Αποχή κάνουν υπουργοί και βουλευτές
Η ρευστότητα που καταγράφουν όλες οι, αμφισβητούμενες από ορισμένους, δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με το μειωμένο ενδιαφέρον των στελεχών, αυξάνει περαιτέρω τους κινδύνους ενός ανεπιθύμητου (αρνητικού) αποτελέσματος. Διαβλέποντας αυτούς ακριβώς τους κινδύνους, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί έστω και λίγες ημέρες προ των εκλογών να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του κόμματος προκειμένου να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.
«Οι εκλογές είναι κρίσιμες. Η μάχη πρέπει να δοθεί πόρτα πόρτα», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Σαμαράς, ενώ επισημαίνει την ανάγκη οι βουλευτές και τα στελέχη «να κατέβουν στον λαό» για να τον καταστήσουν κοινωνό των επιτυχιών της κυβέρνησης. «Μοναδικός εχθρός είναι η χαλαρότητα της ψήφου», τόνισε στην ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς οι έρευνες που έχουν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο δείχνουν ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας μετά βίας υπερβαίνει το 50%. Στη Λ. Συγγρού ευελπιστούν ότι σταδιακά το ποσοστό θα αυξηθεί όσο προσεγγίζουμε την ημέρα των εκλογών και οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της αναμέτρησης και ποιο είναι το διακύβευμα. Τον σκοπό αυτό υπηρετούν άλλωστε οι υψηλοί τόνοι που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που διανθίζονται με γερές δόσεις κινδυνολογίας. «Ο Τσίπρας βλέπει να διαψεύδονται οι προβλέψεις του για νέα Μνημόνια και νέα μέτρα και προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα», λέει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Σαμαράς, ενώ ακόμη βαρύτερη ήταν η αιχμή που διατύπωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του: «Ο κ. Τσίπρας αναδείχθηκε από την κρίση, ζει με την κρίση και θα εξαφανιστεί μόλις φύγει η κρίση». Είναι εμφανής η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του ως το «απόλυτο κακό», προκειμένου να ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά των πολιτών που αγωνιούν για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ομαλής πορείας της χώρας. Και παράλληλα να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της παράταξης που εμφανίζονται αναποφάσιστοι καθώς δεν έχουν πειστεί από τις διακηρύξεις του κ. Σαμαρά ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, αλλά και από τις δεσμεύσεις του ότι δεν θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα.
Διχάζει
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αποχή θα είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτήν που καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2012 (37%), παρά το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης, ενώ Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, καθένα από τα δύο κόμματα με τον δικό του τρόπο, έχουν δώσει σ’ αυτές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την επόμενη ημέρα.
Θα είναι πάντως μικρότερη από τις αντίστοιχες ευρωεκλογές του 2009, όπου είχε προσεγγίσει το 50% (47%).
Το ζήτημα διχάζει τα στελέχη της παράταξης, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα κρίσιμα θέματα τους τελευταίους μήνες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η μεγάλη αποχή δεν ευνοεί τη ΝΔ, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι οι πολίτες δεν πείσθηκαν για την κρισιμότητα και το διακύβευμα των εκλογών, πολύ δε περισσότερο από την καμπάνια για τις επιτυχίες της κυβέρνησης. Προσθέτουν δε ότι μεταξύ αυτών που δεν θα προσέλθουν στις κάλπες θα είναι και πολίτες που τον Ιούνιο του 2012 είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Άλλα ωστόσο στελέχη προσεγγίζουν με διαφορετική οπτική το θέμα της αποχής και υποστηρίζουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τόσο καλύτερα για τη ΝΔ. Με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία απογοητευμένοι, αν όχι εξοργισμένοι, οπότε αν επρόκειτο να προσέλθουν στις κάλπες πολύ δύσκολα θα επέλεγαν τη ΝΔ.
Τριβές
Ένταση και τριβές σημειώνονται στο εσωτερικό της παράταξης με αφορμή τον σχεδιασμό και την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας. Παράγοντες της Λ. Συγγρού «διαμαρτύρονται» ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία απέχουν από τη μάχη. Ότι όχι μόνον δεν «βγαίνουν μπροστά» να στηρίξουν το κόμμα και τους υποψηφίους του στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις στηρίζουν «αντάρτες» (Ν. Κακλαμάνης, Απ. Τζιτζικώστας) ή και «ανεξάρτητους» υποψηφίους (Γ. Σγουρός, Γ. Μώραλης). Από την πλευρά τους αρκετά είναι τα στελέχη που λένε ότι μέχρι πρότινος δεν είχαν κληθεί από τα κεντρικά του κόμματος να βοηθήσουν στην προεκλογική εκστρατεία.
Παράλληλα διατυπώνουν αιχμές για τους χειρισμούς και τις επιλογές των αρμόδιων οργάνων και δεν διστάζουν να μιλήσουν για προχειρότητες και παλινωδίες που έχουν αντανάκλαση στην προσπάθεια της παράταξης.
Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι καθυστέρησε σημαντικά η εμπλοκή του πρωθυπουργού στη μάχη, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένος ο αριθμός των περιοδειών και των προεκλογικών ομιλιών του.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα ενδότερα είναι το γεγονός ότι ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε πως η πρώτη έξοδος του κ. Σαμαρά θα ήταν στη Λαμία, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κ. Μπακογιάννη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τελικά ξεκίνησε χθες από την Τρίπολη, παρότι η ΝΔ δεν κατεβάζει δικό της υποψήφιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά στην ουσία «σύρθηκε» πίσω από τον Π. Τατούλη.