Σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση

Η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και την ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί για όλους τους αιρετούς κεντρικό και στρατηγικό στόχο.

H τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να υπηρετήσει μια διαφορετική σχέση με την κοινωνία σε μια συλλογική προσπάθεια, με διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των κοινών υποθέσεων και πολύ περισσότερο να τεκμηριώσει επεξεργασίες, έχοντας πάντα την εμπειρία από έναν κύκλο που άνοιξε και έκλεισε.

Σήμερα η Αυτοδιοίκηση οφείλει, με σχέδιο και πρόγραμμα, να ανταποκριθεί στην απαίτηση της κοινωνίας, υπηρετώντας την πραγματική ανάπτυξη. Άλλωστε η κοινωνία έχει απορρίψει γενικότητες και μεγάλες κουβέντες. Έχει προκρίνει σύνθεση απόψεων και κοινή δράση και προπάντων άμεση δράση. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά σήμερα η κοινωνία και ο τόπος μας, η Αυτοδιοίκηση δεν είναι χώρος για πεφωτισμένους σωτήρες, μοναχικούς τοπικούς ηγέτες και αλεξιπτωτιστές. Δεν είναι χώρος για βολέματα.

Η κοινωνία απαιτεί από μας περισσότερη συλλογική προσπάθεια, ανοιχτή διακυβέρνηση, οργάνωση διαλόγου σε επίπεδο γειτονιάς, άμεση συμμετοχή των πολιτών, προώθηση του κοινωνικού διαλόγου με άμεση δημοκρατία, που μπορεί να εξασφαλίσει η σύγχρονη τεχνολογία. Σήμερα η κοινωνία ζητάει από την Αυτοδιοίκηση να υποκαταστήσει το ελλειμματικό κεντρικό κοινωνικό κράτος με σταθερές και μόνιμες δομές που θα εγγυηθούν την αξιοπρέπεια του επιπέδου διαβίωσης των δημοτών.


Σχολιάστε εδώ