Αγωνιούν στο Μαξίμου για την τύχη του ΠΑΣΟΚ

Η τελευταία σύγκρουση Β. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου κατέδειξε το οριακό της κατάστασης, ενώ έθεσε σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τις έντονες ανησυχίες τους για την τροπή και την έκταση που μπορεί να πάρει η διαμάχη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο οι αναταράξεις να θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή, αλλά και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 25ης Μαϊου ίσως αποτελέσουν τη θρυαλλίδα εξελίξεων αρχικά στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό διότι είναι διάχυτη η εντύπωση ότι τα «αντίπαλα στρατόπεδα» οργανώνονται και ανάλογα με την επίδοση που θα επιτύχει η Ελιά -όπου έχει στεγαστεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ- θα κινηθεί κάθε πλευρά. Ήταν κάτι περισσότερο από σαφής ο Β. Βενιζέλος στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή του, όπου επισήμανε χωρίς περιστροφές ότι δίχως μια ισχυρή Ελιά δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Η επισήμανσή του αυτή συνιστά μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματός του ότι είναι ανάγκη να δοθεί η μάχη με τη μεγαλύτερη συνέπεια και ομοψυχία με στόχο ένα υψηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές. Αποτελεί μήνυμα και προς το Μέγαρο Μαξίμου, ότι στο διάστημα που απομένει πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις και πρωτοβουλίες που είτε εκθέτουν είτε απαξιώνουν το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Τα τελευταία 24ωρα και οι δυο πλευρές κατέβαλαν προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε βέβαιος ότι πάνω απ’ όλους ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να επιτύχει η κυβέρνηση, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαγραφής του από το κόμμα. Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ», απέδωσε δε τα περί αντιθέτου σενάρια των τελευταίων ημερών σε ορισμένους που επιδιώκουν να τον πλήξουν πολιτικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσωρινή εκεχειρία και πως από το βράδυ των εκλογών και οι δυο πλευρές «θα ξεθάψουν τα όπλα του πολέμου». Καθοριστικής σημασίας θα είναι η επίδοση της Ελιάς όπου κάθε πλευρά θα δομήσει τα επιχειρήματά της προκειμένου να αμφισβητήσει τον αντίπαλο. Ποιος είναι ακριβώς ο πήχης, κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια. Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Κατ. Μπατζελή προανήγγειλε ότι αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 12% (τόσο είχε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές) θα προκύψει μείζον ζήτημα. Περίπτωση να πετύχει η Ελιά τόσο υψηλή επίδοση είναι εξαιρετικά απίθανο, αν κρίνει κανείς από τις δημοσκοπήσεις. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι αν το ποσοστό κινηθεί πέριξ του 8 με 9%, ο κ. Βενιζέλος, θα έχει σοβαρά προβλήματα, αλλά μέχρι του σημείου να αμφισβητηθεί η παραμονή του στην αρχηγία. Με την εκτίμηση αυτή δεν συμφωνούν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος δεν θα μακροημερεύσει και αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την καρέκλα του αρχηγού. Εκφράζουν ωστόσο την προσδοκία ότι η αλλαγή φρουράς θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο που θα θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα και τη συνοχή της κυβέρνησης.

«Ρεβάνς»

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να διακριβώσουν τις πραγματικές προθέσεις και τα βαθύτερα κίνητρα του Γ. Παπανδρέου. Αν δηλαδή η τακτική που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που θα μπει σε πλήρη εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές. Ή, οι κινήσεις του είναι απόρροια των κακών σχέσεων με τον κ. Βενιζέλο για τη στάση που ο τελευταίος τήρησε την περίοδο 2009-11. Στελέχη προσκείμενα στον κ. Παπανδρέου τον κατηγορούν ότι ήταν εκείνος που μεθόδευσε και προκάλεσε την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού και την εν συνεχεία αποχώρησή του από την αρχηγία του κόμματος. «Λογικό είναι να θέλει τώρα να πάρει τη ρεβάνς», λένε κυβερνητικοί παράγοντες στο Μέγαρο Μαξίμου και δίνουν ελάχιστες πιθανότητες στο σενάριο ο κ. Παπανδρέου, μέσα από τη ρήξη του με τον κ. Βενιζέλο, να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα της κυβέρνησης. Το προσωπικό κόστος από μια ανατροπή, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τις προοπτικές της χώρας, θα ήταν πολύ υψηλό και ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να το επιφορτισθεί. Κι αυτό σε μια περίοδο που προσπαθεί -είναι εμφανές- ν’ αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που υπάρχουν για το πρόσωπό του στην κοινή γνώμη και να περιφρουρήσει την υστεροφημία του. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αποδίδουν ελάχιστη σημασία στα σενάρια που ανακυκλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κι έκαναν λόγο για προσχώρηση του κ. Παπανδρέου στη ΔΗΜΑΡ. Δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και να πάει… υπαρχηγός του Φ. Κουβέλη, λένε χαρακτηριστικά. Στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τη κινητικότητα που αναπτύσσει ο πρώην πρωθυπουργός και την εμφανή πρόθεσή του να παραμείνει πολιτικά ενεργός και στην πρώτη γραμμή, κυβερνητικά στελέχη δίνουν μια επιπρόσθετη εξήγηση: Υποστηρίζουν ότι, ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως φοβάται την περίπτωση κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό, είτε για τα πεπραγμένα του στη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας, είτε για τη διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου η «μαύρη τρύπα» που άφησε πίσω του απασχολεί τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους ανακριτές. Κατά συνέπεια, αν προκύψει μια ανεπιθύμητη εξέλιξη, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις όντας ενεργός πολιτικός, απ’ ότι αν έχει αποσυρθεί και έχει χάσει τα ερείσματά του.


Σχολιάστε εδώ