Στοχεύουν στη νίκη, αλλά προετοιμάζονται και για την ήττα

Παράγοντες του κόμματος μιλούν για σαφή βελτίωση της κατάστασης κι ενίσχυση της απήχησης στη κοινωνία, γεγονός που το αποδίδουν στο μήνυμα σταθερότητας, σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας που εκπέμπει η κυβέρνηση. Σε αντιδιαστολή με τη θολή εικόνα που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιφάσεις και την πανσπερμία θέσεων και απόψεων, ακόμη και σε μείζονος σημασίας ζητήματα, που -όπως τονίζουν- προκαλούν σύγχυση κι ενισχύουν την αβεβαιότητα μεταξύ των πολιτών.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί η «επόμενη ημέρα» θα είναι πολύ δύσκολη για τον Αλ. Τσίπρα, καθώς -δεδομένου ότι έχει μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα- θα δεχθεί τη σκληρή κριτική των εσωκομματικών του αντιπάλων. Θα αμφισβητηθεί η στρατηγική που ακολούθησε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε μακρά περίοδο εσωστρέφειας. Όλα αυτά, αν κι εφόσον νικητής των εκλογών είναι η Νέα Δημοκρατία…

Βασικός στόχος είναι η νίκη, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται και για το σενάριο της μικρής ήττας, ενώ το ενδεχόμενο μιας ευρείας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν… ούτε να το σκέφτονται. Υπάρχει στα χέρια του πρωθυπουργού «Plan B», άσχετα αν κανείς δεν το παραδέχεται και δεν θέλει να το συζητήσει. Το σενάριο αυτό προβλέπει ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ με λιγότερες από τρεις μονάδες, κάτι που θεωρούν ότι θα μπορέσουν να το διαχειριστούν πολιτικά κι επικοινωνιακά. Ούτως ώστε, παρά τις πιέσεις που θα ασκηθούν από το σύνολο της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση να μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστη και χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς το έργο της. Ήδη ετοιμάζουν τα επιχειρήματα που θα αναπτύξουν το βράδυ των εκλογών και στη συνέχεια. Θα επιμείνουν στο ότι οι ευρωεκλογές δεν εκλέγουν (και δεν αλλάζουν κυβερνήσεις) και -το κυριότερο- δεν αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Προς επίρρωση αυτών θα υπενθυμίσουν ότι το 1999 η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές με τρεις μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά στις εθνικές εκλογές του 2000 πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Κ. Σημίτης.

Στην περίπτωση της «μικρής ήττας» εκτός από την περιορισμένη διαφορά -τρεις μονάδες- στόχος του πρωθυπουργού είναι το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να υπερβαίνει σημαντικά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που θεωρούν απόλυτα εφικτό καθώς, όπως υπολογίζουν στη Λ. Συγγρού, η Ελιά στη χειρότερη εκδοχή θα υπερβεί το 6%. Η εξέλιξη αυτή θα κάνει πιο εύκολη την προσπάθεια των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να πείσουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει την αναγκαία ισχύ για να συνεχίσει το έργο της και να αποκρούσουν τα πιεστικά αιτήματα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τώρα, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει με τέσσερις και πλέον μονάδες, τότε οι σχεδιασμοί που κάνουν στο Μαξίμου και στη Λ. Συγγρού θα… πάνε περίπατο και θα δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Απουσιάζουν

Προβληματισμό και μάλιστα έντονο προκαλεί στα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η συσπείρωση των ψηφοφόρων που ενισχύεται μεν, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό κινείται λίγο πάνω από το 50% η όποια αύξηση γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς κι εκφράζονται ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές. Πάντως στη Λ. Συγγρού δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις σχετικά με το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η συσπείρωση. Τα 80 και 90% ανήκουν πλέον στο μακρύ παρελθόν, θα είναι ικανοποιημένοι με ένα ποσοστό της τάξης του 60-65%. Ρόλο στη χαμηλή ως τώρα συσπείρωση των ψηφοφόρων, κατά την εκτίμηση της Λ. Συγγρού, έχει παίξει και η «απουσία» υπουργών και βουλευτών του κόμματος από την προεκλογική μάχη. Κι αυτό παρά τις κατ’ επανάληψη προτροπές του ίδιου του πρωθυπουργού «να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κανείς δεν βγαίνει μπροστά, δεν στηρίζει φανερά τους υποψηφίους του κόμματος σε περιφέρειες και δήμους. Πόσω μάλλον που αρκετοί (υπουργοί και βουλευτές) παρασκηνιακά παρέχουν στήριξη σε «ανεξάρτητους» (Σγουρός, Τατούλης, Μώραλης κ.ά.) ή… ακόμη χειρότερα, σε «αντάρτες» (Κακλαμάνης, Γιαννόπουλος κ.ά.).

Εκείνο πάντως που ανησυχεί ιδιαίτερα Μαξίμου και Λ. Συγγρού είναι οι θετικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας (έξοδος στις αγορές, πρωτογενές πλεόνασμα) δεν έχουν την προσδοκώμενη απήχηση στους πολίτες. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους. Ελπίζουν ότι η κατάσταση προοδευτικά θα βελτιωθεί καθώς έχει ξεκινήσει η διανομή του κοινωνικού μερίσματος (από το πρωτογενές πλεόνασμα) και θα φτάσει σε χιλιάδες οικογένειες στην επικράτεια το ποσό που τους αναλογεί. Και στο ζήτημα αυτό ωστόσο δεν έλειψαν οι λανθασμένοι χειρισμοί, οι ανισότητες ως προς τα κριτήρια για τους δικαιούχους κ.λπ. Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα δώσουν έμφαση στο ζήτημα, ούτως ώστε οι θετικές εξελίξεις να γίνουν κτήμα των πολιτών. Και να επηρεάσει την επιλογή τους την κρίσιμη ώρα της κάλπης.


Σχολιάστε εδώ