Πάνω απʼ όλα οι εκλογές

Υπέρ πάντων ο προεκλογικός αγώνας. Αυτό το στίγμα είχαν άλλωστε και οι ομιλίες των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης που πήραν τον λόγο λίγες ώρες πριν κλείσει η Ολομέλεια. Απών για άλλη μια φορά και ο πρωθυπουργός. Το κατήγγειλαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Π. Καμένος. Απών και ο λαλίστατος αντιπρόεδρος. Στις επάλξεις της συγκυβέρνησης στάθηκαν μόνο ο Χρ. Σταϊκούρας και κατά δεύτερο λόγο ο υπουργός Γ. Στουρνάρας για να υπερασπιστούν το success story.

Τίποτα δεν θύμιζε τη φούρια των προηγούμενων ημερών όταν συζητούνταν τα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Όταν, εκτός από το παζάρι για τις λαϊκές, τρέχανε και δεν φτάνανε να καταθέτουν πλήθος τροπολογιών οι υπουργοί. Μέχρι και βουλευτές βάζανε να υπογράφουν τις υπουργικές τροπολογίες δίνοντας τα ρέστα τους προεκλογικά! Ειδικά στο δεύτερο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων ο υπουργός ενσωμάτωσε 18 τροπολογίες εκ των οποίων 11 υπουργικές και επτά βουλευτικές! Και ο ίδιος μάλιστα, σε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, παραδέχτηκε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος του… συνηθισμένου. Επικαλέστηκε όμως τον επείγοντα χαρακτήρα τους αφού η Βουλή, ύστερα από δύο μέρες, κατέβασε ρολά… Θα ήταν μάλιστα πολύ περισσότερες αν ο υπουργός δεν απέσυρε πέντε από αυτές που η κυβέρνηση μετά το… κράξιμο της αντιπολίτευσης έκρινε ότι μπορούν να περιμένουν.

Για την κατάσταση και το κλίμα που επικράτησε με το ρεκόρ χαριστικών τροπολογιών είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της βουλευτού των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη: «Το πρόβλημα με τον εξευτελισμό της νομοθετικής διαδικασίας δεν το έχει η συγκυβέρνηση αλλά η ίδια η Βουλή», είπε και πρόσθεσε: «Πιο σωστά ο πρόεδρος της Βουλής που αποδέχεται αυτήν τη γελοιοποίηση του κοινοβουλευτικού θεσμού για να κάνει πλάτες στον κ. Σαμαρά. Έχει βαρύτατη ευθύνη ο κ. Μεϊμαράκης για αυτό το κατάντημα. Έχει προσωπική και θεσμική ευθύνη ως ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας».


Σχολιάστε εδώ