Ταμείο το βράδυ της 25ης Μαΐου, λένε στο ΠΑΣΟΚ
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε με «συνοπτικές διαδικασίες» αφού, μετά την ομιλία του Ε. Βενιζέλου, ουδείς βουλευτής πήρε τον λόγο οπότε έληξε η συνεδρίαση. Αλλά και στη συνέχεια, στον καφέ που πρόσφερε ο κ. Βενιζέλος, υπήρξε «διακριτική σιωπή» καθώς κανένα από τα ουσιαστικά θέματα δεν συζητήθηκε και ο χρόνος κύλησε με αφήγηση ιστοριών. Αυτά στο προσκήνιο, γιατί παρασκηνιακά αρκετοί βουλευτές σημείωναν με νόημα πως «τώρα μιλάει ο Βενιζέλος και βάζει τα διλλήματα, όμως το βράδυ των εκλογών θα μιλήσουμε εμείς». Πρόσθεταν μάλιστα πως «αφού είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε κριτική, διότι πιθανόν να μας μετατρέψουν σε αποδιοπομπαίους τράγους, φορτώνοντάς μας την ήττα στις εκλογές».
Συσκέψεις για «το πού το πάει ο Βενιζέλος»
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα, όταν και εντάθηκε το δίλημμα του κ. Βενιζέλου (δηλαδή αν η ΕΛΙΑ δεν πάει καλά στις εκλογές θα υπάρξει θέμα πολιτικής σταθερότητας και εκλογές), υπήρξαν τουλάχιστον τρεις διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ (στις οποίες μετείχαν και εν ενεργεία βουλευτές) προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί το «που το πάει Βενιζέλος» και πως «θα πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του».
Μια πρώτη εκτίμηση ήταν πως «πολύ δύσκολα ο Βενιζέλος θα προκαλούσε εκλογές αφού μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, και με το ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑ) να έχει υποστεί και νέα εκλογική συρρίκνωση, θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία και εξαϋλωσή του στις κάλπες». Όπως μάλιστα αναρωτήθηκε σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «τι θα κέρδιζε από κάτι τέτοιο ο κ. Βενιζέλος, μιας και θα εξαφανίζονταν πολιτικά και ο ίδιος, εκτός αν έχει κλείσει την θέση Επιτρόπου στην Κομισιόν μέσω Σαμαρά και θα έβρισκε εκεί κάποιο καταφύγιο».
Πάντως, όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «το παιχνίδι είναι πιο σύνθετο» και σημείωναν πως πιθανά ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει την ικανότητα πολιτικής επιβίωσης ακόμα και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, θέλει να «εξισορροπήσει την κυριαρχία του Α. Σαμαρά, να ανακόψει μεγάλες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και αν είναι δυνατόν να επιχειρήσει να διατηρήσει έστω και ένα συρρικνωμένο μόρφωμα με κεντρώα χαρακτηριστικά στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να ρυθμίζει τις εξελίξεις».
Ψάχνει να ξεφύγει από την πίεση Σαμαρά
Ο κ. Βενιζέλος, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πιέζεται αφόρητα και ασφυκτιά πολιτικά από τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις του κ. Σαμαρά και του επιτελείου του για να μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο θα «λεηλατήσει όχι μόνο ψηφοφόρους, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ». Και αυτό γιατί θέλει ο ίδιος να «επικαρπώνεται» ό,τι έχει απομείνει από τον λεγόμενο κεντρώο χώρο για να έχει ένα πιο διακριτό στίγμα από τη ΝΔ του Αντ. Σαμαρά και να μπορέσει στη συνέχεια κοντραριζόμενος με τον Φώτη Κουβέλη να ανασυνθέσει τον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο, έστω και με ένα μικρό ποσοστό και να μπορεί να ρυθμίζει τις εξελίξεις.
«Ο Βενιζέλος έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης, κάνει συνεχώς λάθη και δημιουργεί αντιπάθειες, αλλά γι’ αυτό που έχει στο μυαλό του θα παλέψει μέχρι το τέλος», τόνιζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σημείωναν ακόμα πως αυτό που κάνει είναι ένας απεγνωσμένος εκβιασμός, αλλά έτσι προσπαθεί να σώσει -ότι ακόμα σώζεται- από την παρτίδα. Όπως μάλιστα επεσήμαιναν τα ίδια στελέχη, «πολύ έξυπνα ο κ. Βενιζέλος απέφυγε, παρά το ότι καθημερινά ενισχύει το δίλημμα, να ορίσει ακριβώς (και με νούμερα) ποιο είναι το όριο για να θεωρήσει ότι πήγε καλά ή απέτυχε στις εκλογές, διότι έτσι το βράδυ των εκλογών θα έχει τη δυνατότητα να ελιχθεί και να δημιουργήσει γραμμές άμυνας απέναντι σε όσους τον αμφισβητήσουν». Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος έλεγε χαρακτηριστικά: «Στο τέλος μπορεί να πάρουμε ένα 6-7%, κάποιους δήμους και περιφέρειες και να λέμε ότι νικήσαμε, ότι ο Βενιζέλος τα κατάφερε και η παρτίδα σώθηκε».
Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρασκηνιακά τουλάχιστον διαμηνύουν πως «όριο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2012 και άντε να πάμε μία, δύο μονάδες πιο κάτω. Αν όμως πάει σε μονοψήφιο νούμερο ο κ. Βενιζέλος έχει τελειώσει απ’ όλους μας».
Οι ερμηνείες και η επόμενη μέρα
Πάντως, γύρω από το δίλημμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος και τον πήχη του εκλογικού αποτελέσματος, υπάρχουν εσωκομματικά ποικίλες αντιδράσεις και ερμηνείες.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, αν και υποστηρίζει την επιλογή Βενιζέλου να θέσει το δίλημμα, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επομένη των ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός, όταν ρωτήθηκε εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα του, απάντησε: «Δεν αποκλείω τίποτα. Όλα θα τεθούν επί τάπητος. Ένα συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να γίνει και ο Βενιζέλος δεν πρέπει να το φοβηθεί. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στη βάση μας και η βάση θα αποφασίσει για όλα».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου δήλωσε: «Δεν πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξει θέμα ηγεσίας αν πάμε στο 4% και στο 3%; Θα πάμε σε ανασύνταξη του χώρου ούτως ή άλλως μετεκλογικά. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει αν τα ποσοστά του στις εκλογές συρρικνωθούν. Εξαϋλωμένοι δεν μπορούμε να κυβερνάμε».
Αλλά και η υποψήφια ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, μιλώντας στην Πρέβεζα, είπε ότι το δίλημμα Βενιζέλου το θέτει ουσιαστικά η ίδια η ζωή: «Αν ο κόσμος δώσει στην Ελιά ένα απογοητευτικό ποσοστό σού λέει εμμέσως: “Κοίτα να δεις, δεν θέλω άλλο να με σώσεις. Κάνω άλλες επιλογές”».
Αίσθηση από την παρέμβαση της Φ. Γεννηματά
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά σε προεκλογική εκδήλωση της Ελιάς. Η ίδια είπε ότι η αναγέννηση της Κεντροαριστεράς «είναι ένα στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και για εμένα προσωπικά», τροφοδοτώντας μια νέα σειρά συζητήσεων.
Η κυρία Γεννηματά έδωσε, με τις πρώτες κιόλας λέξεις της ομιλίας της, το στίγμα της, αλλά δήλωσε παρούσα και στις μετεκλογικές εξελίξεις. «Είμαι σήμερα εδώ για να μιλήσω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Έχουμε αφήσει το στίγμα μας σ’ αυτόν τον τόπο. Γι αυτό δεν εγκαταλείψαμε στα δύσκολα. Μείναμε και δώσαμε τη μάχη. Γονατίσαμε αλλά δεν λυγίσαμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ούτε και τώρα.
Επεσήμανε ότι: «Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Ο χώρος πρέπει να υπάρχει μετά τις εκλογές. Όμως, αμέσως μετά θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να συνομιλήσουμε με κόμματα, πρόσωπα και κινήσεις με τα οποία μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Αυτό είναι ένα στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και για εμένα προσωπικά».