Γράφει… o ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΗΣ

Πρόκειται για έργο συνολικής αξίας 195.673,33 ευρώ και ο ανάδοχος θα αναλάβει τις ακόλουθες δράσεις: διαχείριση έργου, σχέδιο επικοινωνίας και ενημερωτικό υλικό, διοργάνωση εκδηλώσεων έργου κ.ά. Μήπως κάποιοι θα έπρεπε να είναι λίγο πιο εγκρατείς στο παρά πέντε των εκλογών;

• O Δήμος Αθηναίων δεν καταλαβαίνει από εκλογές. Ύστερα από τον διαγωνισμό για την προβολή της πόλης που παρουσιάσαμε πρόσφατα, ο δήμος προκηρύσσει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά και με τίτλο: «Αρχειοθέτηση και Ψηφιοποίηση Φυσικού Αρχείου της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αθηναίων». Το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού, χωρίς δικαιώματα προαίρεσης, ανέρχεται σε 2.559.433 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%.

• Μπορεί να διαψεύδονται οι συζητήσεις, αλλά είναι υπαρκτές. Μιλάμε για την μπίρα FIX, της οικογένειας Χήτου και της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, με την Carlsberg Group. Οι δύο εταιρείες μετά τις αποκαλύψεις για τις επαφές τους αποφάσισαν να παγώσουν τις συνομιλίες και να τα ξαναπούν το φθινόπωρο. Σε ανακοίνωσή της η Ολυμπιακή Ζυθοποιία δήλωσε, λοιπόν, πως «συνεχίζει, όπως από την πρώτη στιγμή έχει χαράξει, την αυτόνομη αναπτυξιακή της πορεία στην ελληνική και διεθνή αγορά, ακολουθώντας με συνέπεια το επενδυτικό πλάνο που έχει ανακοινώσει». Ακόμη η εταιρεία αναφέρει πως «έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την περαιτέρω ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά μπίρας, προς όφελος των καταναλωτών, η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας δεσμεύονται να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης αλλά και γενικότερα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

• Οι εταιρείες Access, Κάπα Σίγμα Δέλτα, Choose και Intraway διεκδικούν το έργο «Ενέργειες Δημοσιότητας του Προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», συνολικού προϋπολογισμού 120.648 ευρώ. Στόχος, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολυεπίπεδων δράσεων επικοινωνίας και δημοσιότητας για το πρόγραμμα «Διαύγεια», προς τους επιμέρους επικοινωνιακούς στόχους του προγράμματος, δηλαδή τους άμεσα και έμμεσα ωφελούμενους, από τη μια πλευρά, και τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Διαύγεια», από την άλλη.

• Νέο σήμα έρχεται στην αγορά από την ομάδα των αλυσίδων «Χωριάτικο» και «Αττικοί Φούρνοι». Στόχος, η αποσύνδεση των δύο αλυσίδων από τις γνωστές ιστορίες περί «ξεπλύματος χρήματος της νύχτας» και άλλα περίεργα που κατά καιρούς διακίνησαν συγκεκριμένα ΜΜΕ.

• Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος Νικήτα Θεοφιλόπουλο και τον εκπρόσωπο του Τμήματος Καπνών της Philip Morris International, Adnan Ondogan, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας για την καλλιέργεια και την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συμφωνία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την αύξηση της αγοράς καπνών ανατολικού τύπου κατά 20% την τριετία 2013 – 2015 σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, καθώς και την εφαρμογή «Καλών Αγροτικών Πρακτικών για τη Βελτίωση της Ποιότητας και την αύξηση της Ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Καπνών». Συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας και στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, στη μελέτη και στην εφαρμογή καινοτομιών στην καλλιέργεια του καπνού, στην εκμηχάνιση των σταδίων μεταποίησης κ.ά.

• Διαγωνισμός επικοινωνίας και από το υπουργείο Παιδείας, με συμμετοχή των εταιρειών Activad Advertising, Όραση Γραφικές Τέχνες, Γραφική Αποτύπωσις, 1-2 Print.gr, EXP, Otelos Communications Consultancy και Access, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φαινομένων Σχολικής Βίας». Προσφορές υποβάλλονταν μέχρι τις 9 Μαΐου.

• Στη ΝΙΚΑΣ πληθαίνουν οι φωνές που μιλάνε για νέα σενάρια πώλησής της. Πληροφορίες αναφέρουν πρόταση από παίκτη της αγοράς, την οποία εξετάζει εκ νέου ο όμιλος.

Πολύ μακρινή η ανάπτυξη…

Προσπάθεια τόνωσης του προφίλ του κάνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ύστερα από σειρά άστοχων ενεργειών και αποτυχιών. Ενώ, λοιπόν, τόσα χρόνια που το ΔΝΤ έλυνε και έδενε στην Ελλάδα κανείς δεν είχε προσπαθήσει να δει από κοντά την κυρία Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τη συνάντησε στην Ουάσινγκτον τώρα που ο ρόλος του ΔΝΤ περιορίζεται. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μετέφερε την άποψή του ότι «η οριστική λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης στην Ευρώπη». Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε την ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ επισήμανε ότι η βιωσιμότητα του χρέους, ως έχει σήμερα, απαιτεί κάθε χρόνο, για την επόμενη οκταετία, μια μονομερή μεταβίβαση πόρων προς τους δανειστές μας που κυμαίνεται γύρω στα 10 δισ. ευρώ. «Με τις συνθήκες αυτές, όμως, η προοπτική της ανάπτυξης γίνεται πολύ μακρινή. Η διευθέτηση του βάρους εξυπηρέτησης του χρέους προβάλλει, έτσι, ως μια απαραίτητη λύση προκειμένου και οι δανειστές να εξυπηρετούνται και ο κοινωνικός μας ιστός να μη διαλυθεί». Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, δεν έγιναν γνωστές. Εξάλλου, τον λόγο έχει τώρα μια άλλη κυρία: η Άνγκελα Μέρκελ. Άρα, καλή η προσπάθεια, αλλά άκαιρη.

Ποινές για το ΕΣΠΑ

Από το ελληνικό γραφείο του Οργανισμού κατά της απάτης OLAF υπάρχουν εισηγήσεις προς την ΕΕ για ποινές αλλά και για πληρωμές του ΕΣΠΑ που θα επιστρέφονται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π». Κι αυτό καθώς είναι γεγονός πως σε χώρες όπως η δική μας η διασπάθιση πόρων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δισεκατομμύρια. Έρευνα των ελεγκτικών αρχών αναφέρει ανεκτέλεστα έργα που, ενώ έχουν πληρωθεί, ουδέποτε παραδόθηκαν και ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ (ενδεχομένως να είναι και περισσότερα τα χρήματα). Πάντως, εισηγήσεις για ποινές με τόκους ή άλλου είδους τιμωρίες για τις καθυστερήσεις στη ροή των χρημάτων του ΕΣΠΑ είναι επίφοβες, καθώς είναι ξεκάθαρο προς το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης πως οι ευρωπαίοι ελεγκτές δεν θα χαριστούν σε αυτό το θέμα. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η γραμμή αυστηροποίησης που ακολουθείται ως προς τα κοινοτικά κονδύλια από Βρυξέλλες και Αθήνα έχει να κάνει με το ότι θα διατεθούν περί τα 20 δισ. ευρώ το διάστημα 2014 – 2020.

Και εδώ ο Μιονί;

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν… Γνωστός οικονομικός ρεπόρτερ, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα «ρεπορτάζ» για τον «μέλλοντα υπουργό Οικονομικών» Σταύρο Παπασταύρου, διεμήνυε σε καφέ των βορείων προαστίων πως το ραντεβού του με τον εν λόγω, εν αναμονή, τσάρο το είχε κανονίσει ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ Σάμπι Μιονί. Θυμίζουμε πως ο κ. Παπασταύρου υπήρξε διαχειριστής της περιουσίας Μιονί. Το να κανονίζει όμως ραντεβού ο εν λόγω κύριος, που είναι μόνιμος κάτοικος Τελ Αβίβ, είναι περίεργο. Πολύ περισσότερο όταν έχει εμπλοκή με το υπουργείο Οικονομικών. Για ποιον, λοιπόν, λόγο κόπτεται ο κ. Μιονί να προβληθεί τόσο πολύ ο στενός του φίλος; Μήπως θα υπάρξει κάποιου τύπου διασύνδεση του ρόλου του νέου υπουργού και της υπόθεσης που εκκρεμεί;


Σχολιάστε εδώ