότι «δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί και οι αριθμοί» και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Γιατί αρχηγέ το «εγώ» και όχι το «εμείς»;

Στην ερώτηση γιατί χρησιμοποιεί το «εγώ» στις ομιλίες του και όχι το «εμείς» ως Ποτάμι, απάντησε ότι οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων χρησιμοποιούν γενικά το «εμείς» για να διαχέεται η ευθύνη τους, ενώ αυτός αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα λέει και δεσμεύεται προσωπικά.

Συμπερασματικά, δεν βγήκαν σοφότεροι και λιγότερο προβληματισμένοι οι παριστάμενοι για τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του Ποταμιού για την επόμενη μέρα, μετά την 25η Μαΐου. Η θέση του Στ. Θεοδωράκη είναι ότι πρώτα θα κάτσει η μπίλια στην εκλογική ρουλέτα και θα αποκαλυφθεί η πραγματική εκλογική δύναμη των κομμάτων, οι συσχετισμοί δυνάμεων και μετά θα ανοίξει τα χαρτιά του, με ποιους θα συνεργασθεί και ποιες θα είναι οι «κόκκινες γραμμές» που θα θέσει για κοινό μετεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Η βραδιά κύλησε ευχάριστα με καλό φαγητό και ακόμη καλύτερο κρασί με χορηγό της συγκέντρωσης τον επιχειρηματία-χρηματιστή Θεόδωρο (Ντόρη) Μαργέλλο, στενό φίλο και ομοτράπεζο του Γ. Παπανδρέου -ήταν συμμαθητές από το Κολλέγιο Αθηνών- και κολλητός του Αντρίκου Παπανδρέου. Ο Ντ. Μαργέλλος ήταν πρώην εκπρόσωπος της εταιρείας Granomar με έδρα τη Γενεύη, γνωστή και από τη σκανδαλώδη υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού που έφθασε στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον κοσμοπολίτη Ντόρη Μαργέλλο κατηγόρησε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος για την ανάμειξή του στην υπόθεση των ασφαλίστρων κινδύνου, των ελληνικών CDS…

Ωτακουστής μου συγκράτησε ότι η προεκλογική σύναξη είχε αρχικά προγραμματισθεί να γίνει στη λευκή έπαυλη Μαργέλλου στο Κολωνάκι (Δεξαμενή), αλλά άλλαξε ο τόπος συνάθροισης για λόγους που συζητήθηκαν υπόκωφα και διακριτικά.

Α. Σακώφ


Σχολιάστε εδώ