Αναθεώρηση-πυροτέχνημα

Είναι προφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εντάξει το ζήτημα της αναθεώρησης στην προεκλογική του ατζέντα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει «μήνυμα» προς τους πολίτες, να τους διαβεβαιώσει, για την ακρίβεια, όσον αφορά την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της δημόσιας ζωής της χώρας. «Σωστή κίνηση σε λάθος χρόνο» ήταν η κοινή συνισταμένη των επισημάνσεων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν μπορείς να θέτεις προς συζήτηση ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απαιτεί ομοψυχία και συναίνεση παραμονές εκλογών όπου επικρατεί ένταση και δεν υπάρχουν περιθώρια για τις αναγκαίες συγκλίσεις, τόνιζαν. Την ίδια ώρα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωναν πλήρη άγνοια για το περιεχόμενο των προτάσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, πρόσθεταν δε ότι δεν προηγήθηκε καμιά συνεννόηση ή προεργασία σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το «παρών» έδωσαν 28 με 30 βουλευτές, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απρόσμενη όσο και ανεξήγητη απουσία του Κ. Καραμανλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού δεν ήταν θέμα τακτικής, αλλά ουσίας, αφού όπως λέγεται διαφωνεί με αρκετές από τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Σαμαράς και κυρίως με αυτή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και ο τελευταίος απέφυγε να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί μιλώντας για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεργάτες του σημείωναν ότι προφανώς δεν γίνεται λόγος για «υπερεξουσίες».

Δηλαδή, ο εκάστοτε Πρόεδρος δεν θα περιορίζεται στο να υπογράφει διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, αλλά δεν πρόκειται και να υποκαταστήσει τον πρωθυπουργό. Αντίθετα ο κ. Καραμανλής είναι υπέρ του λεγόμενου «γαλλικού συστήματος», όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται από τον λαό και θα είναι εκείνος που θα διορίζει (επιλέγει) τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά παρατηρούσαν ότι η θέση αυτή του πρώην πρωθυπουργού ενδεχομένως σχετίζεται με τη φιλοδοξία του να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα, αλλά επιθυμεί να έχει καθοριστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους και το μέλλον της χώρας.

Χωρίς να αποκρούουν πειστικά τις κατηγορίες για κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα, παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας απέκρουαν τις αιτιάσεις για λάθος τάιμινγκ.

Όπως τόνιζαν, ο κ. Σαμαράς κατέθεσε τις προτάσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά κατέστησε σαφές ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, δηλαδή αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές οπότε θα έχουν υποχωρήσει και τα πολιτικά πάθη. Πρόσθεταν δε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιμείνει στο συγκεκριμένο ζήτημα και πως με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα καταθέσει προς έγκριση τις προτάσεις στη Βουλή. Με σκοπό η Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές -όποτε αυτές διεξαχθούν- να είναι αναθεωρητική.

Στην επισήμανση ότι ενδεχομένως δεν υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει την πρωτοβουλία και όποιοι αρνηθούν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του ελληνικού λαού.

Σʼ αυτόν θα πρέπει να εξηγήσουν τότε για ποιο λόγο στέκονται εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και της λειτουργίας του κράτους. Πέραν της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με ταυτόχρονη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, το πλέγμα των προτάσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει ακόμη: – Μείωση του αριθμού των βουλευτών (πιθανότατα από 300 σε 200) – Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών- Ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή- Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου κ.ά.


Σχολιάστε εδώ