Η ιστορία μου με τον Δημήτρη Μπέη

Βρισκόμουν για διακοπές, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Μου έγινε μια πρόταση να κατέβω με τον νεότευκτο τότε συνδυασμό του δημάρχου Κίνημα για την Αθήνα. Ήταν η εποχή που η υποψηφιότητα Δαμανάκη είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις σε μεγάλο τμήμα του κραταιού τότε ΠΑΣΟΚ. Έτσι γνώρισα ξανά τον Δημήτρη Μπέη.

Με την έλευσή μου στην Αθήνα πήγα στο εκλογικό μας κέντρο, στην πλατεία Κλαυθμώνος, και φυσικά άρχισε το τρέξιμο. Ο Μπέης όποιον συμπαθούσε τον πίεζε. «Καθυστερείς!», ήταν η μόνιμη επισήμανσή του.

Ο Δημήτρης Μπέης ήταν οραματιστής και ριζοσπαστικός. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήταν ο μόνος πολιτικός που όταν του είπα την πρότασή μου για να ξανανοίξουμε τα ποτάμια της Αθήνας, τον Ιλισό και το ρέμα της Φωκίωνος Νέγρη, όχι μόνο δεν με αντιμετώπισε χαμογελώντας αλλά έβαλε και ένα ολόκληρο άρθρο στην εφημερίδα του. Ο Μπέης ήταν ένας σύγχρονος πολιτικός της καθημερινότητας. Ανήκε στην επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης. Υπήρχαν όμως και οι εκπληκτικές ιστορίες για το παρελθόν. Ότι όταν ήταν δήμαρχος έβγαινε με το αυτοκίνητο στην πόλη και έλεγχε τα πάντα. Ότι δεχόταν κάθε εβδομάδα τους δημότες στο γραφείο του. Ότι έβαζε τους αντιδημάρχους να τρέχουν στον δρόμο, ακόμη και με το απορριμματοφόρο. Μπορούσε με τις μπουλντόζες και τους κατοίκους να φτιάχνει πάρκα. Μια ιστορία ζωής, η ζωή μου με τον Δημήτρη Μπέη. Τον ένιωθα σαν συνομήλικο φίλο μου. Για να προφτάσεις στην πολιτική, πρέπει να είσαι σύντομος, ευέλικτος και λιτός. Τελευταίο άφησα το όραμά του για μια Αθήνα πράσινη και ανθρώπινη. Για άμεση επαφή του πολιτικού με τον άνθρωπο. Για γρήγορη επίλυση των προβλημάτων της πόλης. Για δενδροφυτεύσεις παντού, ρύθμιση του κυκλοφοριακού, εξάλειψη της εγκληματικότητας, αντιμετώπιση των ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.

Το κυριότερο: Μάχη μέσα στο σύστημα για να το αλλάξουμε, όχι να το πετροβολούμε με εύκολο τρόπο από έξω.

Θα κλείσω με δυο λόγια. Η Αθήνα θα γίνει καλύτερη πόλη εάν εφαρμόσουμε τη «φιλοσοφία για την Καθημερινότητα» που είχε ο Δημήτρης. Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά θα πρέπει να υιοθετήσουμε αυτήν τη φιλοσοφία.


Σχολιάστε εδώ