Αβεβαιότητες…

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς πλησιάζουμε την ημερομηνία των εκλογών, με τα «αντίπαλα στρατόπεδα» να ανταλλάσσουν βαρύτατες καταγγελίες, ενώ παράλληλα δίνουν διλημματικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση της 25ης Μαΐου. Ο Αντ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και σοβαρότητα και όχι οργισμένες καταγγελίες που θυμίζουν μαθητικό 15μελές. Ο δε Αλ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, θέτει το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο» και καλεί τους πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές να προχωρήσουν στη μεγάλη ανατροπή. Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, ενώ οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακές. Η απροθυμία των πολιτών να πάρουν σαφή θέση στις έρευνες και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων κάνουν αβέβαιη μια ασφαλή πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα. Το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει άρδην στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος αποφασίσει τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές.

Μεσοπρόθεσμη κόντρα

Το Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε στη Βουλή στη διάρκεια της εβδομάδας πυροδότησε μια ακόμη σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων και ότι το δημοσιονομικό κενό (1,8 δισ.) τη διετία 2015-16 θα καλυφθεί με μείωση των κρατικών δαπανών και την ανάπτυξη. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι το μεσοπρόθεσμο είναι… πιο Μνημόνιο από το Μνημόνιο και πως έρχονται «βάρβαρα» μέτρα με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.ά. Βέβαιοι ότι το Μεσοπρόθεσμο θα φέρει νέα επώδυνα μέτρα εμφανίζονται Δ. Κουτσούμπας (ΚΚΕ) και Φ. Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ). Σημειώνεται ότι το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε και θα ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες θα αλλάξει τον προσεχή Σεπτέμβριο, μετά από διαπραγματεύσεις με την «τρόικα». Τότε θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα, ενώ θα εξεταστεί και το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2017-18 με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει κενό και τους δανειστές να διαφωνούν και να… απειλούν με νέα μέτρα.

Εντός – εκτός…

Και σαν να μην έφθανε το μεσοπρόθεσμο, τη διαμάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να τροφοδοτήσουν δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου για το προσφιλές θέμα της παραμονής ή όχι της χώρας στο ευρώ. Ο Γ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει σε δημοψήφισμα αν υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Από τους οποίους θα ζητήσουν κατάργηση του Μνημονίου και διαγραφή του χρέους. Ο Μ. Γλέζος επισήμανε ότι αν δεν συμφέρει τη χώρα να παραμείνει στο ευρώ, δεν θα παραμείνει. Αντιδρώντας κυβέρνηση και ΝΔ υπογράμμισαν ότι η υλοποίηση τέτοιων θέσεων θα σημάνει στάση πληρωμών, χρεοκοπία κι επιστροφή στη δραχμή. Ο δε υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν υπό αμφισβήτηση το εθνικό νόμισμα. Η Κουμουνδούρου επανέλαβε την πάγια θέση της περί διαστρέβλωσης των απόψεών της.

Από το πουθενά…

Ενδοκυβερνητική κόντρα από το… πουθενά προέκυψε με φόντο την αναθεώρηση του Συντάγματος! Αφορμή οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Αντ. Σαμαράς προτίθεται να καταθέσει άμεσα σειρά προτάσεων με σκοπό η επόμενη Βουλή να έχει αναθεωρητικό χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία σε επίπεδο κυβέρνησης και έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια. Η ΝΔ επανήλθε τονίζοντας ότι αποτελεί δική της πρωτοβουλία και θα προχωρήσει. Μεταξύ των άλλων θα προτείνει: Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογή του από τον λαό, μείωση του αριθμού των βουλευτών, την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.ά.

«Παράσιτα»

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τους Β. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου να ανταλλάσσουν αιχμές και υπαινιγμούς και να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για την επομένη των εκλογών, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Ελιά. Το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο μετά την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Κοππά, στο πλάι του Φ. Κουβέλη. Το γεγονός αυτό τροφοδότησε σενάρια περί προσχώρησης στη ΔΗΜΑΡ, που ενίσχυσαν οι έμμεσες βολές του κ. Παπανδρέου κατά του κ. Βενιζέλου για την «ταύτιση» του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Βουλευτές του κόμματος καυτηρίασαν τις κινήσεις, όσο και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, ενώ ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να τον διαγράψει, όπως εκείνος έκανε με τον Κ. Σημίτη. Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων, ο Γ. Παπανδρέου υποχρεώθηκε να προβεί σε δημόσια δήλωση για να τονίσει ότι ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ. Επιτέθηκε μάλιστα σε πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του προκειμένου να τον πλήξουν πολιτικά. Στον απόηχο όλων αυτών είχαμε και σκληρή κόντρα Β. Βενιζέλου – Φ. Κουβέλη, με τον πρώτο να κατηγορεί τη ΔΗΜΑΡ ότι λειτουργεί παρασιτικά προς το ΠΑΣΟΚ, κλέβει ιδέες και στελέχη και τον δεύτερο να τον καταγγέλλει για… έλλειψη ψυχραιμίας.

Φαντάσματα

Το… φάντασμα του Τ. Μπαλτάκου εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και να προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Η απόφαση του πρωθυπουργού, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, να μεταθέσει για μετά τις εκλογές την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, που εδώ κι έναν μήνα έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίφημη συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Κουμουνδούρου. Η… απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι ο Αλ. Τσίπρας παίζει με τους θεσμούς! Με δηλώσεις του ο κ. Μπαλτάκος τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός νέου δεξιού κόμματος που θα απορροφήσει ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή. Στο μεταξύ η Βουλή ήρε την βουλευτική ασυλία τεσσάρων ακόμη βουλευτών της οργάνωσης, των Αντ. Γρέγου, Πολ. Ζησιμόπουλου, Αρτ. Ματθαιόπουλου και Κ. Μπαρμπαρούση.


Σχολιάστε εδώ