Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ανησυχεί έντονα για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση με τις υποδείξεις και της «τρόικας» φυσικά. Όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ κ. Γκάι Ράιντερ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (Κυριακή, 27/4/2014). Και όπως προβλέπει, το 2019 η ανεργία στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί στο 22% από 28% που είναι σήμερα, δηλαδή μείωση κατά 1% περίπου κάθε χρόνο. Και αυτή η πρόβλεψη στηρίζεται στις σημερινές τάσεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας αφενός και αφετέρου στο γεγονός της υψηλής ανεργίας, που αποτελεί σημάδι ότι απομένει να γίνουν πολλά ακόμη για να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης στη χώρα μας. Ο ίδιος επισημαίνει: α) Το μοντέλο απασχόλησης έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Για το 90% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας δεν καθορίζονται πλέον μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. β) Παρά τις κάποιες μικρές βελτιώσεις στη συνολική μακροοικονομική κατάσταση η απασχόληση παραμένει αδύναμη. γ) Οι αλλαγές στην Ελλάδα ήταν άνευ προηγουμένου και με απουσία κοινωνικού διαλόγου, γεγονός που οδήγησε πολλούς κοινωνικούς εταίρους να πιστεύουν ότι οι αλλαγές συμβαίνουν σʼ αυτούς αλλά χωρίς αυτούς. Αυτά ας τα προσέξει ιδιαίτερα, ειδικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζεται ότι τάχα ανήκει στην Κεντροαριστερά και προσπαθεί να εμφανιστεί με φιλεργατικό πρόσωπο, ενώ στην πραγματικότητα έχει μεταλλαχθεί σε νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό κόμμα. Πρόσωπα με προσωπεία!

2

Η νέα «εφεύρεση» της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι τα black (ή dark) pools. Έτσι ονομάζονται στην ορολογία της αγοράς οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών. Τα black pools λένε οι «εφευρέτες» τους εξασφαλίζουν ανωνυμία για τους συναλλασσόμενους (αγοραστές και πωλητές) χρηματιστηριακών τίτλων, μυστικότητα για τις πράξεις που πραγματοποιούν καθώς οι συναλλαγές κρατούνται μυστικές από τους υπόλοιπους που παίζουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επιπλέον οι παίχτες ισχυρίζονται ότι οι πλατφόρμες αυτές αποτελούν μηχανισμό εξισορρόπησης της προσφοράς και της ζήτησης. Και όλα αυτά με μικρότερο κόστος. Ο νέος αυτός θεσμός φαίνεται να εξελίσσεται ραγδαία και άρχισε να αποτελεί πρόβλημα για τη διαφάνεια της λειτουργίας των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών και να αποτελεί μέθοδο φοροδιαφυγής, σε όποιες χώρες εφαρμόζεται ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Και τούτο γιατί σε ορισμένα μικρότερα χρηματιστήρια περιφερειακών χωρών οι συναλλαγές στα black pools φτάνουν στο 25%-30% του συνόλου. Η Κομισιόν σκέφτεται να βάλει φρένο στις ανώνυμες (και αφορολόγητες) αυτές συναλλαγές. Και ένα μέτρο που συζητείται είναι και ο καθορισμός πλαφόν στις «μυστικές» αυτές συναλλαγές. Οι επίσημοι διαμεσολαβητές των χρηματοπιστωτικών αγορών προσποιούνται ότι γκρινιάζουν για αθέμιτο ανταγωνισμό. Εμείς προσωπικά πιστεύουμε ότι αυτές οι συναλλαγές είναι εφεύρεση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, που είναι βουτηγμένη στην απάτη και τη διαφθορά. Όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό.

3

Σοβαρό πρόβλημα, με ιδιαίτερες δυσκολίες επίλυσης, αποτελεί για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η διαχείριση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στις χώρες του ευρωζωνικού Νότου και προκαλεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης των τραπεζικών συστημάτων. Φυσικά το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται και στη χώρα μας, αναλογικά σε μεγάλη έκταση. Έτσι, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει μέτρα αντιμετώπισής του, όπως λένε οι σχετικές πληροφορίες (μήπως λόγω προεκλογικής περιόδου;) και η Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου ότι το πρόβλημα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερα κοινωνικό ενδιαφέρον. Η ΤτΕ εκπονεί «Κώδικα για τη διαχείριση κόκκινων δανείων», που πιθανότατα θα προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να μεταβιβάζει το ακίνητο στη δανείστρια τράπεζα και να απαλλάσσεται από το βάρος του δανείου. Το μέτρο αυτό φυσικά αφορά όσους πήραν δάνειο για απόκτηση ακινήτου και δεν καλύπτει το σύνολο των κόκκινων δανείων. Το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι επικεντρώνει την προσοχή του στην προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς σύντομα λήγει η μεταβατική περίοδος που προστατεύει την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό. Πάντως, οι όποιες λύσεις αποφασιστούν θα τεθούν σε εφαρμογή προς το τέλος της φετινής χρονιάς. Παθιασμένα όμως δεν θα πρέπει να είναι τα μέτρα για να προστατεύουν μονομερώς τα συμφέροντα των τραπεζών. Άλλωστε τα κόκκινα δάνεια κατά μεγάλο ποσοστό έχουν δημιουργηθεί από την ανόητη και καθαρά κερδοσκοπική πολιτική των τραπεζών. Ας μην παραπονούνται λοιπόν.


Σχολιάστε εδώ