Εξωτερική πολιτική και προπαγάνδα

Τους τελευταίους μήνες η επικαιρότητα επικεντρώνεται στα γεγονότα στην Ουκρανία. Η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη μια πλευρά, η Ελλάδα δύσκολα θα απομακρυνθεί από την γενικότερη στάση της ευρωατλαντικής ομάδας. Συγχρόνως όμως, στο θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πολύ προσεκτική στάση λόγω των προφανών συμφερόντων της χώρας μας που απορρέουν από τις φιλικές της με τη Ρωσία σχέσεις.

Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπάρχει επίσης πρόβλημα, λόγω της συνερχομένης Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Η αμερικανική στάση, στο μέτρο που ευνοεί τη σκοπιανή θέση, ίσως επηρεάσει τη στάση και άλλων χωρών που είναι υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και υπέρ της έναρξης των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Συγχρόνως η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της, διά της γνωστής πολιτικής της στο Αιγαίο, της συνέχισης της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της στρατιωτικής της παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σαφές δε δείγμα της τουρκικής γραφής αποτέλεσε η πρόσφατη κατάθεση στον ΟΗΕ της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας με το ψευδοκράτος. Συμφωνίας παντελώς και από κάθε άποψη άκυρης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Άγκυρα επανήλθε εκ νέου και στο θέμα της μετατροπής σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς. Πρόσφατα, μάλιστα, κυκλοφόρησε σχέδιο στα τουρκικά ΜΜΕ που αναφέρεται στη δημιουργία «παράλληλης δομής» σύμφωνα με την οποία οι επισκέπτες του μνημείου αυτού της Ορθοδοξίας θα μπορούν να θαυμάζουν τα ψηφιδωτά και τα ανάγλυφα, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, ενώ κατά τις υπόλοιπες ώρες αυτά θα καλύπτονται με μαύρο φως και ο χώρος θα μετατρέπεται σε χώρο κατάλληλο για προσευχή (ναμάζι). Δηλαδή και μουσείο και προσκύνημα…
Βέβαια υπάρχουν και πιο ψύχραιμες φωνές, που εκφράζονται διά της γραφίδος έγκυρων δημοσιογράφων που, αντιτιθέμενοι στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ομιλούν περί «συμβολικού χώρου λατρείας για τον χριστιανικό κόσμο».
Εν τω μεταξύ η Άγκυρα επωφελείται κάθε ευκαιρίας προκειμένου να καλλιεργήσει πολιτική προσεταιρισμού τρίτων χωρών, ασκώντας «αθώα» και ανέξοδη διπλωματικής υφής προπαγάνδα.

Στα πλαίσια λοιπόν «εκπαιδευτικής διπλωματίας», η Διπλωματική Ακαδημία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εγκαινίασε την περασμένη Δευτέρα 5η Μαΐου, για 20η φορά από το 1992, «διεθνές πρόγραμμα για νέους διπλωμάτες». Στο πρόγραμμα αυτό, που θα διαρκέσει μέχρι την 30ή Μαΐου, συμμετέχουν 79 νέοι διπλωμάτες από χώρες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και που ανήκουν στην Αφρική, Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Βαλκάνια, Λατινική Αμερική και Ασία.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο, όπως εδήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρέσβης κ. Naci Koru, να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις αρχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και με τα τρέχοντα διεθνή προβλήματα.

Σημειωτέον, στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έχουν εκπαιδευθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 800 νέοι διπλωμάτες από πολλές χώρες.
Ο τούρκος αναπληρωτής υπουργός, κηρύσσοντας την έναρξη του προγράμματος, ετόνισε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία, ως αναδυόμενη οικονομία, αποβλέπει στη δημιουργία ενός ιστού αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα νέων διπλωματών.

Όπως είναι φυσικό, τους νέους διπλωμάτες θα διδάξουν τούρκοι ανώτεροι διπλωμάτες, καθώς και γνωστοί καθηγητές από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Στα πλαίσια προβολής και εξοικείωσης των ξένων διπλωματών με τον «οικονομικό, ιστορικό, πολιτιστικό και τουριστικό πλούτο» της Τουρκίας, οι νέοι διπλωμάτες θα επισκεφτούν διάφορες περιοχές της χώρας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ύλη διδασκαλίας προς τους νέους διπλωμάτες θα περιλαμβάνει την καίρια θεματική των ζητημάτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών τουρκικών θέσεων. Και ουδείς μπορεί να αμφιβάλει περί του τρόπου με τον οποίο η τουρκική πλευρά θα μεταδώσει τις θέσεις και σκέψεις της περί Ελλάδος και τις διαρκείς αμφισβητήσεις έναντι της χώρας μας. Και φυσικά εν είδει μονολόγου, μη επιδεχόμενου αντιρρήσεων ή διαλόγου.
Οι ξένοι αυτοί νέοι διπλωμάτες, επιστρέφοντες στη χώρα τους και αργότερα στελεχώνοντας τις αρχές των αντίστοιχων χωρών τους στο εξωτερικό, ασφαλώς θα διάκεινται ευμενώς, έστω και με διάφορες διακυμάνσεις, υπέρ των τουρκικών θέσεων. Ή τουλάχιστον, είναι πολύ πιθανόν, να τείνουν ευήκοα ώτα στους εκάστοτε τούρκους συνομιλητές τους.
Εμείς όμως τι κάνουμε;

Στη χώρα μας λειτουργεί αντίστοιχη Διπλωματική Ακαδημία που κύρια αποστολή έχει, μεταξύ άλλων και την επαγγελματική εκπαίδευση των… εισερχομένων στη διπλωματική υπηρεσία νέων στελεχών, την επιμόρφωση του προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, στο πλαίσιο ανταλλαγής με αντίστοιχα ξένα ιδρύματα.

Δεν γνωρίζουμε το εύρος των δραστηριοτήτων της Διπλωματικής μας Ακαδημίας. Νομίζουμε όμως ότι ενδείκνυται απόλυτα, σε περίπτωση που δεν έχει εγκαινιαστεί παρόμοιο πρόγραμμα επιμόρφωσης ξένων νέων διπλωματών, η Διπλωματική αυτή Ακαδημία να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόσκλησης και δημιουργίας σχετικών προγραμμάτων-σεμιναρίων. Απλές επισκέψεις ή πρόσκαιρες και ευκαιριακές ανταλλαγές δεν νομίζουμε ότι αρκούν.

Είμαστε βέβαιοι ότι πληθώρα νέων διπλωματών, από πολλές χώρες, θα προστρέξει να δηλώσει συμμετοχή.
Το όλο εγχείρημα δεν θα επιφέρει υψηλό κόστος, αφού υπάρχουν ήδη οι απαραίτητες υποδομές. Και εν πάση περιπτώσει, οποιοδήποτε κόστος, ασφαλώς θα είναι αμελητέο και σαφώς υποπολλαπλάσιο του προφανούς οφέλους που η χώρα μας θα αποκομίσει.


Σχολιάστε εδώ