Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν νερό στον «μύλο» του DEB
Διότι οι ρηχές ασκήσεις εντυπωσιασμού ένθεν κακείθεν μόνο κακό προκαλούν στην πολύπαθη αυτή περιοχή.
Η πολιτική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή Σαμπιχά αλλά και η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση, ουσιαστικά ρίχνουν νερό στον «μύλο» του DEB, που βρίσκει μια ευκαιρία (όπως μόνον οι Έλληνες ξέρουν να προσφέρουν…) να συσπειρώσει τη μειονότητα, ισχυροποιώντας το επιχείρημα «της μοναδικής ελπίδας-λύσης για τα δίκαια αιτήματα της μειονότητας (ομοούσιας και αδιαίρετης)».
Από την άλλη πλευρά, ο «σάλος» που προκλήθηκε στα κεντρικά ΜΜΕ αποδυνάμωσε τους μειονοτικούς υποψηφίους που επέλεξαν να συνταχθούν με τα ελληνικά κόμματα –αφού οι ανθρώπινες σχέσεις στοχοποιήθηκαν– και παράλληλα οδήγησε σε αδιέξοδο τα επιτελεία των κομμάτων, τα οποία αδυνατούν να διαχειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το ενδεχόμενο για λάθη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το θέμα, είναι μεγάλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό του DEB, κυρίως στη Ροδόπη, όπου είναι πιο συμπαγές απʼ ότι στην Ξάνθη, είναι πιθανό να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 20%. Σε αυτήν την περίπτωση το DEB ανακηρύσσεται πρώτο κόμμα και «βάφει» τον εκλογικό χάρτη… κόκκινο (;).
«Όταν η Αθήνα ασχολείται με το μειονοτικό στη Θράκη, η Θράκη φυλάγεται», είναι εν πολλοίς το επιμύθιο αυτής της ιστορίας. Οι πολιτικοί φορείς αυτού του τόπου έχουν δυστυχώς αποδείξει σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνον είναι κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά τείνουν να αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την περιοχή, με την εγκληματική αδιαφορία στο διηνεκές και τον χυδαίο καιροσκοπισμό που επιδεικνύουν προεκλογικά.
Παρών και ο υιός Σαδίκ
Τους στόχους του DEB για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική πολιτική σκηνή εξέφρασε ο πρόεδρός του Μουσταφά Αλή Τσαβούς στην εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Λεβέντ Σαδίκ, γιου του Αχμέτ Σαδίκ και «πατερούλη» του κόμματος. Ο Τσαβούς τόνισε ότι στόχος του DEB είναι να γίνει ένα πανελλαδικό κόμμα και δέκα χρόνια αργότερα να ξεπεράσει το πλαφόν του 3% και πως οι εκλογές αυτές «είναι η ευκαιρία να γράψουμε ιστορία και να αποδείξουμε την ύπαρξή μας».
Η παρουσία του υιού Σαδίκ δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς εθιμοτυπική, αφού από την πορεία που θα διαγράψει στις εκλογές το εθνικιστικό κόμμα θα εξαρτηθεί και η δική του συμμετοχή σε αυτό. Άλλωστε, εδώ και αρκετό καιρό πυκνώνουν οι φήμες για αλλαγή προέδρου, με τον Τσαβούς να δείχνει όλο και λιγότερο άνετα στην καρέκλα του προέδρου.
Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους στην έναρξη του χαιρετισμού του («Φίλοι του πατέρα», είπε) αποτελεί και δείγμα των προθέσεών του. Ο Λεβέντ, γνωστός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται και στη Θράκη, περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσει την «πολιτική παράδοση» που άφησε στη μέση ο πατέρας του, μετά τον θάνατό του σε τροχαίο ατύχημα, ακολουθώντας πιστά τη διχαστική τακτική που ακολούθησε ο Αχμέτ Σαδίκ. «Την ώρα που οι κανόνες αυτοί ξαναγράφονται, ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης θα βρίσκεται εκεί για να βάλει τους δικούς του κανόνες», τόνισε, δίνοντας περιγραφικά το «στίγμα» του…