Παρτ τάιμ…

Και χρωστάνε και δεν (θα) πληρώνουν…

Με μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτεργατών. Το θέμα είναι ότι με τη νέα ρύθμιση τροποποιήθηκε ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου (κατ’ εντολή της «τρόικας») και έτσι προβλέπεται ότι όπου δεν έχει συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας μπορεί να συνάπτεται επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που θα προβλέπει σαφώς κατώτερους μισ

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Εργασίας, προκύπτει ότι οι εφοπλιστές οφείλουν στο ΝΑΤ το συνολικό ποσό των 101 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
• Από οφειλές πλοίων εσωτερικού: 35.022.675,39 ευρώ
• Από οφειλές ποντοπόρων πλοίων: 17.891.324,98 ευρώ
• Από οφειλές έναντι Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων: 48.151.651,78 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 101.065.652,15 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά είναι τα αρχικώς βεβαιωθέντα, καθόσον βρίσκονται σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών προς το Ταμείο και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις ΔΟΥ είτε εφάπαξ, είτε με ρύθμιση, για τις οποίες ενημερώνεται σταδιακά η αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤ.

****

Ιδιωτική Ασφάλιση μέσω… ΣΔΙΤ!

Άλλη μια κρυφή πτυχή της συμφωνίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας με την «τρόικα» για το Ασφαλιστικό έγινε γνωστή μόλις προχθές Παρασκευή, έπειτα από διαρροές κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», η πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου για «αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος» περιλαμβάνει την ψήφιση ρύθμισης μέχρι το 2015 με την οποία οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα επεκταθούν στις επικουρικές συντάξεις.

Κατά τους ίδιους κύκλους, με τη ρύθμιση θα προβλέπεται ότι τα επικουρικά ταμεία που παραμένουν εκτός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα μπορούν να συνεργαστούν με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, πατώντας στο θεσμικό πλαίσιο της Σύμπραξης του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Τα συγκεκριμένα -ελάχιστα- Ταμεία που επέλεξαν να παραμείνουν εκτός ΕΤΕΑ δεν παρουσιάζουν ελλείμματα και με αυτό το δεδομένο μπορούν να δίνουν παροχές μεγαλύτερες. Αντιθέτως, από την 1η Ιουλίου του 2014 το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δίνοντας συντάξεις και παροχές ανάλογα με τα έσοδά του, κάτι που σημαίνει, όπως έχουν επισημάνει, άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων από 10% έως 40% σε ορισμένες ακρ

Να σημειωθεί ότι ως τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν συμπληρωματικές παροχές, ομαδικά επαγγελματικά συμβόλαια ή επαγγελματικές συντάξεις, δηλαδή δραστηριοποιούνται μόνο στον λεγόμενο τρίτο πυλώνα ασφάλισης. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί έναντι της «τρόικας» ότι στις 30 Ιουνίου, ως καταληκτική ημερομηνία, θα άλλαζε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην επικουρική ασφάλιση.


Σχολιάστε εδώ