Όργια προεκλογικής μυθολογίας

Μερικοί έχουν την εντύπωση ότι η μυθοπλασία μιας κυβέρνησης για προσέλκυση ψηφοφόρων είναι ανέξοδη και δεν πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Η εντύπωση αυτή είναι παντελώς εσφαλμένη. Αυτοί που αναλαμβάνουν να «μεταποιήσουν» το ψέμα σε «αλήθεια» για να το αφομοιώσει ευκολότερα ο λαός, πληρώνονται αδρά (σε χρήμα ή ρουσφέτια), όπως είναι, για παράδειγμα, οι διάφοροι τηλεπαρουσιαστές και σχολιαστές των κυβερνητικών αποφάσεων. Και τούτο γιατί κανένας δεν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει ένα ψέμα χωρίς ανταμοιβή. Ας δούμε λοιπόν –από όσα ελέχθησαν τις ημέρες αυτές– μερικά παραδείγματα προεκλογικής μυθολογίας:

α) Αλλαγές στη φορολογία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδειξε διάθεση να πραγματοποιήσει ορισμένες αλλαγές στη φορολογία, έτσι ώστε το φορολογικό μας σύστημα να καταστεί δικαιότερο, απλούστερο και να βοηθήσει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τη μείωση των ανωτάτων φορολογικών συντελεστών. Δηλαδή, με λίγα λόγια, οι ανώτατοι συντελεστές που επιβαρύνουν τα πολύ υψηλά εισοδήματα θα μειωθούν, ενώ για τα μεσαία και κατώτατα εισοδήματα των εργαζομένων και λοιπών αγωνιστών της ζωής θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους μικρού και μεσαίου εισοδήματος φορολογουμένους. Ο κ. Σαμαράς έγινε αφορμή να νιώσουν οι εργαζόμενοι τις αδικίες που γίνονται σε βάρος τους από τις κυβερνήσεις του συστήματος της νεοφιλελεύθερης οικονομίας. Από την άποψη αυτή, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει να θεωρηθούν «ευεργέτες» των εργαζομένων! Έκαναν πιο κατανοητό τον νεοφιλελευθερισμό.

β) Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Ο υπουργός των απολύσεων κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 14.000 μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Και φυσικά οι διαγωνισμοί και τα αποτελέσματα θα βγουν σε ημερομηνίες που θα εξυπηρετούν την ψηφοφορία της κυβέρνησης. Και ασφαλώς αυτό είναι ένα μεγάλο δόλωμα για να συνωστίζονται οι υποψήφιοι και οι συγγενείς τους στα κομματικά γραφεία των κυβερνητικών υποψηφίων. Τώρα, αν μετά τις εκλογές πραγματοποιηθούν προσλήψεις, θα σας γελάσω. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμη παιδιά που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και όμως παραμένουν αδιόριστα. Εάν πραγματικά η κυβέρνηση είχε σκοπό να διορίσει μονίμους δημοσίους υπαλλήλους, με κριτήρια αξιοκρατικά, θα έπρεπε να διορίσει, κατά προτεραιότητα, τους αδιόριστους των προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Έχουμε τη γνώμη ότι η παρούσα κυβέρνηση, με αφορμή τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, θέλει να εκμεταλλευτεί τον πόνο που έχουν προκαλέσει τα μέτρα της στον τομέα της ανεργίας και της διάλυσης της αγοράς εργασίας. Όμως αυτό προδίδει τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της σημερινής κυβέρνησης. Κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν θα τολμούσε να υιοθετήσει μια τέτοια συμπεριφορά και μια τέτοια πολιτική. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κοινωνική ευαισθησία, αλλά ούτε καν δημοκρατική. Κατάργησε ή ισοπέδωσε αξίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και συμπεριφέρεται κατά τρόπο αντικοινωνικό αλλά και αντισυνταγματικό. Φαίνεται –έστω και αργά– ότι η κυβέρνηση κατάλαβε πως με τις απολύσεις και την κινητικότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου, ο κρατικός μηχανισμός έχει πλέον παραλύσει. Γι’ αυτό και θέλει ίσως να προσλάβει καινούργιους υπαλλήλους. Το ερώτημα είναι: Γιατί απολύει υπαλλήλους που δεν έχουν στη σταδιοδρομία τους ουδεμία σκιά και γιατί δεν προσλαμβάνει τους επιτυχόντες των προηγουμένων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ; Και αν θέλει να χτυπήσει την ανεργία πρέπει να έχει υπόψη της η κυβέρνηση ότι η ανεργία θα χτυπηθεί μόνο με την ανάπτυξη, με κανένα άλλο μέτρο. Όλα τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί στον τομέα της ανεργίας από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν ποτέ να μειώσουν αποτελεσματικά την ανεργία στην Ευρώπη. Γιατί, απλούστατα, η πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία δεν ευνοεί ούτε την ανάπτυξη ούτε τον περιορισμό της ανεργίας. Η Μέρκελ με την πολιτική της έφερε την ευρωπαϊκή οικονομία να σέρνεται πίσω από την αμερικανική και την κινεζική. Και αν συνεχιστεί η πολιτική αυτή, τελικά, η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει έξω από το παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι.

γ) Το σλόγκαν «όχι νέα μέτρα». Το πλέον ανατριχιαστικό ψέμα της κυβέρνησης είναι αυτό που συνεχώς επαναλαμβάνει ο κ. πρωθυπουργός, ότι, δηλαδή, δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα σε βάρος των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. Βέβαια είναι γεγονός ότι αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κ. Σαμαράς συνεχώς ψευδολογεί, στην προσπάθειά του να πείσει ότι τάχα έγινε εθνοσωτήρας. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να λεχθεί και για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος συμμετείχε ως βασικός συνεργάτης στις κυβερνήσεις της τελευταίας τετραετίας. Τώρα το «όχι νέα μέτρα» επαναλαμβάνεται καθημερινά από τα επιτελεία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων και φυσικά και από τον κ. πρωθυπουργό, που δείχνει να πιστεύει ότι πράγματι τελειώσαμε με τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας μας. Μπορεί να μας πει ο κ. πρωθυπουργός ή κανένας άλλος κυβερνητικός παράγοντας: Οι 15.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2015 δεν είναι νέο μέτρο; Από την 1η Ιουλίου προβλέπεται και άλλο «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων, που έχουν καταντήσει πλέον ένα ανεπαίσθητο επίδομα επαιτείας, η κυβέρνηση ετοιμάζει καινούργιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα με συγχωνεύσεις Ταμείων και ανακατανομή των συντάξεων. Ούτε αυτά θεωρούνται νέα μέτρα; Η μυθολογία της προεκλογικής περιόδου έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Και αποκλειστικά υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση, που θέλει να σκεπάσει τις πομπές της. Με πακτωλό χρημάτων από την «τρόικα», με αποκρατικοποιήσεις και προεισπράξεις μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου, με μια ληστρική φορολογική πολιτική, με αθρόες απολύσεις υπαλλήλων και συνεχές «κούρεμα» μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση, παρ’ όλα αυτά, παρουσιάζει δημοσιονομικά κενά. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Που πάνε όλα αυτά τα λεφτά; Είναι λοιπόν αναγκαίο να γίνει μια σχετική έρευνα για να πεισθεί ο λαός ότι πράγματι υπήρξε χρηστή διαχείριση των χρημάτων του Δημοσίου από τις κυβερνήσεις κατά την περίοδο της κρίσης, δηλαδή από το 2010 μέχρι και σήμερα. Και τούτο γιατί η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος συνεχίζεται και φαίνεται να έχει ενταθεί εν όψει και των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων.

δ) Προεκλογικές σπατάλες. Για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας η χώρα μας βγήκε στις αγορές και συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ δανεικά με πενταετές ομόλογο. Ξέρετε πόσα πληρώσαμε σ’ αυτούς που προπαρασκεύασαν την έξοδό μας στις αγορές; Η αμοιβή τους κυμαίνεται από 2% έως 3% του ποσού. Για ένα δάνειο λοιπόν που δεν το είχαμε μεγάλη ανάγκη πληρώσαμε περίπου 60-90 εκατ. ευρώ. Όλα τα διεθνή κερδοσκοπικά κοράκια της αμαρτωλής διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς έχουν εγκαταστήσει, πλέον, γραφεία στην Αθήνα, γιατί μυρίζονται πλούσια κέρδη από τις αεριτζίδικες εκδουλεύσεις που παρέχουν. Η Goldman Sachs, η Citigroup, η JP. Morgan, η Bank of America, η BNP Paribas, έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα και πιέζουν για δουλειές που θα πληρώνονται με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων. Και να η απόδειξη: Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προκήρυξε διαγωνισμό παροχής συμβουλών σε θέματα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, για την υλοποίηση του έργου «κυψέλες επιχειρηματικότητας». Ένα έργο αεριτζίδικο. Το υπουργείο Εργασίας ανέθεσε στην ALTEC την υλοποίηση του έργου «ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη στρατηγική ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης».

Και δεν είναι μόνο οι δουλειές αυτές του στενού δημόσιου τομέα. Στη χρηματοπιστωτική αγορά βγαίνουν και οι ελληνικές τράπεζες και οι πρώην ΔΕΚΟ (που τώρα έχουν ιδιωτικοποιηθεί), όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και άλλες. Επίσης ετοιμάζονται για έξοδο στην αγορά και άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Φαντάζεστε λοιπόν τι λαμπρό πεδίο δράσης ανοίγεται για τους διεθνείς αεριτζήδες κερδοσκόπους. Και όλες οι προμήθειες που θα πληρωθούν από το Δημόσιο και τις ελληνικές τράπεζες είναι σε τελευταία ανάλυση χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων. Όσον αφορά τώρα τις προμήθειες που θα πληρώσουν οι πρώην ΔΕΚΟ, αυτές θα επιβαρύνουν και πάλι τους έλληνες καταναλωτές, με συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Συναισθάνεται, άραγε, η κυβέρνηση ότι όλη αυτή η συμπεριφορά είναι καταστρεπτική για τα νοικοκυριά μεσαίου και κατώτερου εισοδήματος; Δεν φαίνεται να κατανοεί την πραγματικότητα η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και οι υπουργοί και οι άλλοι αξιωματούχοι που βγαίνουν στα κανάλια για να μιλήσουν (επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις πολιτών) αραδιάζουν παιδαριώδη επιχειρήματα που είναι για γέλια, αλλά, δυστυχώς, και για κλάματα.


Σχολιάστε εδώ