Πρωτοφανής πόλωση στον Πειραιά!

Το λέμε αυτό γιατί επικρατεί μία πρωτοφανής πόλωση στα δημοτικά δρώμενα της πόλης, που όμοιά της δεν θυμόμαστε μετά τη μεταπολίτευση. Μιχαλολιάκος – Μώραλης έχουν επιδοθεί σʼ έναν απίστευτο πόλεμο εντυπώσεων και σε ένα ανελέητο κυνηγητό ψήφων. Ό,τι όπλα διαθέτει η κάθε πλευρά τα έχει… βγάλει στο πεζοδρόμιο.

Ο δήμαρχος καθημερινά «οργώνει» όλες τις συνοικίες, μαζί με υποψήφιους του συνδυασμού του, πηγαίνει σε πλατείες και καφενεία, μιλάει με κόσμο, επιθεωρεί τα έργα που γίνονται, διαφημίζει εκείνα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει και το παραμικρό αίτημα των δημοτών που έχει βάση.

Αλλά και ο Γιάννης Μώραλης καθημερινά είναι σε περιοδείες με στελέχη, ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο «ιθύνων νους» και η «ψυχή» του συνδυασμού βρίσκεται καθημερινά στα πεζοδρόμια του Πειραιά, μιλάει με τον απλό κόσμο, φωτογραφίζεται μαζί τους, συζητά για τον Ολυμπιακό, τους λέει τα σχέδιά του για τον Πειραιά και τους εξηγεί πόσο απλά μπορεί νʼ αλλάξει η μοίρα της πόλης.

Σίγουρα αν κάποιος ξένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, βρισκόταν στον Πειραιά και τον έβλεπε θα… τσιμπιόταν μήπως και βλέπει… όνειρο!

Είναι τέτοιος το πάθος των «μονομάχων» για τη νίκη που στην κυριολεξία… τα δίνουν όλα! Δεν έχουν αφήσει πόρτα που να μην έχουν χτυπήσει, μαγαζί που να μην έχουν μπει, περίπτερο που να μην έχουν μιλήσει… Αυτό το κλίμα της πόλωσης έχει συμπιέσει ασφυκτικά τους άλλους συνδυασμούς σε βαθμό που να θεωρείται βέβαιο ότι η διαφορά του τρίτου από τον δεύτερο θα είναι μεγάλη. Παράγοντες της πόλης εκτιμούν ότι οι δύο πρώτοι συνδυασμοί θα συγκεντρώσουν το 60-65% των ψήφων του εκλογικού σώματος και οι υπόλοιποι μόλις το 35-40%! Κάτι που σημαίνει ότι ο τρίτος και τέταρτος συνδυασμός που στις προηγούμενες εκλογές είχαν σημαντική δύναμη, τώρα κινδυνεύουν να… συνθλιβούν.

Την περασμένη βδομάδα δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν. Το ένα αφορούσε την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στο νέο κτίριο της Ραλλείου Σχολής, όπου προέκυψε η κόντρα Μιχαλολιάκου – Αρβανιτόπουλου και το άλλο η ανακοίνωση των διαμερισματικών συμβούλων από τον δήμαρχο και η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Γιάννη Μώραλη.

Κόντρα για τη Ράλλειο

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος στηρίζει τον Μώραλη, την περασμένη Τετάρτη σε ειδική τελετή έθεσε τον θεμέλιο λίθο της Ραλλείου Σχολής, ενός νέου σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου που θα στεγάσει όλα τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) της Ραλλείου. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο οποίος ενέταξε τη χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ και ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Μώραλης με τον Β. Μαρινάκη. Ο Β. Μιχαλολιάκος απουσίασε επιδεικτικά, ενώ δεν εμφανίστηκε κανένας αντιδήμαρχος ή σύμβουλος του συνδυασμού του. Επειδή η απουσία του σχολιάστηκε, το ίδιο απόγευμα παρουσιάζοντας τους υποψήφιους διαμερισματικούς συμβούλους της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας δήλωσε ότι αυτό το έργο έχει θεμελιωθεί πολλές φορές και θεωρεί κοροϊδία να πηγαίνει κάθε τόσο στη… θεμελίωσή του. Συγκεκριμένα είπε: «Πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος επισκέφθηκα την τότε υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και της είπα ότι η κοροϊδία με τη Ράλλειο πρέπει να τελειώσει άμεσα. Επί 43 χρόνια ο πειραϊκός λαός πληρώνει κάθε χρόνο ενοίκιο για να στεγάζονται τα σχολεία της Ραλλείου που ισοδυναμεί με το κόστος της ανέγερσης ενός νέου σχολείου!

Δεν είθισται στο πολιτικό μας ήθος να θεμελιώνουμε κάθε χρόνο το ίδιο έργο. Εμείς θα εγκαινιάσουμε το καινούργιο σχολείο της Ραλλείου, οριστικά και αμετάκλητα, το αργότερο σε 18 μήνες από τώρα, όπως ρητά με διαβεβαίωσε ο εργολάβος που ανέλαβε την κατασκευή του έργου. Με όλο τον πειραϊκό λαό κι όχι να κάνουμε τον κομματάρχη κάποιου».

Ο Β. Μιχαλολιάκος παρουσίασε «στοχευμένα», όπως είπαμε, τους υποψήφιους διαμερισματικούς συμβούλους του σε σημεία-σύμβολα του κάθε Διαμερίσματος. Έτσι για το Α΄ Διαμέρισμα επέλεξε τον χώρο της λεωφόρου Χατζηκυριακού, στο οικόπεδο του ΟΣΚ που ήταν χαβούζα και μεταμορφώθηκε σε παιδότοπο και πάρκο. Για το Β΄ Διαμέρισμα επέλεξε το οικόπεδο του ΙΚΑ στη Φίλωνος που κι αυτό έγινε πάρκο, για το Γ΄ τον χώρο και τον βρεφονηπιακό σταθμό των ΗΣΑΠ που περιήλθε στον δήμο που τον ανακαίνισε, για το Δ΄ το Στρατόπεδο Παπαδογεωργή και για το Ε΄ το πάρκο Δηλαβέρη. Όλοι δηλαδή είναι χώροι που ήταν ρημαγμένοι ή σκουπιδότοποι και έχουν γίνει παιδότοποι και πνεύμονες πρασίνου.

Μώραλης: Συμβόλαιο τιμής

Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ, ο Γιάννης Μώραλης, παρουσία και του Β. Μαρινάκη έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του συνδυασμού του. Αναφερόμενος στις βασικές του παραμέτρους είπε:

«Υποσχεθήκαμε να αλλάξουμε εποχή! Να αλλάξουμε ταχύτητα!

Και μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις.

Πρώτον: Να σπάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές. Να σταθούμε πέρα και πάνω από πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις. Το πετύχαμε! Δημιουργήσαμε ένα πρωτόγνωρο πειραϊκό κίνημα. Μια δύναμη ανατροπής και δημιουργίας, έτοιμη να ταράξει τα νερά στο μεγάλο λιμάνι! Μια δύναμη που βρίσκεται απέναντι στον παρωχημένο παλαιοκομματισμό και στην καθεστωτική αντίληψη διοίκησης του δήμου.

Δεύτερον: Να υπάρχει μια ομάδα δουλειάς. Διότι καλές προθέσεις μπορεί να έχουν πολλοί, αλλά σημασία έχει να μπορούν να υλοποιήσουν όσα υπόσχονται. Το πετύχαμε και αυτό! Παρουσιάσαμε μια σπουδαία ομάδα συνεργατών, έτοιμων να δουλέψουν για τον Πειραιά.

Και τρίτον: Να έχουμε ένα σχέδιο δράσης. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Ένα σχέδιο που θα μας δεσμεύει όλους και θα αποτελεί για μας ένα συμβόλαιο τιμής. Και στον Πειραιά γνωρίζουμε καλά ότι η έννοια της τιμής μετράει πολύ!.

Το πρόγραμμα με τα 11 έργα παρουσιάζουμε σήμερα.

Θέλουμε οι Πειραιώτες να γνωρίζουν ότι δεν καλούνται να ψηφίσουν απλώς ένα κορυφαίο σύμβολο της πόλης ή κάποια ηχηρά ονόματα της πειραϊκής κοινωνίας, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που ξέρει τι θέλει να κάνει και πώς θα το πετύχει».

Μεταξύ των 11 έργων που ανακοίνωσε ο Μώραλης, είναι:

• Κατεδάφιση του Πύργου και ανέγερση πολυδύναμου κέντρου που θα στεγάσει σωματεία, φορείς, κοινωφελείς δραστηριότητες και το Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο.

• Στέγαση των Δικαστηρίων στο κτίριο της Ραλλείου.

• Μεταβολή του Πειραιά σε λιμάνι home port της κρουαζιέρας.

• Στέγαση 100 νέων επιχειρήσεων στον χώρο του Ρετσίνα με παροχή δωρεάν συμβουλευτικών, λογιστικών διοικητικών και νομικών υπηρεσιών.

• Παροχή προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας σʼ όλους τους ηλικιωμένους δωρεάν, μέσω των ΚΑΠΗ, και

• Δωρεάν τεστ ΠΑΠ, εξετάσεις μαστογραφίας και οστεοπόρωσης σʼ όλες τις άνεργες, ανασφάλιστες ή χαμηλόμισθες γυναίκες της πόλης.


Σχολιάστε εδώ