Ξεπουλάνε τη ΔΕΗ σε hedge funds και offshore!

Το νομοσχέδιο που παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς ήταν να ψηφιστεί πριν από τις ευρωεκλογές, προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις μέσα στην κυβέρνηση. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Στάθης Κωνσταντινίδης, Μιχ. Παπαδόπουλος) και του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Π. Κουκουλόπουλος κ.ά.) ιδιαίτερα οι εκλεγμένοι ή προερχόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως από περιοχές (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα) όπου η ΔΕΗ αποτελεί βασικό πυλώνα επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, έθεσαν «βέτο» στην ψήφισή του στην παρούσα φάση, κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον δικό τους υπουργό Γ. Μανιάτη για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων!

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ για το «σπάσιμο» της ΔΕΗ και τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας, της μικρής ΔΕΗ, προβλέπεται ότι στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί, ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ και θα πουληθεί σε ιδιώτες, θα περιλαμβάνονται συνολικά 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενοι αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 – 2 δισ. ευρώ τζίρο χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών της ΔΕΗ.

Στο άρθρο 8 παράγραφος 5 του νομοσχεδίου προβλέπεται πώς «η μεταφορά του ανωτέρου προσωπικού στη νέα εταιρεία γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής ρύθμισης Νόμου, Κανονισμού, Διαιτητικής Απόφασης, διοικητικής πράξης, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας». Με άλλα λόγια καταργεί οποιαδήποτε σύμβαση των εργαζομένων, αλλά και όλα τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί και τους ακολουθούν από τη «μητρική εταιρεία», δηλαδή τη ΔΕΗ.

Όπως είναι αναμενόμενο οι αντιδράσεις των εργαζομένων σε αυτή την εξέλιξη είναι σφοδρές και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν «χτενίσει» κυριολεκτικά το νομοσχέδιο και ετοιμάζουν προσφυγές στα ελληνικά και τα κοινοτικά δικαστήρια, καθώς, όπως υποστηρίζουν:

• Με το άρθρο 3 παρ. 1 της κοινοτικής οδηγίας 2001/23 σχετικά με τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβιβάσεων επιχειρήσεων ή τμημάτων επιχειρήσεων «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του εκχωρητή, που απορρέουν από σύμβαση εργασίας ή από εργασιακή σχέση υφισταμένη κατά την ημερομηνία της μεταβιβάσεως, μεταβιβάζονται, διά της μεταβιβάσεως αυτής, στον εκδοχέα», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 της ίδιας οδηγίας «η μεταβίβαση μιας επιχείρησης, μιας εγκατάστασης, ή ενός τμήματος επιχείρησης ή εγκατάστασης, δεν συνιστά αυτή καθ’ εαυτή λόγο απολύσεως».

Παράνομη κρατική ενίσχυση σε ιδιώτες

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου η νέα εταιρεία θα προμηθεύει τους πελάτες της σύμφωνα με τους όρους που προβλεπόταν για διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ η ΔΕΗ για διάστημα έξι μηνών δεν θα έχει δικαίωμα επιθετικής πολιτικής για την επαναπροσέλκυση των πελατών της. Ουσιαστικά, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, απαγορεύεται με νόμο στους πελάτες της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» να αλλάξουν πάροχο, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει στην εναπομείνασα δημόσια ΔΕΗ για έξι μήνες να δώσει προσφορά για να τους επαναφέρει. «Όλα τα παραπάνω συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση», τονίζουν οι εργαζόμενοι.


Σχολιάστε εδώ