Τα υπέρ και τα κατά των συνδυασμών

Έτσι, τις τελευταίες μέρες οι «αντίπαλοι» περιορίστηκαν σε φραστικές επιθέσεις και σε εμψύχωση των στελεχών τους, είτε με εξαγγελίες, είτε με συγκεντρώσεις και στοχευμένες ομιλίες.

Αυτή τη στιγμή στον Πειραιά όποιον επικεφαλής ή στέλεχος συνδυασμού να ρωτήσεις, θα σου πει ότι είναι πρώτος με διαφορά. Γίνονται βέβαια κάποιες σποραδικές μετρήσεις αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα ευρήματα οδηγούν κάπου. Από τη γενική εικόνα που επικρατεί, θα λέγαμε ότι οι δύο «μονομάχοι» της δεύτερης Κυριακής θα είναι οι Μιχαλολιάκος και Μώραλης, χωρίς να αποκλείεται να κάνει την έκπληξη ο Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ και να μπει στον δεύτερο γύρο. Η εμφάνιση του συνδυασμού του Μώραλη είναι αλήθεια ότι έκοψε τον δρόμο του Μιχαλολιάκου προς την επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή.

Έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ουσιαστικά πράγματα είναι δεδομένα για τον κάθε συνδυασμό και αυτό που θα δούμε στη συνέχεια είναι το… παιχνίδι των εντυπώσεων. Μία «ακτινογραφία» των δύο συνδυασμών, οδηγεί στις εξής διαπιστώσεις:

• Ο συνδυασμός του Β. Μιχαλολιάκου δείχνει ότι έχει αέρα νίκης γιατί βασίζεται σε υποψήφιους με εμπειρία, έχουν προσωπικούς ψήφους, αφού είναι… χρόνια στο κουρμπέτι και ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι… Βασικό «ατού» του συνδυασμού είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος ξέρει να «κατακτά» τον κόσμο και να παίρνει αυτό που θέλει.

Ο συνδυασμός του έχει ομοιογένεια γιατί στηρίζεται στο νεοδημοκρατικό και το μανιάτικο στοιχείο του Πειραιά.

• Από την άλλη πλευρά, ο συνδυασμός Μώραλη στηρίζεται κατά βάση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν «προϋπηρεσία» στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε με τον συνδυασμό του Μπεντενιώτη, είτε με τον συνδυασμό του Φασούλα. Από εκεί και πέρα, έχει υποψήφιους που έχουν αποσχιστεί από τον συνδυασμό του δημάρχου και κάποια στελέχη της Μητρόπολης Πειραιά. Το ζητούμενο για τον Γ. Μώραλη είναι πόσο κόσμο μπορεί να επηρεάζει το ΠΑΣΟΚ και πόσο μεγάλο «κομμάτι» της Δεξιάς θα καταφέρουν να αποσπάσουν από τον Μιχαλολιάκο οι νεοδημοκράτες που ακολούθησαν τον νέο συνδυασμό, αλλά και οι της Εκκλησίας. Το βασικό «ατού» τού συνδυασμού ακούει αναμφισβήτητα στο όνομα Βαγγέλης Μαρινάκης. Είναι αυτό που λέμε, μεταφορικά και κυριολεκτικά, όλα τα λεφτά. Πρώτον, γιατί εκφράζει τον Ολυμπιακό και δεύτερον, γιατί είναι πολύ ισχυρός οικονομικός παράγοντας που και μόνο η παρουσία του γεννά ελπίδες, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά…

Από εκεί και πέρα, τι θα βαρύνει περισσότερο στο εκλογικό σώμα και ποιοι παράγοντες θα μετρήσουν πιο πολύ θα το δείξουν οι κάλπες. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, όλα δείχνουν να είναι ανοιχτά.

Αλλά επειδή υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που προαναφέραμε, η προοπτική «ή του ύψους ή του βάθους» δεν πρέπει να αποκλειστεί.


Σχολιάστε εδώ