ΣΥΡΙΖΑ: Ναυάγιο στη Θράκη
Η επιλογή της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με την ένθερμη υποστήριξη του Ρούντι Ρινάλντι και του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου του κόμματος Γ. Αϋφαντή και τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, για την υποψηφιότητα μιας ξεχωριστής ακτιβίστριας των Ρομά της μειονότητας, της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, ήταν ιδιαίτερα τολμηρή, καθώς ερχόταν να συγκρουσθεί με νοοτροπίες δεκαετιών, με ισχυρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αλλά κυρίως αμφισβητούσε την «αρμοδιότητα» του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής να επιλέγει ποιον μειονοτικό υποψήφιο, ποιου κόμματος θα πριμοδοτήσει κάθε φορά. Υπήρχε για πρώτη φορά η δυνατότητα να σπάσει αυτή η χειροπέδη με την οποία το τουρκικό (πρώην και νυν) βαθύ κράτος χειραγωγεί τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να μετρήσει δυνάμεις και να δοκιμάσει τις αντοχές των «ανθρώπων» της στη Θράκη, έχει επιλέξει να πριμοδοτήσει το κόμμα του Σαδίκ (το DEB), το οποίο διοικεί προς το παρόν ο πρώην μπουφετζής της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Το προξενείο επέβαλλε σε όλα τα στελέχη της μειονότητας να περάσουν και να υποβάλλουν τα σέβη τους και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον κ. Τσαβούς ενώ στην περίπτωση του Ιλχάν Αχμέτ υποχρεώθηκε να απορρίψει την πρόταση συμμετοχής του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ για να μην πληγεί το DEB. Έτσι, μόνο περιθωριακές υποψηφιότητες υπήρξαν στα ευρωψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων, ενώ αντίθετα στα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έγινε κατανομή μειονοτικών υποψηφίων ώστε να υπάρχει παντού ισχυρή παρουσία που έτσι θα διεκδικήσει και μερίδιο στη διανομή των θέσεων αντιδημάρχων, αντιπεριφερειαρχών κ.λπ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως αποδείχθηκε, το κόμμα δεν είναι σε θέση να διδαχθεί από την οδυνηρή εμπειρία που είχε στο παρελθόν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που είδαν την υποτιθέμενη κυριαρχία τους στη μειονότητα να εξανεμίζεται και να μεταφέρεται σε άλλα κόμματα, απλώς με ένα νεύμα του προξενείου.
Φοβισμένη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις σφοδρότατες αντιδράσεις των δύο μειονοτικών βουλευτών, κυρίως του βουλευτή Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ και των τοπικών παραγόντων του κόμματος (μη υπολογίσιμων μάλλον, καθώς η ύπαρξή τους εξαρτάται από τις «επιτυχίες» του κ. Ζεϊμπέκ), σπασμωδικά προσπάθησε να διορθώσει το πρώτο «λάθος», διαπράττοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο: Αποσύροντας την υποψηφιότητα της Σαμπιχά έδειξε ότι υποκύπτει στον σκληρό εκβιασμό του προξενείου, βάζοντας μάλιστα ως υποψήφιο -που υποτίθεται… ενώνει την μειονότητα- ένα νέο παιδί που απλώς είναι υπάλληλος του βουλευτή Ζεϊμπέκ…
Το πιο τραγικό όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έμενε άφωνος, ενώ μια θλιβερή προσωπικότητα με ανθελληνικές κορώνες αναλάμβανε να τον εκπροσωπεί στα ΜΜΕ, εξηγώντας πέρα δώθε γιατί πρέπει να αποκλεισθεί η Σαμπιχά. Αυτό που ακούστηκε να λέει ο κ. Χριστόπουλος ήταν ότι η εθνικίστρια Σαμπιχά πρέπει να αποκλεισθεί γιατί υπηρετεί τον ελληνικό εθνικισμό και επιδιώκει να… διασπάσει τη μειονότητα, τονίζοντας ότι δεν είναι όλοι τουρκογενείς η «τούρκοι» όπως τους θέλουν στο προξενείο και ορισμένοι στην Αθήνα, αλλά υπάρχουν και Πομάκοι και πολλοί τσιγγάνοι.
Έχοντας μια ολόκληρη ζωή επιβιώσει πουλώντας το «διαφορετικό», ο καθηγητής (ένας Θεός ξέρει πώς έχουν ξεφυτρώσει τόσοι καθηγητές πανεπιστημίων στην Ελλάδα) έπρεπε να «σκοτώσει» την ύπαρξη της Σαμπιχά πριν γίνει γνωστό το τι συμβαίνει στη Θράκη και έτσι να επιβεβαιωθούν οι θεωρίες που διδάσκει σε φοιτητές και μοσχοπουλά σε ιδρύματα και φόρουμ. Δηλαδή, ότι η τριχοτόμηση της μειονότητας είναι έργο των ακροδεξιών, των εθνικιστών, του δικτύου ’21 κ.λπ.
Ο κ. Χριστόπουλος δεν είχε μπει ποτέ στον κόπο να επισκεφτεί το Δροσερό και να ρωτήσει τους τσιγγάνους που ζουν εκεί από ποιον καταπιέζονται περισσότερο. Θα μάθαινε ότι δεν είναι μόνο η απομόνωση από την τοπική κοινωνία αλλά και η καταπίεση την οποία ασκούν όλοι οι εκπρόσωποι του τουρκικού προξενείου στη Θράκη.
Είναι πραγματικά τραγικό για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, απελευθερωμένο από παλιές δεσμεύσεις και προκαταλήψεις, με σεβασμό για την ανθρώπινη ύπαρξη και τη διαφορετικότητα, να οδηγεί -άθελά του προφανώς- στην ισοπέδωση και την ακόμη μεγαλύτερη υποταγή της μειονότητας στις διαθέσεις του τουρκικού προξενείου.
Ακόμη και η λογική στην οποία ενέδωσαν τα δημοσιογραφικά όργανα του κόμματος, της χαφιεδίστικης δημοσίευσης φωτογραφιών, ήταν λάθος και ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα ενός αριστερού προοδευτικού κόμματος δεν είναι εάν οι εκπρόσωποι των παλιών κομμάτων συναλλάσσονται με ύποπτους τύπους που είναι υπό την επιρροή του τουρκικού προξενείου. Αλλά το πρόβλημα είναι να υποκύπτει το ίδιο σε πιέσεις που είναι γνωστό από πού εκπορεύονται και στελέχη που επιλέγει να στηρίξει στη Θράκη να έχουν σχέση όχι απλώς με το προξενείο, αλλά απευθείας με την Άγκυρα.
Γιατί δυστυχώς όλοι πήραν το μήνυμα στην περιοχή: Μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ήρθε η στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «αγοράσει» τη μειονοτική ψήφο, συνεπώς είναι έτοιμος για όλα…
Όμως, με τέτοιες κινήσεις κτίζεται ένα ακόμη τείχος γύρω από τη μειονότητα, που παραδίδεται αμαχητί στους ακραίους και τελικά ακόμα και για τους καιροσκόπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνεται η όποια… αξιοπιστία είχαν στη συναλλαγή με εκείνους που από τον πρώτο όροφο της Ίωνος Δραγούμη στην Κομοτηνή (όπου εδρεύει το τουρκικό προξενείο) διαπραγματεύονται τη διοχέτευση της μειονοτικής ψήφου…
Κωνσταντίνος Τσάκαλος