Οι όροι Καραμανλή για την Προεδρία

Κάθε πρωί ο Καραμανλής είναι στο γραφείο του (όχι κανένα πολυτελές, δυο – τρία δωμάτια όλα κι όλα), που είναι ανοικτό για όποιον ζητήσει να τον δει… Και αυτοί που θέλουν να τον δουν είναι πάρα πολλοί… Επώνυμοι κυρίως, ακόμη και νυν υπουργοί… Ακούει, συζητάει, διατυπώνει τις εκτιμήσεις του, αποφεύγοντας όμως την κριτική για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον πρωθυπουργό, καθώς δεν θέλει να δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να πει ότι υπονομεύει τον Σαμαρά. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από την παρουσία του σε όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής, όπου είναι πάντα «παρών» κατά τις ψηφοφορίες από τις οποίες κρίνεται ο άξονας των κυβερνητικών επιλογών και η συνέχιση της πορείας της δικομματικής κυβέρνησης. Δεν κρύβει, όμως, την ανησυχία του για τις εξελίξεις, για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις αντοχές της κοινωνίας, που πιστεύει ότι όλο και περισσότερο εξαντλούνται… Με ό,τι σημαίνει αυτό για τη συνέχεια…

Τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, κυρίως για επιστροφή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, είναι κατευθυνόμενα και έχουν στόχο την απαξίωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πολύ στενούς συνομιλητές του, τα ξεπερνά με χαμόγελο, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι δεν έχει καμία τέτοια διάθεση και κόβοντας κάθε συζήτηση. Ο λόγος; Τα συμπεράσματά του από τα πεντέμισι χρόνια της πρωθυπουργικής θητείας του: Οι έξωθεν παρεμβάσεις αλλά και η διαπλοκή, ντόπια και ξένη, που βρίσκει πάντα πρόθυμους να την υπηρετήσουν… Και, όπως λένε συνομιλητές του, οι αποδείξεις δεν λείπουν…

Δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία…

Σε σχέση με το σενάριο -που θα το στήριζε και το Μαξίμου για να ξεπερασθεί ο σκόπελος της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, όταν αποχωρεί ο κ. Παπούλιας μετά τη συμπλήρωση δεκαετούς παραμονής, και να συνεχισθεί η θητεία της κυβέρνησης- να προταθεί ο Κώστας Καραμανλής, με δεδομένο ότι έχει σημαντική αποδοχή από την Αριστερά και τα κόμματα που κινούνται στον χώρο αυτό πιθανότατα δεν θα έλεγαν «όχι» στην υποψηφιότητα αυτή, ο πρώην πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικά απορριπτικός. Στη βάση του ότι με τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία ουσιαστική εξουσία και είναι κοινή η εκτίμηση ότι ο θεσμός είναι μόνο εθιμοτυπικός…

Τι λέει…

Στο κρίσιμο αυτό θέμα -που είναι μέγα για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του πολιτεύματος, από την πλευρά του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας- η άποψη του κ. Καραμανλή, σύμφωνα με συνομιλητές του αλλά και συνεργάτες στις κυβερνήσεις του, είναι:

• Το πολίτευμα, από τη σημερινή μορφή της Προεδρευομένης Δημοκρατίας, θα πρέπει να γίνει Προεδρικό, με πρότυπο το γαλλικό, αυτό δηλαδή που ισχύει σήμερα στη Γαλλία. Αυτό εξασφαλίζει κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, αφού δεν μπορούν να γίνουν εκλογές πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας, οπότε στα πέντε χρόνια ο Πρόεδρος μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του χωρίς την αγωνία ότι αύριο ενδέχεται να πέσει σε μια ψηφοφορία. Σύμφωνα με συνταγματολόγους, η αλλαγή αυτή δύναται να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 220 βουλευτών.

«Μέχρι τότε, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που προανήγγειλε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός -για την αναγκαιότητα της οποίας συμφωνούν σχεδόν όλα τα κόμματα, έχοντας τις δικές τους προτάσεις, με διαφορές από αυτά που περιέγραψε ο κ. Σαμαράς- πρέπει, κατά τους συνομιλητές του κ. Καραμανλή, να έχει ΡΟΛΟ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και να δύναται να απευθύνει ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ στον ελληνικό λαό χωρίς να χρειάζεται η άδεια της κυβέρνησης, όπως απαιτεί σήμερα το Σύνταγμα.

Όχι σε νέο ’65

Σε συζητήσεις που γίνονται έντονα στα παρασκήνια, όχι μόνο στα κόμματα και στους πολιτικούς διαδρόμους αλλά και στην «παράγκα της διαπλοκής», ανησυχούν για πιθανές ανεξέλεγκτες εξελίξεις από ένα δυσμενές για την κυβέρνηση αποτέλεσμα το βράδυ της μεθεπόμενης Κυριακής, στην κάλπη των ευρωεκλογών. Π.χ., με μια μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τεθεί θέμα αναντιστοιχίας Βουλής και λαού και να επιχειρηθεί ανατροπή της κυβέρνησης και αλλαγή πρωθυπουργού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Αντώνη Σαμαρά. Σε μια τέτοια εξέλιξη ο Καραμανλής θα είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΩ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΤΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ’65, είναι η απόφασή του, σύμφωνα με συνομιλητές του.

Κρίσιμο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής

Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ως προς τις πολιτικές εξελίξεις -για τις οποίες κανείς δεν κλείνει τα μάτια ότι μπορεί να προκληθούν από το αποτέλεσμα όχι μόνο των ευρωεκλογών αλλά και των δημοτικών και των περιφερειακών- ο «άγνωστος Χ», τον οποίο κάποιες δημοσκοπήσεις, κυρίως κρυφές, αποκρυπτογραφούν, είναι το ποσοστό που θα πάρει η Χρυσή Αυγή για την Ευρωβουλή.

Εγκυρότατοι πολιτικοί παράγοντες που πρόσκεινται στη ΝΔ τονίζουν χαρακτηριστικά ότι το κρίσιμο στοιχείο που κυριαρχεί στις αναλύσεις και στις αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο η έκταση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Για τον Σαμαρά πρωτίστως έχει σημασία η διαφορά μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής. Αν από την κάλπη επιβεβαιωθούν κάποια γκάλοπ που φέρνουν τη ΝΔ κάτω από το 20% και τη ΧΑ στο 14%, με τη διαφορά να είναι 3 με 4 μονάδες, θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα όχι μόνο για την ύπαρξη της κυβέρνησης αλλά και για την επόμενη μέρα της ΝΔ και του ίδιου του Σαμαρά, που δεν θα μπορεί να παραμείνει.

Όλα αυτά συζητούνται στους «καφενέδες» και η ανησυχία που επικρατεί αφορά και το ενδεχόμενο να μην καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ένα ποσοστό που να οδηγεί στον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης, με τη στήριξη κάποιων από τα μικρά κόμματα, οπότε η εξέλιξη θα είναι να προκαλέσει η οικονομική κρίση μακρά πολιτική αστάθεια και συνεχείς εκλογές.

Κατάληξη: Όλα τα παραπάνω, που καταγράφουν πληροφορίες από απόλυτα έγκυρες πηγές και σοβαρές συζητήσεις, σκιαγραφούν το σκηνικό μέσα στο οποίο ο ελληνικός λαός θα πάει στις κάλπες τις επόμενες δύο Κυριακές. Και δεν πρέπει να λείψει κανένας πολίτης, γιατί είναι οι κρισιμότερες εκλογές από τη Μεταπολίτευση.


Σχολιάστε εδώ