Στη γραμμή Μπαλτάκου η κυβέρνηση…

Οι διαδικασίες άρσης ασυλίας των βουλευτών κινούνται με αργούς ρυθμούς, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποφάσεις μετατέθηκαν ήδη για την περίοδο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση αποφεύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τα στελέχη της οργάνωσης ενώ κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει επιλέξει τον δρόμο της «μη σύγκρουσης». Σε αντίθεση με τη σκληρή στάση που τηρούσαν μέχρι πριν από ελάχιστες εβδομάδες, όπου η καταδίκη της ιδεολογίας της οργάνωσης συνοδευόταν με καταγγελίες (κατηγορίες) περί «ναζιστικού μορφώματος», «συμμορίας», «εγκληματικής οργάνωσης» κ.ά.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η αλλαγή πλεύσης είναι αποτέλεσμα της διαπίστωσης που καιρό τώρα κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η αντιπαράθεση και οι υψηλοί τόνοι ευνοούν μόνο τη Χρυσή Αυγή κι ενισχύουν τη δυναμική της εν όψει των εκλογών. Προς… δικαίωση όσων επέμεναν ότι η τακτική των διώξεων και των συλλήψεων των βουλευτών τους τελευταίους μήνες δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Δηλαδή την αποσυσπείρωση και την αποδυνάμωση της οργάνωσης, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρά τα όσα έχουν συμβεί σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο, εντούτοις συγκρατεί μεγάλο μέρος των δυνάμεών της. Σ’ αυτό συμβάλλει αναμφισβήτητα και το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας δεν θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι «εγκληματική οργάνωση», ενδεχομένως διότι δεν έχει πειστεί από τις «αποδείξεις ενοχής» που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται δε ότι στις αρχές του 2014 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, περίπου στοιχημάτιζαν ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα φτάσει μέχρι τις ευρωεκλογές! Επίσης δήλωναν ότι στο μεταξύ θα έχει κηρυχθεί εκτός νόμου και θα της έχει απαγορευθεί τόσο η παρουσία όσο και η οποιαδήποτε δράση, ενώ τα ηγετικά στελέχη της θα βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Με την… προοπτική φαίνεται να ήταν σύμφωνος, μέχρι κάποια στιγμή τουλάχιστον, κι ο ίδιος πρωθυπουργός. Προκύπτει αυτό σαφέστατα και από τα λεγόμενα του κ. Μπαλτάκου στην περίφημη συνομιλία του με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έδειξαν ότι οι εκτιμήσεις που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν μακράν της πραγματικότητας. Έτσι, η αλλαγή τακτικής ήταν επιβεβλημένη και αναπόφευκτη. Σε τόσο εντυπωσιακό βαθμό μάλιστα ώστε η υπόθεση διαλεύκανσης των ούτως ή άλλως αποκρουστικών και καταδικαστέων πράξεων των μελών της οργάνωσης να κινδυνεύει να περιέλθει σε τέλμα. Χρειάστηκε μάλιστα η δημόσια παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σχετικά με την άρση της ασυλίας των βουλευτών. Παρότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί εδώ και εβδομάδες, η Βουλή… λησμόνησε να αποστείλει στις ανακρίτριες το σχετικό έγγραφο, ώστε εκείνες με τη σειρά τους να δρομολογήσουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες. Η προεδρία της Βουλής έσπευσε την επομένη να αποστείλει τα έγγραφα και ήδη προχθές οι ανακρίτριες κάλεσαν σε απολογία τέσσερις βουλευτές. Τους Ελ. Ζαρούλια, Μιχ. Αρβανίτη, Ν. Κούζηλο και Δ. Κουκούτση. Εξάλλου, επικαλούμενος φόρτο εργασιών δεδομένου ότι η Βουλή θα κλείσει εν όψει εκλογών- ο κ. Μεϊμαράκης είχε μεταθέσει για το τέλος Μαΐου τις αποφάσεις για την άρση ασυλίας των υπολοίπων (τεσσάρων) βουλευτών. Λόγω των αρνητικών εντυπώσεων που προκλήθηκαν αποφασίσθηκε αυτό να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η καθυστέρηση και η παράταση της εκκρεμότητας είναι σκόπιμη προκειμένου τα μέλη της οργάνωσης να παραμείνουν σε «ομηρία» και με την… αγωνία της προφυλάκισης. Κι ότι η προοπτική αυτή ίσως τους κάνει πιο προσεκτικούς και πιο ήπιους στις δημόσιες δράσεις τους.

Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην υπόθεση, αποδίδουν την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης και στην εκτίμηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν συνιστά πλέον «σοβαρή απειλή» στις επικείμενες εκλογές. Στον Δήμο Αθηναίων ο Ηλίας Κασιδιάρης, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έρχεται στην καλύτερη περίπτωση τέταρτος (αν δεν πέσουν έξω τα γκάλοπ), μένοντας πολύ μακριά από τον στόχο που ήταν η… δημαρχία. Ανάλογες… επιδόσεις σημειώνει στην Περιφέρεια Αττικής ο Ηλίας Παναγιώταρος, παρά το ότι το Λεκανοπέδιο θεωρείται προνομιακή περιοχή για την οργάνωση, αφού στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά και στις πέντε εκλογικές περιφέρειες. Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή θα επιτύχει ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό, αλλά ευελπιστούν ότι δεν θα είναι τρίτο κόμμα και θα την προσπεράσει το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη.

Στο δικαστικό πεδίο τώρα, πέραν των τεσσάρων βουλευτών που κλήθηκαν ήδη σε απολογία, ανάλογη κλήση αναμένεται να λάβει και ο Ηλίας Κασιδιάρης, του οποίου έχει ήδη αρθεί η ασυλία. Θεωρείται βέβαιο ότι άπαντες θα ζητήσουν και θα λάβουν την προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν. Δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η δίωξη και η προφυλάκιση τουλάχιστον της Ελ. Ζαρούλια, καθότι βαρύνεται με τις ίδιες κατηγορίες με τον σύζυγό της Ν. Μιχαλολιάκο, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Ιδιαιτέρως επιβαρυντικά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον κ. Κασιδιάρη και θα είναι μεγίστη έκπληξη αν οι ανακρίτριες δεν αποφασίσουν την προφυλάκισή του.

Στην περίπτωσή του όμως τα πράγματα περιπλέκονται καθόσον είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων. Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι βάσει του εκλογικού νόμου δεν ανακύπτει κανένα ζήτημα και ο κ. Κασιδιάρης μπορεί να είναι υποψήφιος έστω και προφυλακισμένος.

Στις αρχές της εβδομάδας το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση, κατά ένα εξάμηνο ακόμη, της προσωρινής κράτησης του Ν. Μιχαλολιάκου με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσθηκε η προφυλάκισή του. Ανάλογη απόφαση (παράταση της προσωρινής κράτησης) έχει ληφθεί και για τους έτερους προφυλακισμένους στον Κορυδαλλό βουλευτές Χρ. Παππά και Γ. Λαγό.


Σχολιάστε εδώ