Φαντάσματα…
Η προειδοποίηση-απειλή προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα και από όλες τις πλευρές και τροφοδοτεί με ένταση το προεκλογικό κλίμα. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες που προκαλεί το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει επ’ ουδενί η κυβερνητική σταθερότητα. Ότι η κυβέρνηση άντεξε στα δύσκολα, θ’ αντέξει και τώρα, ενώ εμφανίσθηκε σίγουρος ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Μαΐου δεν θα δημιουργήσουν κανένα πολιτικό ζήτημα. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «περιφέρει τον τρόμο του» και πως ακόμη και στην κατάπτωση της κυβέρνησης διαδραματίζει ρόλο «κομπάρσου». Ενώ, ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν εκβιάζεται και ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε δε ότι με την τακτική του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στέλνει ψηφοφόρους στη ΝΔ. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν η «απειλή» του κ. Βενιζέλου να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την Ελιά, αλλά και τον ίδιον προσωπικά. Ο ασκός του Αιόλου έχει ήδη ανοίξει, καθώς βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι αν αποτύχει η Ελιά θα τεθεί θέμα ηγεσίας και ο κ. Βενιζέλος θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει. Οι αναταράξεις που θα προκληθούν δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την κυβέρνηση.
Διλήμματα…
Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές μπήκε η χώρα και σταδιακά ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε διαδοχικές ομιλίες, συνεντεύξεις και δηλώσεις ο Αντ. Σαμαράς επισημαίνει την ανάγκη να προστατευθεί η πολιτική σταθερότητα, ενώ επαναλαμβάνει τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέα Μνημόνια και νέα μέτρα και κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα για λαϊκισμό κι ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας. Τονίζει ακόμη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε από την κρίση, ζει με την κρίση και θα εξαφανιστεί μόλις τελειώσει η κρίση. Μία μάχη, τρεις κάλπες, μία επιλογή, είναι το σύνθημα του κ. Τσίπρα, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», «Μέρκελ ή Ελλάδα». Δηλώνει βέβαιος ότι στις ευρωεκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα ηττηθούν κατά κράτος και ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα άμεσης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, καθότι θα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης. Αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν και οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για δωρεάν ρεύμα και φθηνό πετρέλαιο σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Η Λ. Συγγρού τον κατηγόρησε ότι εξακολουθεί να κινείται στη λογική του «λεφτά υπάρχουν». Η Κουμουνδούρου άνοιξε ένα νέο μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αν διαγραφούν τα χρέη του με την ένταξή του στην Ελιά.
Αλλαγές
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και παρά τις (αρχικές) ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει μήνυμα προς τους πολίτες (ψηφοφόρους) ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Βασικές προτάσεις: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με ταυτόχρονη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, μείωση του αριθμού των βουλευτών, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να φέρει τις προτάσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα στις αρχές του φθινοπώρου για έγκριση από τη Βουλή, ούτως ώστε η Βουλή που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές -όποτε αυτές γίνουν- να είναι αναθεωρητική.
Εντός – εκτός…
Μεταξύ φυλακής και… κάλπης κινούνται στη Χρυσή Αυγή. Την Τετάρτη η Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, αποφάσισε την άρση της ασυλίας των βουλευτών Ν. Μίχου, Γ. Γερμενή, Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου. Στη διάρκεια της ομιλίας τους οι δύο πρώτοι ήταν προκλητικοί, ενώ εκτόξευσαν απειλές εναντίον υπουργών και βουλευτών. Ο τρίτος υποστήριξε ότι δεν έχει διαπράξει καμιά παράνομη πράξη, ενώ ο τελευταίος είπε ότι από ένα σημείο και μετά γνώριζε την εγκληματική δραστηριότητα των μελών της οργάνωσης, αλλά φοβήθηκε να το καταγγείλει νωρίτερα. Κατά της άρσης ψήφισαν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ. Τέσσερις άλλοι βουλευτές, οι Δ. Κουκούτσης, Ν. Κούζηλος, Ελ. Ζαρούλια και Μιχ. Αρβανίτης πέρασαν από το γραφείο των ανακριτριών και πήραν προθεσμία να απολογηθούν μεταξύ 6 και 13 Ιουνίου. Κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κι επιπλέον ότι γνώριζαν για τις έκνομες δραστηριότητες των μελών της.
Το φθινόπωρο
Ραντεβού το φθινόπωρο έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους. Οι Βρυξέλλες επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν στο Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, διευκρίνισαν ωστόσο ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Αφού προηγηθεί ο έλεγχος της «τρόικας», αλλά και το stress-test των τραπεζών. Το γεγονός ότι οι δανειστές συνδέουν τις αποφάσεις για το χρέος με την πορεία των δημοσιονομικών και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προκάλεσε έντονες ανησυχίες. Στη βάση ότι τότε ίσως ζητήσουν τη λήψη νέων μέτρων, ως προαπαιτούμενο για τη ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει να διαγραφεί μέρος του χρέους διότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι το δημοσιονομικό κενό θα περιοριστεί σημαντικά και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.