Το κρίσιμο πείραμα…

Στα ψηφοδέλτια που θα δώσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος στους δημότες του Πειραιά θα συμπεριλαμβάνεται και το… ερυθρόλευκο, του υποψήφιου δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, αντιπροέδρου του Ολυμπιακού και προέδρου της Σούπερ Λίγκας, το οποίο στηρίζεται έμπρακτα από τον νυν πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη με την υποψηφιότητά του ως δημοτικού συμβούλου και από τον προκάτοχό του Σωκράτη Κόκκαλη με τη συμμετοχή του γιου του Πέτρου στο ψηφοδέλτιο.

Δεν έχει προηγούμενο να διεκδικείται δήμος με σημαία τη μεγαλύτερη σήμερα σε οπαδούς ποδοσφαιρική ομάδα, και μάλιστα με την ενεργό συμμετοχή των κορυφαίων προέδρων της, του σημερινού και του πρώην, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα ευρύτατη αποδοχή και λόγω της πολυποίκιλης και επιτυχούς επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Στις κάλπες των δημοτικών εκλογών στον Πειραιά δεν θα έχουμε μια από τις συνηθισμένες έως τώρα αναμετρήσεις ανάμεσα σε υποψηφίους που έχουν πίσω τους τη στήριξη κομμάτων, όπως συμβαίνει με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο (ΝΔ), τον Θοδωρή Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), την Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ), τον Νίκο Κούζηλο (ΧΑ), τον Ηλία Τζανετουλάκο (ΔΗΜΑΡ) και τον Θανάση Διαβολάκη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Η συμμετοχή του Γιάννη Μώραλη ως υποψηφίου ουσιαστικά του Ολυμπιακού ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την έκταση της επιρροής της ιδιότητας του ερυθρόλευκου οπαδού στην επιλογή του ψηφοδελτίου που θα ρίξει ο πειραιώτης δημότης στην κάλπη της 18ης και της 25ης Μαΐου. Όπως και το αντίστροφο, αν θα επηρεάσει τον Πειραιώτη που είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ ή άλλης ομάδας και θα επιλέξει ψηφοδέλτιο κόντρα στον Μώραλη. Ενδεχομένως γκάλοπ που έχει κάνει η ερυθρόλευκη πλευρά να δίνουν κάποιο στίγμα, που οδήγησε στην απόφαση για τη διεκδίκηση του δήμου του πρώτου λιμανιού της χώρας, όπου ο κ. Μαρινάκης έχει τη βάση των ναυτιλιακών του δραστηριοτήτων και οραματίζεται έναν άλλο Πειραιά από τον σημερινό. Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις του. Αλλά το ζητούμενο πολιτικά είναι αν η οπαδική ταυτότητα, και μάλιστα μίας ομάδας που δεκαετίες τώρα έχει κυρίαρχο ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορεί να είναι πιο ισχυρό κριτήριο επιλογής ψήφου από τα πολιτικά φρονήματα. Και από αυτήν την άποψη οι εκλογές στον Δήμο Πειραιά είναι πολύ κρίσιμες. Θα φανεί αν η πολιτική παραμένει το κυρίαρχο κριτήριο στην ψήφο του πολίτη…


Σχολιάστε εδώ