Μαζική συμμετοχή στις κάλπες για καθαρή νίκη, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η συγκυβέρνηση και τα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, που τη στηρίζουν, συμπεριφέρονται -εν όψει της ήττας τους- σαν πληγωμένα θηρία και ως εκ τούτου είναι επικίνδυνοι, τονίζουν στελέχη του κόμματος και στην τελική ευθεία προς τις κάλπες βρίσκονται στη μέγιστη επαγρύπνηση.

Σε αυτό το κλίμα εντάσσουν τη σφοδρή επίθεση του Αντ. Σαμαρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να πει στους βουλευτές του ότι πρέπει να λένε στον κόσμο πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται τρομοκράτες και ότι τυχόν επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγήσει ούτε λίγο ούτε πολύ σε καταστροφή της χώρας.

Από το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα δεν πέρασε απαρατήρητη και η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, που δήλωσε δημόσια ότι μια «πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα» (σ.σ. μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ) θα βάλει σε κίνδυνο το πρόγραμμα που ακολουθείται στην Ελλάδα. Στο μυαλό όλων ήρθαν οι εικόνες της προεκλογικής περιόδου των εκλογών του Ιουνίου του 2012, όταν διαδοχικά ηγέτες της ΕΕ με παρεμβάσεις τους και δημόσιες δηλώσεις κινδυνολογούσαν ασύστολα για το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μεγάλη γερμανική εφημερίδα είχε φτάσει στο σημείο να κυκλοφορήσει με το πρωτοσέλιδό της στα ελληνικά (!), όπου κάτω από μια φωτογραφία του Αλ. Τσίπρα είχε τίτλο: «Μην ψηφίσετε τον λαϊκιστή».

Στην Κουμουνδούρου αναμένουν ανάλογη κλιμάκωση και είναι αποφασισμένοι να απαντούν με αυστηρότητα, πολύ περισσότερο που φέτος ο «λαϊκιστής Τσίπρας» είναι θεσμικός συζητητής με τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως υποψήφιος όλης της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, μελετώντας τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, έχουν καταλήξει ότι η πρωτιά στις ευρωεκλογές «έχει κλειδώσει» και το ζητούμενο πλέον είναι το εύρος της νίκης, που όσο μεγαλύτερο είναι τόσο θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις και θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα περάσουν στον δεύτερο γύρο και θα χτυπήσουν στα ίσια δήμους και περιφέρειες.

Επιδίωξη της Κουμουνδούρου είναι η πρωτιά να είναι καθαρή, πάνω από 3%, ενώ το ιδανικό σενάριο είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάνω από το ποσοστό που αθροιστικά θα συγκεντρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα οδηγήσει αυτόματα στην πτώση της κυβέρνησης, όπως παραδέχονται δημόσια και βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Τα επιτελικά στελέχη του κόμματος είναι πλέον ψυλλιασμένα για το πώς παίζεται το παιχνίδι με τις δημοσκοπήσεις και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτές και έτσι οι πιο αισιόδοξοι δεν αποκλείουν ο κόσμος να τρίβει τα μάτια του το βράδυ των εκλογών από το εύρος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουν ότι πριν από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου του 2012 οι δημοσκόποι έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό λίγο πάνω λίγο κάτω από το 8%, αλλά η κάλπη έβγαλε το ποσοστό του 17%.

Στην παρούσα συγκυρία επικαλούνται δημοσκόπους που δηλώνουν αδυναμία ακριβούς αποτύπωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, αφού οι ψηφοφόροι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνούνται να απαντήσουν στα τηλεφωνήματα των εταιρειών δημοσκόπησης.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real fm ήταν κατηγορηματικός για την αξιοπιστία δημοσκοπήσεων που δείχνουν ντέρμπι ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αφού τόνισε στον Ν. Χατζηνικολάου:

«Πρέπει να συγκληθεί η επιτροπή δημοσκοπήσεων που υπάρχει και να απαιτήσει από κάθε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται να μας δίνει και έναν άλλο δείκτη: Σε πόσους απευθύνθηκαν και πόσοι δεν δέχθηκαν να πάρουν μέρος και δεν απαντούσαν στα τηλεφωνήματα. Αν αυτό το ποσοστό είναι, για παράδειγμα, της τάξης του 60%, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θέτει θέμα αξιοπιστίας της ίδιας της δημοσκόπησης».

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην κατεύθυνση να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κάλπες, αφού εκτιμά ότι η αποχή ευνοεί τη συγκυβέρνηση, ενώ η συμμετοχή εκ των πραγμάτων θα εκφράσει στην κάλπη την οργή του κατά της συγκυβέρνησης και των Μνημονίων.

Έτσι, στις λίγες μέρες που απομένουν, θα οξύνει την πόλωση με τα γνωστά συνθήματα «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ» και «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνια», συνθήματα που οι επιτελείς της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος εκτιμούν ότι ακουμπούν στο θυμικό των ψηφοφόρων και διευκολύνουν την έκφραση της οργής του κόσμου στις κάλπες.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν πολύ και στη διεθνή παρουσία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα επισκέπτεται το Βερολίνο για να μιλήσει σε εκδήλωση του αριστερού γερμανικού κόμματος, τη Μόσχα για επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ στις 15 Μαΐου θα πάρει μέρος στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους άλλους υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν. Ειδικά το τελευταίο, εκτιμούν οι επιτελείς του κόμματος, θα δώσει αρκετούς «πόντους» στον Αλ. Τσίπρα, αφού όπως και εάν τα πάει στο ντιμπέιτ, μόνο και μόνο η τηλεοπτική εικόνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατίθεται ως ισότιμος συνομιλητής με κορυφαίες ευρωπαϊκές προσωπικότητες, όπως ο Ζ. Κ. Γιούγκερ (πρώην επικεφαλής του Eurogroup) και ο Μ. Σούλτς (πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) θα είναι καταλυτικά θετική.

Φυσικά, στην Κουμουνδούρου έχουν επίγνωση ότι και στο εσωτερικό το δυνατό τους χαρτί είναι ο Αλ. Τσίπρας και έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε πάνω του την προσωπική αντιπαράθεση με τον Αντ. Σαμαρά τον οποίο κατηγορεί ότι κρύβεται και όχι μόνο δεν έρχεται στη Βουλή, αλλά αρνείται ακόμα και μια τηλεοπτική αντιπαράθεση των δύο. Όπως είπε στη Βουλή την Παρασκευή, κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος -νέο Μνημόνιο το ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-, ο Αντ. Σαμαράς κρύβεται γιατί έχει κρυφή ατζέντα με νέα αντιλαϊκά μέτρα για μετά τις ευρεωκλογές, προβλέποντας όμως ότι ο πρωθυπουργός «αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος».

Ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να μεταδώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, εμφανίστηκε την Παρασκευή το απόγευμα στον διαδικτυακό τόπο Τhe TOC και μιλώντας στην Έλλη Στάη, με αυτοπεποίθηση τόνισε ότι στις ευρωεκλογές θα υπάρξει μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι ήδη οι συγκυβερνώντες (δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός τους χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας) και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν, συζητάνε το πώς και πόσο θα χάσουν και ψάχνουν τρόπους να διαχειριστούν τα ερείπια της ήττας τους.

Στην Κουμουνδούρου με χλευαστική διάθεση αντιμετώπισαν τις διλημματικές δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου ότι εάν η Ελιά δεν πάρει ικανοποιητικό ποσοστό, τότε δεν θα υπάρχει την επόμενη μέρα κυβέρνηση. Υπενθύμιζαν ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αρχή ακόμα της προεκλογικής περιόδου, έλεγε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της κυβέρνησης των Μνημονίων, αντιμετώπισε την ειρωνεία του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος έλεγε ότι από τις ευρωεκλογές δεν κρίνεται η κυβερνητική σταθερότητα και έφτασε σήμερα, μέσα στην απελπισία του από την εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ, να θέτει ο ίδιος θέμα για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης.

Εν κατακλείδι, στον ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα διά στόματος Αλ. Τσίπρα- καλούν τους ψηφοφόρους να δώσουν μια καθαρή νίκη στο κόμμα τους, δεν αποκλείουν εκπλήξεις από την ευρωκάλπη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι πιθανόν να οδηγήσουν ακόμα και σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ