Έτοιμη κυβέρνηση έχει ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στενή ομάδα γύρω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει προετοιμαστεί ακόμη και για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Σε συσκέψεις με τα πρόσωπα που θα έχουν την ευθύνη των κρίσιμων τομέων έχει καταρτισθεί πρόγραμμα για τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν από την επομένη της ανάληψης της εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορούμαστε, έχουν επιλεγεί τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία. Το τιμόνι του κρισιμότερου υπουργείου, του υπουργείου Οικονομικών, θα αναλάβει ο έμπειρος και με πολλές συμπάθειες στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος θα έχει τον πρώτο και κύριο λόγο επί της οικονομικής πολιτικής. Υπό την εποπτεία του θα είναι και όλα τα υπουργεία που έχουν την ευθύνη της υλοποίησης αυτής της πολιτικής, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο θα τοποθετηθεί ο Γιώργος Σταθάκης. Ο Γιάννης Δραγασάκης θα έχει ρόλο υπερυπουργού και ο τομέας που θα αναλάβει του είναι γνώριμος. Το ’89, επί οικουμενικής κυβέρνησης (Μητσοτάκη, Ανδρέα και Φλωράκη), με πρωθυπουργό τον Ξεν. Ζολώτα, υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς και ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν, από πλευράς του τότε Συνασπισμού, αναπληρωτής υπουργός.

Το όνομα που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό. Αναπληρώτρια υπουργός θα είναι η Νάντια Βαλαβάνη.

Βαλίτσα για Μόσχα και Πεκίνο…

Στο πλαίσιο της ανάληψης της εξουσίας εντάσσεται η ήδη προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ. Η προετοιμασία του ταξιδιού είχε αρχίσει πριν από έξι μήνες και υπήρξαν πολλές συναντήσεις με παράγοντες της ρωσικής πλευράς. Η επίσκεψη δεν είναι μια τυπική επίσκεψη γνωριμίας. Θεωρείται από την Κουμουνδούρου πολύ σημαντική και κρίσιμη στο ενδεχόμενο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Στη Μόσχα στην ατζέντα των συνομιλιών πρώτο θέμα θα είναι οι δυνατότητες οικονομικής βοήθειας στην περίπτωση που το Βερολίνο εκβιάσει, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων.

Ανάλογα με το κλίμα που θα υπάρξει, δεν μπορεί να αποκλεισθεί και συνάντηση του Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει αποδείξει ότι είναι μεγάλος ηγέτης.

Πάντως, από τις επαφές που έγιναν κατά την προετοιμασία της επίσκεψης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν ότι υπάρχει θέληση από την πλευρά του Κρεμλίνου να βοηθήσει, παρά την ανακολουθία και την ακύρωση από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά των συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Τον ίδιο σκοπό έχει και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Και εκεί το κλίμα που διαμορφώνεται από τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό της επίσημης επίσκεψης είναι θετικό. Αντίθετα, η στάση της Ουάσινγκτον, που ήταν στο… στίγμα «σας βλέπουμε με συμπάθεια», όπως είχε προκύψει από τις συζητήσεις με τον αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, άλλαξε όταν στη θέση του τοποθετήθηκε η Βικτόρια Νούλαντ. Αλλαγή που είχε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία και τη νέα αμερικανική γραμμή, που είναι «άλλα έχουν προτεραιότητα τώρα».

Να σημειώσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των επισκέψεων και των επαφών με διπλωματικούς παράγοντες και ξένα κυβερνητικά στελέχη έχει ο Κώστας Ήσυχος…

Σύγκρουση θα επιδιώξει η Γερμανία!

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με άνθη και από τη στιγμή που θα γίνουν κυβέρνηση η Μέρκελ θα τους περιμένει με ανοικτές αγκάλες. Ήδη παίρνουν μηνύματα από πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στην καγκελαρία και τις διαθέσεις απέναντι σε μια κυβέρνηση Τσίπρα. Και όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να πάει σε σύγκρουση (!), ελπίζοντας ότι στην πρώτη κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αν πάρει την εξουσία ύστερα από εκλογές, θα αναγκασθεί να κάνει πίσω.

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο θα χρησιμοποιήσει κάθε προσφερόμενο μέσο για να προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ εσωκομματικά προβλήματα και να αποσταθεροποιήσει το κόμμα από μέσα. Και έχει, λένε, τη δυνατότητα να το κάνει αυτό, αξιοποιώντας προσβάσεις σε ιδρύματα και ινστιτούτα αλλά και τις φιλοδοξίες κάποιων, όχι ενεργών, πολιτικών στελεχών, που θέλουν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή νύξη για το τι εννοούν…

Η Λούκα μιλάει για τον Τσίπρα

Μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη για το αν έχει πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και τι γίνεται με την πολυφωνία και μπορεί να ακουμπήσει στον Τσίπρα, είπε:

«Έχει πρόγραμμα. Ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφιβολία. Η επίσημη όμως γραμμή του κόμματος, αν θέλετε η πλειοψηφούσα άποψη, αυτή που εκφράζεται επισήμως και από τον Αλέξη Τσίπρα και από άλλους, είναι μια άποψη, η οποία βεβαίως πρέπει να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο. Βεβαίως πρέπει να εξειδικευτεί, αλλά προσωπικά εγώ δεν έχω πρόβλημα -αν θέλετε- με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το τι πρέπει να γίνει, όσον αφορά στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, το θέμα του χρέους, το ζήτημα της φορολογίας».


Σχολιάστε εδώ