Τι γίνεται με το μέγα σκάνδαλο των ΑΩ για τα ΑΠΑΤΣΙ;

• Στο ΥΕΘΑ, το οποίο, επαναλαμβάνω, έπρεπε να είναι ενιαίο και συμπαγές, υπάρχει ντομίνιο, ξεχωριστή επικράτεια, ελεγχόμενο από τον ΒΕΝΙ, το λεγόμενο Μπενιστάν. Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, την οποία ο εξοχότατος ελέγχει από το 2009, που ανέλαβε το ΥΕΘΑ, συνεχώς. Το Στρατόπεδο Φακίνου, όπου κατοικοεδρεύει η περιβόητη και εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΓΔΑΕΕ, ελέγχεται από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Έχει τοποθετήσει εκεί άνθρωπο αποκλειστικά δικό του, τον πτέραρχο ε.α. κ. Δ. Γεωργιόπουλο, με σκανδαλώδη, μάλιστα, όρο: 5ετή θητεία!

• Πάσα επέμβαση στο ντομίνιο του υπουργείου Άμυνας είναι απαγορευμένη. Κάποιος ΥΕΘΑ ακούστηκε να αναφωνεί: «Δεν μπορώ να ακουμπήσω τη ΓΔΑΕΕ. Μου το απαγορεύει ο Αντώνης. Το απαιτεί ο Μπένι…». Απίστευτο!

• Αφορμή για να γράψω αυτό το σχόλιο είναι μια ανακοίνωση της υπηρεσίας αυτής (10/4/14). Μας πληροφορεί ότι έγινε συνεργασία αξιωματούχων της με τους κ. Thomas Shields της BOEING και Ιακ. Ιωαννάτο (αντιπρόεδρο της ΑΧΟΝ, μέσω της οποίας αγοράστηκαν τα μαχητικά ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ το 2003 από τον κ. Παπαντωνίου), για θέματα υλοποίησης της σύμβασης ΑΩ 22/3, που αφορά στα αντισταθμιστικά που απορρέουν από την προμήθεια των Ε/Π. Ουδέν το μεμπτόν, το περίεργο ναι. Εντυπωσιάστηκα από τον τίτλο του Αμερικανού: Διαχειριστής της BOEING σε θέματα Διεθνούς Στρατηγικής Συνεργασίας και Άμυνας Διαστήματος και Ασφαλείας! Και των «πτωχών» και ανεκτέλεστων ΑΩ;

• Οφείλω να ανοίξω μια μικρή παρένθεση, για να θυμίσω στον κ. υπουργό και τους αναγνώστες ότι:

— Τα ελικόπτερα αυτά (υπερσύγχρονα και πανάκριβα) αγοράστηκαν, ανεξήγητα, από τους ΣημιτοΠαπαντωνίου το 2003, με υπερκοστολόγηση από την BOEING, απευθείας, και όχι μέσω FMS (με έκπτωση τουλάχιστον 5%). Ούτε ο κ. Σημίτης ούτε ο κ. Παπαντωνίου κατεδέχθησαν να δώσουν εξήγηση. Ούτε τους ζητήθηκε από τους κυρίους Κ. Καραμανλή, Ε. Μεϊμαράκη. Αργότερα ο κ. Βενιζέλος έκανε και κάτι άλλο. «Έπνιξε» την ανάγκη εκσυγχρονισμού παλαιοτέρων… Ασυδοσία της συντεχνίας και ΟΜΕΡΤΑ!

— Το κόστος των Ε/Π (560 εκατ. δολάρια) «καπελώθηκε» με 70 εκατ. δολάρια, με τη μέθοδο SWAPS, μέσω της ΝΤΟΪΤΣΕ ΜΠΑΝΚ. Γιατί όλα τα «κόλπα» με τα SWAPS (που επιβάρυναν κι άλλες συμβάσεις) γίνονταν αποκλειστικά από την D.B.; Πάλι ουδείς έδωσε εξήγηση από το σινάφι. Αποκρούω μετά βδελυγμίας τη θεωρία της κ. Δήμητρας Λιάνη (ΣΚΑΪ 31/3/13), την οποία, εξάλλου, ήκιστα εκτιμώ, ότι ο Ανδρέας επέμενε να θεωρεί τον Σημίτη πράκτορα ξένων συμφερόντων και τον αδελφό του Σπύρο πράκτορα των Γερμανών. Ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες, θα έλεγα.

— Τα ΑΩ των ΑΠΑΤΣΙ, εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο το 2008. Σήμερα, τα πραγματοποιηθέντα είναι ελεγχόμενα και αμφιλεγόμενα (όχι, βεβαίως βεβαίως, από τη ΓΔΑΕΕ, αλλά τους γνωρίζοντες το αντικείμενο) και ακόμη ανεκτέλεστα 400 εκατ. δολάρια (ονομαστικά), που αυτό σήμαινε 40 εκατ. δολάρια, καυτό χρήμα, που τα σαΐνια προσπαθούν να τα «πνίξουν». Τα είχε αναλάβει η εταιρεία SONAK AEBE, θυγατρική της ΑΧΟΝ. Η διαχείρισή τους έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Εδώ έχουμε την κορύφωση της ελληνικής παράνοιας αλλά και διαπλοκής στους εξοπλισμούς. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Η εταιρεία που πουλάει, δηλ. η ΑΧΟΝ, η οποία, υποθέτω, θα απεκόμισε ικανοποιητικά, για να μην πω τεράστια κέρδη από το κύριο υλικό, παίρνει και την εκμετάλλευση των ΑΩ, ενώ οι μικροκατασκευαστές του ΣΕΚΠΥ (έλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού) έμειναν με το… χρυσάνθεμο στο χέρι.

• Η ταπεινή αυτή στήλη, όταν, προ αρκετών ετών, είχε επισημάνει, κατ’ επανάληψη, την τραγική τύχη των ΑΩ, όχι μόνο των ΑΠΑΤΣΙ αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων, με συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα, χλευάστηκε από τους ιθύνοντες. Ουδείς σχολίασε ή απάντησε. Θα αναφερθώ μόνο σε μια περίπτωση («Π» 22/9/13) των ΑΠΑΤΣΙ. Γράφαμε: Σύμβαση ΑΩ 22/03 Ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ. Υπάρχουν 4 υποπρογράμματα: 3 σε εξέλιξη, 1 παραδόθηκε. Εταιρεία SONA KΑΕΒΕ. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τελευταίο από τα τρία. Αφορά 220 Η/Υ γραφείων, 85 φορητούς Η/Υ και λοιπό περιφερειακό υλικό γραφείου. Ονομαστική αξία 979.876 δολ., πιστωτική 7.248.129 δολ. Αυτό σημαίνει ότι το παραπάνω υλικό, που είχε εκτιμηθεί ως χρήσιμο το 2003 (σήμερα μπορεί να είναι τρίτης ή τέταρτης επιλογής, λόγω διαφορετικών αναγκών), χρεώθηκε με 979.876 δολ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν και ετέθησαν παλαιότερα, χωρίς να απαντηθούν, είναι:

– Υπάρχει ελληνική συμμετοχή, που υποχρεωτικά έπρεπε να υπάρχει;

– Η SONAK είναι σε θέση (με ποιο προσωπικό και σε ποιες εγκαταστάσεις) να κατασκευάσει αυτό το υλικό;

– Το κόστος αντιπροσωπεύει την αληθινή σημερινή αξία ή μήπως υπάρχει υπερκοστολόγηση; (Ένας υπολογιστής γραφείου δεν κάνει περισσότερο από 500 δολ. και οι 200 κάνουν 100.000 δολ. Πώς φτάσαμε τα 979.867;) Έκανε έλεγχο η ΓΔΑΕΕ ή το ΓΕΣ όταν τα παρέλαβε; Όποιος ισχυρίζεται ότι το υλικό έγινε αποδεκτό από το ΓΕΣ, θα τον παραπέμψω στη δήλωση Μπεγλίτη ή στο σχόλιο Παπαχελά (στο τέλος).

• Ουδεμία απάντηση λάβαμε ούτε από το υπουργείο, την ίδια την εταιρεία, τη ΓΔΑΕΕ, το ΓΕΣ, που παρέλαβε τα υλικά και έπρεπε να τα ελέγξει. (Τα λεφτά είναι δικά του, από τον ΠΥ του.) Η σιωπή κάτι κρύβει.

Γιατί η επάνοδος;

• Έρχομαι στην ανακοίνωση: Η SONAK ΑΕΒΕ εξαφανίζεται, ως υπόλογος, και παρουσιάζεται η ίδια η ΑΧΟΝ ως διαχειρίστρια. Πώς έγινε αυτό; Άλλαξαν οι συμβάσεις; Επιτρέπεται αυτή η αλλαγή; H AXON, αυτή καθ’ εαυτή, έχει εξουσιοδότηση, είναι στον κατάλογο των eligible parties (έτσι ονομάζονται αυτές οι εταιρείες); Έγινε εκκαθάριση των συναλλαγών της; Γιατί η ΓΔΑΕΕ δεν προέβη σε μια διευκρίνιση; Ποια είναι τα υπόλοιπα , προς εκτέλεση, ΑΩ; Ρωτήθηκε το ΓΕΣ αν του είναι αναγκαία και θα του τα φορτώσουν όπως τα προηγούμενα; Επαναλαμβάνω: Υπόλοιπο 400 εκατ. δολάρια ζεστά! Θα γίνουν κι αυτά ευωχία, όπως τα προηγούμενα, ποικίλα, ΑΩ; Γνωρίζετε, κ. υπουργέ, ότι στο πάμπτωχο υπουργείο σας οι εταιρείες οφείλουν τεράστια ποσά ως ΑΩ; Όπως π.χ. η PRATT – WHITNEY 50 εκατ. δολάρια; Τελειώνω με το δόγμα Μπεγλίτη: Υπάρχουν υποκυκλώματα στο ΥΕΘΑ που ελέγχουν τους εξοπλισμούς. Γύρω από τα ΑΩ έχει στηθεί πανηγύρι, χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα! Ναι, υπάρχουν και έχουν και νονούς που δεν τα αφήνουν από τα χέρια τους! Και τελειώνω με το σχόλιο Παπαχελά («Κ» 10.09.13): «Νταβατζήδες» που λυμαίνονται τον χώρο των στρατιωτικών προμηθειών βρήκαν τη φάμπρικα των ΑΩ. Τα αντισταθμιστικά αποδείχθηκαν μία από τις μεγαλύτερες κομπίνες και σε ελάχιστες περιπτώσεις άφησαν απτά οφέλη στο Δημόσιο. Στην πράξη φαγώθηκαν σε Καγιέν και χλιδάτη ζωή για λίγους καλά διασυνδεδεμένους επιχειρηματίες και προστάτες τους…

• Διερωτώμαι, ο κ. Thomas Shields έψαξε να δει αν τα ήδη «εκτελεσθέντα» ΑΩ (υποχρεώσεις της εταιρείας του) έγιναν όπως έπρεπε; Ανταποκρίνονται στο κύρος και την αξιοπιστία της εταιρείας του;

• Δε σας ενημέρωσε κάποιος, κύριε υπουργέ, ότι η ΓΔΑΕΕ είναι μια σάπια υπηρεσία, αφού έχει ήδη δύο γενικούς διευθυντές προφυλακισμένους, ακόμη δύο υπόδικους και δεκάδες στελεχών υπό κατηγορία; Μήπως έλεγξε κάποιος, εξουσιοδοτημένος από εσάς, τα κοστολόγια υλικών που παραδίδει η SONAK και άλλες υπόλογες εταιρείες;


Σχολιάστε εδώ