Στην έξοδο 18.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2015

Συγκεκριμένα, μείωση προσωπικού 25% – 30% υποδεικνύει η «τρόικα» στις διοικήσεις των τραπεζών, κάτι που σημαίνει ότι 15.000 με 18.000 υπάλληλοι, από το σύνολο των περίπου 60.000 που απασχολούνται σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, θα βρεθούν την επόμενη διετία εκτός εργασίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να εγκριθεί το επόμενο διάστημα από την «τρόικα», οι τράπεζες, αρχικά, θα προχωρήσουν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ενώ στον προγραμματισμό θα συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις για τους υπαλλήλους, των οποίων τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα ωριμάσουν το συγκεκριμένο διάστημα. Όσον αφορά τα προγράμματα εθελουσίας, την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς με ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί να μειώσει κατά 10% το προσωπικό του ομίλου στην Ελλάδα. Μόνο μέσα στο 2013 οι τράπεζες μείωσαν το προσωπικό τους περίπου κατά 5.000 άτομα μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου προκειμένου να περιορίσουν από φέτος πλέον τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 7.500 άτομα το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέχρι τώρα:

• Η Εθνική Τράπεζα απομάκρυνε συνολικά 2.510 εργαζόμενους, με κόστος 193 εκατ. ευρώ.

• Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποίησε εθελούσια έξοδο στην οποία συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι, με κόστος 102 εκατ. ευρώ.

• Η Εurobank υλοποίησε εθελούσια έξοδο για 1.100 άτομα, με κόστος 64 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις μισθών…

Σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις με τους τραπεζίτες, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα απομάκρυνσης προσωπικού από τις τράπεζες, όχι μόνο με εθελούσιες εξόδους αλλά και με απολύσεις. Ταυτόχρονα, στις πρώτες επαφές με την ΟΤΟΕ, οι τραπεζίτες έθεσαν θέμα μειώσεων αμοιβών της τάξεως του 15% – 20% που θα προέλθουν τόσο από τους βασικούς μισθούς όσο και από την κατάργηση επιδομάτων. Επιπλέον, επιδιώκουν: Ευέλικτο ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης, κατάργηση διαφόρων επιδομάτων και μείωση των ημερών ετήσιας άδειας. Να σημειώσουμε ότι εδώ και δύο εβδομάδες η διοίκηση της Alpha Bank προχώρησε σε καταγγελία της επιχειρησιακής σύμβασης, ζητώντας διαπραγματεύσεις για μισθούς και εργασιακά από μηδενική βάση. Προηγουμένως είχε προχωρήσει στη μείωση μέχρι και 20% των αποδοχών των εργαζομένων που προέρχονταν από την Εμπορική.

Αναλυτικά οι προτάσεις των τραπεζιτών στο συνδικάτο των τραπεζοϋπαλλήλων αφορούν:

• Μειώσεις μισθών κατά 15% – 20%. Οι μειώσεις θα προέλθουν κατά ένα μέρος από την περικοπή των βασικών αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και από την κατάργηση επιδομάτων, όπως αυτό του ισολογισμού και του γάμου. Αντιστοίχως, το επίδομα πολυετίας μειώνεται από 1,85% ανά έτος που είναι σήμερα σε 1,5% ανά τριετία.

• Ωράριο. Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου λειτουργίας – συναλλαγών των τραπεζών από τις 10.00 ως τις 18.00 σε ορισμένες περιοχές (π.χ. τουριστικές) και από τις 8.00 ως τις 16.00 σε κάποιες άλλες.

• Αύξηση των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης από 37 σε 39, με διατήρηση του πενθήμερου.

• Κατάργηση της επιπλέον χειμερινής αδείας.

• Μείωση καταστημάτων. Οι τράπεζες προγραμματίζουν μείωση κατά 30% – 40% των τραπεζικών καταστημάτων (δηλαδή 1.000 – 1.400 λιγότερα καταστήματα στην επόμενη τριετία, από 3.565 που ήταν το 2011). Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας περισσότεροι από 8.000 τραπεζοϋπάλληλοι.


Σχολιάστε εδώ