Η νέα φουρνιά των τραγουδιστών

Το «The Voice» τους έδωσε την ευκαιρία και εκείνα θα παλέψουν δίνοντάς μας ένα φωτεινό παράδειγμα μαχητικότητας.

Αίμιλυ Χαραλάμπους,
16 ετών, από την Κύπρο

// Τι πήρες από το «The Voice»;
Το «The Voice» μου έδωσε ένα βήμα για να με μάθει ο κόσμος.

// Η δασκάλα σου, η Μελίνα Ασλανίδου, τι σου μετέδωσε;
Η Μελίνα είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος που μου έμαθε ότι πρέπει να τραγουδάω με όση δύναμη ψυχής έχω και με αυτοπεποίθηση να στέκομαι στα πόδια μου και να στηρίζομαι στον εαυτό μου.

// Πόσο δύσκολο είναι για μια κοπέλα 16 χρονών;
Πολύ. Πάω στη Β’ Λυκείου και έχω και αρκετό διάβασμα. Οι σπουδές που θέλω να ακολουθήσω είναι πάνω στη μουσική. Οι γονείς μου και πιο πολύ ο πατέρας μου, που είναι μουσικός, με βοήθησε πάρα πολύ.

// Ποιος έκανε την αίτηση για το «The Voice»; Ο μπαμπάς σου;
Η φίλη μου, η Κωνσταντίνα, που είναι φοιτήτρια στην Πάτρα. Κύπρια και αυτή. Οι γονείς μου δεν ήταν αρνητικοί αλλά δεν ήθελαν να χάσω και τη σχολική χρονιά. Οι καθηγητές στο σχολείο θα με βοηθήσουν και στις εξετάσεις μου. Ευτυχώς.

// Ποιο ρεπερτόριο σ’ αρέσει;
Μ’ αρέσουν τα ελληνικά τραγούδια. Λατρεύω τη Βιτάλη και την Αλεξίου. Τραγουδάω βέβαια όλα τα είδη μουσικής, αλλά τα λαϊκά τραγούδια μου ανοίγουν την ψυχή. Σαν να έχω γεννηθεί με τη θλίψη τους.

// Έχει χτυπήσει το τηλέφωνό σου για συνεργασίες;
Μου έχουν κάνει πρόταση από μουσικές σκηνές, αλλά και από δισκογραφικές εταιρείες. Αλλά πρώτα θα τελειώσω το σχολείο μου στην Κύπρο.

// Περίμενες ότι θα φτάσεις στον τελικό;
Από τις δέκα χιλιάδες αιτήσεις, στους χίλιους που επέλεξε η παραγωγή, και από εκεί στις 120 τυφλές οντισιόν και μετά στους 4; Ούτε τζόκερ! Μόνο τα τρία αδέρφια μου το πίστευαν.

// Από εδώ και πέρα τι;
Μ’ αρέσει, παρόλο που είμαι μικρή, να τραγουδάω τραγούδια με νόημα. Ευχαριστώ τους Έλληνες που με στήριξαν με τις ψήφους τους. Ξέρω ότι ο χώρος του τραγουδιού είναι δύσκολος. Αλλά είναι μια ευκαιρία που θέλω να την αξιοποιήσω και θα πετύχω με αγώνα.

****

Λευτέρης Κιντάτος,
32 ετών, από την Τήνο

// Τι ήταν τελικά το «The Voice» για σένα;
Μου άλλαξε τη ζωή. Δεν ήθελα να πάω, αλλά φίλοι και συγγενείς με πίεζαν να πάω στο παιχνίδι. Είπα λοιπόν σε έναν φίλο: Θα παίξουμε τάβλι. Αν χάσω, θα πάρω τηλέφωνο. Και έχασα. Από ένα παιχνίδι τάβλι βρέθηκα σʼ ένα άλλο παιχνίδι που μου άλλαξε την καθημερινότητα και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Όταν βρέθηκα στις τυφλές οντισιόν ήθελα να με επιλέξει ο Αντώνης Ρέμος. Και έγινε το όνειρο πραγματικότητα. Είναι το πρότυπό μου.

// Και τώρα που τον γνώρισες από κοντά;
Για εμένα ο Αντώνης Ρέμος είναι ένας εκπληκτικός καλλιτέχνης. Ακούει ένα τραγούδι και ξεχωρίζει πόσα μουσικά όργανα έπαιξαν για τη σύνθεσή του. Είναι γεννημένος για μουσική, για το τραγούδι. Ο Αντώνης δεν ήρθε στο «The Voice» για τη φήμη της τηλεόρασης. Δεν την έχει ανάγκη. Ήρθε για να βοηθήσει τα νέα παιδιά. Κάθε τραγούδι, κάθε πρόβλημα το κουβεντιάζει για να βρει τη λύση του. Στο τέλος θα σου πει τρεις λέξεις και αυτές είναι. Το τραγούδι για να βγει θέλει αυτό και αυτό σου λέει και έχει δίκιο. Αυτός ο άνθρωπος είναι μια ορχήστρα.

// Τι αγαπάς σ’ αυτόν;
Με εξέπληξε η αυθεντικότητά του, η αλήθεια του και η ντομπροσύνη του.

// Τι είναι το λαϊκό τραγούδι για σένα;
Το λαϊκό τραγούδι για μένα είναι η Ελλάδα. Κυκλοφορεί στο αίμα μας. Δεν πιστεύω να υπάρχει Έλληνας που να μην ακούσει μπουζούκι, κλαρίνο και βιολί και να μη χαρεί ή να μη συγκινηθεί. Να μη σκιρτήσει η καρδιά του.

// Πίστευες ότι θα έφτανες στον τελικό;
Να φτάσω στους τέσσερις ούτε καν το υπολόγιζα.

// Δεν έκανες όνειρα για τον τελικό;
Ο παππούς μου έλεγε να μην υπολογίζεις στα περισσότερα και απογοητεύεσαι. Ό,τι φέρει η ζωή. Θα σκέφτεσαι μόνο το επόμενο σκαλί. Έτσι υπολόγιζα μόνο στο επόμενο λάιβ και έλεγα από μέσα μου: «Λευτέρη κοίτα να είσαι καλός σ’ αυτό που έχεις μπροστά σου. Μόνο αυτό». Βελτιωνόμουν λοιπόν σε κάθε λάιβ μέσα από τη δουλειά. Κουράστηκα. Αλλά τα δύσκολα έχουν αξία. Χαίρομαι που μου έχουν γίνει επαγγελματικές προτάσεις, αν και θα ήθελα να τραγουδήσω κάποια στιγμή με τον Αντώνη Ρέμο, αν το θελήσει και αυτός βέβαια. Θα ήταν τιμή για μένα.

// Θα πρότεινες και σε άλλα παιδιά να πάνε του χρόνου στο «The Voice»;
Ναι. Αν μπορούν, να ακολουθήσουν το όνειρο τους. Γιατί όχι; Είναι ένα σκαλί. Μετά θέλει πολλή δουλειά. Το ότι έφτασα στους φιναλίστ το αφιερώνω στους δικούς μου ανθρώπους που με στήριξαν αλλά και στον κάθε Έλληνα που αγαπά το λαϊκό τραγούδι.

****

Αρετή Κοσμίδου,
16 ετών, από την Κομοτηνή

// Τι γεύση σου άφησε το «Τhe Voice»;
Είναι η πιο όμορφη και γλυκιά εμπειρία της ζωής μου μέχρι σήμερα. Δεν πίστευα ότι σε αυτήν την ηλικία θα γνώριζα τόσο σημαντικούς ανθρώπους και θα έχω αυτή την αποδοχή από τον κόσμο. Ήξερα ότι τα παιδιά στο σχολείο μου, στην Αλεξανδρούπολη, θα με υποστήριζαν αλλά ότι θα πάρω τέτοια αγάπη από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ούτε καν το φανταζόμουν.

// Θα συνεχίσεις τις σπουδές σου;
Θα τελειώσω το Λύκειο και μετά θα πάω στο Λονδίνο για σπουδές πάνω στη μουσική. Εκφράζομαι μέσα από το αγγλικό τραγούδι και δεν θέλω να σκορπίζω την ενέργειά μου αλλού. Αν το θελήσει η τύχη θα ήθελα να προχωρήσω και να κάνω καριέρα στο εξωτερικό. Για μένα η γη είναι ένα παγκόσμιο χωριό.
Οι γονείς μου με στηρίζουν. Άλλωστε οι συγγενείς μου με έπεισαν να λάβω μέρος στο «Τhe Voice» και ειδικότερα ο πατέρας μου. Εγώ δεν περίμενα να περάσω ούτε τις τυφλές οντισιόν, όχι να φτάσω στον τελικό. Δεν είχα τραγουδήσει πέρα από το σχολείο μου και τώρα μπήκα στα σπίτια όλων των Ελλήνων.

// Πόσο σε έχει βοηθήσει ο Μιχάλης Κουϊνέλης των Stavento;
Ο Μιχάλης μου έχει δώσει την πιο σωστή συμβουλή. Να είμαι χαλαρή, να μην έχω άγχος και να κρατάω την μπάλα χαμηλά. Τον ευχαριστώ που ήρθε και γνώρισε τους γονείς μου και τους μίλησε για τον καλλιτεχνικό χώρο και τους τόνισε ότι θα με προσέχει και θα γράψει τραγούδια για μένα.
Μου δίνει απλόχερα τη γνώση του. Ήδη μου έχουν προτείνει διάφορες συμμετοχές σε συναυλίες, δουλειά σε μουσικές σκηνές, αλλά πρώτα προέχει το σχολείο μου και τα μαθήματά μου στην κιθάρα. Μετά βλέπουμε.

****

Μαρία-Ελένη Κυριάκου,
30 ετών, από την Κύπρο

// Τι σου πρόσφερε το «Τhe Voice»;
Μου έχει δώσει δύναμη, αυτοπεποίθηση. Όταν όλα τα πράγματα στη ζωή μου δεν πήγαιναν πολύ καλά, ήρθε το διαφορετικό και μου άλλαξε την καθημερινότητα. Μέσα από το σόου αυτό άκουσα την πραγματική φωνή μου. Αλλά έχω μια ιδεολογία ζωής. Όταν κάτι κολλάει στη ζωή σου δεν πρέπει να επιμένεις, αλλά να κάνεις κάτι διαφορετικό.

// Ποια είναι η σχέση σου με τη δασκάλα σου Δέσποινα Βανδή;
Η Δέσποινα με ξεδίπλωσε σαν τραγουδίστρια. Με έκανε να πιστέψω στον εαυτό μου. Μου έμαθε ότι μπορώ να καταφέρω ό,τι θέλω αρκεί να το νιώθω. Πλέον η πρώτη που θα πάρω τηλέφωνο, για να πάρω τη γνώμη της σε κάτι επαγγελματικό, είναι η Δέσποινα. Την εκτιμώ βαθύτατα.

// Και μετά το «The Voice» τι;
Έχω μία πρόταση από δισκογραφική εταιρεία. Για μένα βέβαια θα ήταν υπέροχο η μαθήτρια και η δασκάλα να βρεθούμε στην ίδια σκηνή. Περιμένω πως και πως, από τη Δέσποινα Βανδή, να μου προτείνει να τη συνοδεύσω σε μια από τις συναυλίες της.

// Τόσο νέα κοπέλα και είσαι φιλόλογος, μαμά τώρα και τραγουδίστρια; Πώς τα καταφέρνεις όλα μαζί;
Έχω τρία παιδάκια, έξι, τεσσάρων και δύο ετών. Δουλεύω στο φροντιστήριο ως φιλόλογος. Έχω μεγάλη βοήθεια από την οικογένειά μου και τον πρώην σύζυγό μου. Στη ζωή μπορούμε να επιλέξουμε πολλούς ρόλους. Απλά χρειάζεται αγάπη, διάθεση για δημιουργία, υπομονή και ανθρώπους να σε στηρίζουν. Μόνος δεν πας πουθενά. Και πάνω από όλα για μένα είναι ο Θεός. Αυτός είναι η δύναμή μου. Με λυπούν οι άνθρωποι που γκρινιάζουν καθημερινά όταν έχουν την υγεία τους. Εμείς χάναμε το ανιψάκι μου δέκα ετών από καρκίνο αλλά εκείνο μας έδινε δύναμη. Μας έλεγε ότι είδε τον Χριστό στον ύπνο του και του είπε ότι θα βοηθήσω τους δικούς σου να μην πονούν.

// Πως ήταν τις ημέρες που δεν είχατε λεφτά να κινηθείτε στην Κύπρο από το «κούρεμα» που σας επέβαλε η Ευρώπη;
Πάθαμε μεγάλο σοκ. Να μην υπάρχει ρευστότητα; Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αλλά προσαρμοστήκαμε. Ο πρώην άνδρας μου, ο γαμπρός μου κάνουν τρεις δουλειές για να φέρουν χρήματα στο σπίτι, ο πατέρας μου κάνει δύο γιατί πλέον είναι μεγάλος σε ηλικία και κουράζεται. Σε τι θα ωφελούσαν οι απεργίες; Αυτή ήταν η νέα πραγματικότητα, η προσαρμογή. Αλλιώς μας περίμενε η φτώχεια. Από την ανεργία, καμία δουλειά δεν είναι ντροπή και ας παίρνεις και λιγότερα χρήματα. Αυτό που εκτιμώ στους Κύπριους είναι ότι είμαστε πολύ εργατικός λαός και μαχητής.

// Ποιος ήταν αυτός που σε ώθησε να πας στο «The Voice»;
Ο αδερφός μου ο Κούλης. Αυτός έκανε την αίτηση. Εγώ δεν ήθελα, ντρεπόμουν να ανέβω στη σκηνή. Αλλά βρήκα τη δύναμη να ξεπεράσω την ντροπή μου με τη φροντίδα της Δέσποινας Βανδή.

// Αν σου προτείνουν να έρθεις στην Αθήνα να δουλέψεις θα το κάνεις;
Φυσικά και θα το κάνω. Θα αρχίσω με αργά και σταθερά βήματα. Δεν τραγουδάω για τη δόξα. Έχω και την παιδεία και την ψυχική καλλιέργεια να ξέρω ότι όλη αυτή η αναγνωρισιμότητα κάνει τον κύκλο της και είναι εφήμερη. Με λυπούν οι άνθρωποι που προσπαθούν να κρατηθούν από αυτή τη δόξα όταν έχει περάσει. Ίσως γιατί δεν καλλιέργησαν άλλες σταθερές αξίες στη ζωή τους όπως μια οικογένεια. Ή δεν σκέφτηκαν να γίνουν δάσκαλοι. Αν χάσεις τη φήμη που σου δίνει η δουλειά σου δεν χάνεις και τη ζωή σου. Αυτό είναι μονομέρεια. Η ισορροπία έρχεται και από άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.


Σχολιάστε εδώ