Ηγετικό ρόλο στην Κεντροαριστερά θέλει να παίξει ο Κουβέλης!

Με επίκεντρο τα διλήμματα που διατύπωσε και εξακολουθεί να θέτει μετ’ επιτάσεως στο εκλογικό σώμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχασε την ευκαιρία και «φωτογραφίζοντάς» τον, δίνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τη δική του απάντηση. «Δεν μπορεί να λειτουργεί η Δημοκρατία με εκβιαστικά διλήμματα, μέσα από απειλές για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Κουβέλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε για τις προτάσεις του κόμματός του σχετικά με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσε δε πως «η πολιτική σταθερότητα δεν είναι συνώνυμη με την κοινωνική αστάθεια. Όσοι επιλέγουν να θέτουν τέτοια διλήμματα, κάνουν λάθος πολιτικό γιατί ούτε η Δημοκρατία ούτε ο ελληνικός λαός πρέπει να εκβιάζονται».

Την ίδια ώρα, πυρά κατά ριπάς εκτόξευσε και κατά του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος πρόσφατα δεν δίστασε να πει ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει Ουκρανία εάν αποδοκιμαστεί εκλογικά η Ελιά. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι είναι ατυχές και επικίνδυνο να εκφράζεται από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού, για την ευταξία των εκλογών, εκβιασμός στο εκλογικό σώμα και απειλή για τη δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος.

Πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς προανήγγειλε πρωτοβουλία για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος μάλιστα σκοπεύει να απευθύνει πρόσκληση για συνεννόηση σε όλους όσοι κατανοούν ότι η χώρα θα πρέπει να κινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση, ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον διαφοροποιηθεί από την, κατά την άποψή του, στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ. Η πρόθεση που εκφράζει ο κ. Κουβέλης θέτει ακόμη σε νέο πλαίσιο τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά και για την ενοποίηση ολόκληρου του χώρου, ενώ, όπως μαθαίνει το «Π» από κορυφαίο στέλεχος του κόμματος αναφορικά με το ποιος θα ηγείται της εν λόγω πρωτοβουλίας: «Το δυνατό brand name του ίδιου του προέδρου, όπως και η δημοφιλία του, συνεπικουρούν στο να παίξει ο ίδιος καθοριστικό ρόλο».

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών

Πέντε προτάσεις για άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μαζί με τον πρώην υπουργό και ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Αντώνη Μανιτάκη καθώς και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τσούκαλη.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο Νίκος Τσούκαλης διευκρίνισαν ότι γι’ αυτές δεν χρειάζεται η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά νομοθετική πρωτοβουλία στη σημερινή Βουλή και ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, «ήδη η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει εδώ και επτά μήνες και ακόμη εκκρεμεί η συζήτηση-πρόταση νόμου για το λεγόμενο πολιτικό χρήμα και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα».

Πιο συγκεκριμένα, η δέσμη των αλλαγών για το πολιτικό σύστημα αφορά:

Τη διαφάνεια και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, για να πάμε σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει τις κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς στρεβλώσεις δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης.

Την αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του υπουργού με εκείνη του βουλευτή και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, με εξασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας όλων των περιφερειών της χώρας, τόσους όσοι χρειάζονται για να γίνει η λειτουργία πιο ουσιαστική και αποτελεσματική.

Διαφωνεί…

Ο Φώτης Κουβέλης, πάντως, εξέφρασε αντιρρήσεις για την προτεινόμενη από αρκετούς παράγοντες απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό γιατί, όπως επισήμανε, αυτό θα σημαίνει μεταβολή του πολιτεύματος. Από κοινού, δε, με τον Αντώνη Μανιτάκη απέρριψαν την ιδέα για συγκρότηση Γερουσίας, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να μεταφερθούν από το πρωθυπουργικό μοντέλο αρμοδιότητες στη Βουλή, η οποία, εκτός της νομοθετικής, να έχει και ελεγκτική δικαιοδοσία.


Σχολιάστε εδώ