Σιωπή τάφου από το ΥΠΕΞ για την τουρκική πρόκληση στη Γαύδο!
Παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος είχε άδεια για να πλεύσει βορείως της Κρήτης και αυτό επέλεξε να κινηθεί νότια, είναι πρωτοφανές μια τουρκική φρεγάτα να φθάνει νοτίως της Κρήτης και να ζητά από το πλοίο να αποχωρήσει, με το επιχείρημα ότι πρόκειται περί θαλάσσιας περιοχής «τουρκικής αρμοδιότητας».
Θα περιμέναμε να υπήρχε άμεσα πλήρης ενημέρωση τόσο για το πώς ακριβώς εξελίχθηκε το επεισόδιο και κυρίως για το εάν η Αθήνα ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από την Άγκυρα για την πειρατική αυτή ενέργεια της τουρκικής φρεγάτας. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ενημερωθούμε για την απάντηση των Τούρκων. Εκτός, φυσικά, εάν αποφύγαμε το διάβημα για να μη λάβουμε απάντηση που θα παρέπεμπε στην προ 18ετίας τουρκική διεκδίκηση επί της Γαύδου!
****
Ούτε ένα τηλέφωνο με τον Πούτιν…
Eπιμένουμε διακριτικά ρωσικά και ελπίζουμε ότι θα διατηρηθεί -έστω και με πολύ χαλαρό τρόπο- μια στοιχειώδης σχέση με τη Μόσχα. Έτσι, δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, με την οποία ο πρέσβης ε.τ. Ηλίας Κλης τοποθετήθηκε στη θέση του συντονιστή των συναρμοδίων φορέων και υπηρεσιών για τη διοργάνωση των «ετών της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα, με καθήκοντα συναφών επαφών με τη ρωσική πλευρά».
— Ίσως έτσι ο κ. Κλης, με πολύ καλή θητεία και στη Μόσχα, θα μπορέσει να αποκαταστήσει κάποιους διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, που σήμερα φαίνεται να είναι ανύπαρκτοι. Δεν ξέρουμε ποια ακριβώς εξήγηση δίνει η πρεσβεία μας στη Μόσχα, αλλά είναι μάλλον θλιβερό να υπάρχει επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για την Ουκρανία και για τους Τατάρους της Κριμαίας, να εξαγγέλλει ο ρώσος Πρόεδρος μέτρα για τον Ελληνισμό της Κριμαίας και να μην έχει εξασφαλισθεί μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντ. Σαμαρά, που εκτός των άλλων είναι και προεδρεύων της ΕΕ.
Καμπανάκι κινδύνου από Λιλλήκα
Έκκληση-πρόσκληση για τη συγκρότηση μετώπου αγώνα και αντίστασης, με συστράτευση όλων των δυνάμεων που αντιστάθηκαν στο Σχέδιο Ανάν το 2004, έκανε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών στην Κύπρο Γιώργος Λιλλήκας σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το δημοψήφισμα.
— Ο Γ. Λιλλήκας κάλεσε τους πολίτες να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους φοβίσει και να τους εκβιάσει, να μην ακούν τις σειρήνες της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας για τελευταία ευκαιρία. Και επεσήμανε ότι: «Αν πραγματικά θέλουμε να ανοίξει ο δρόμος για μια λύση πρέπει να δημιουργήσουμε, με διεκδικητική στρατηγική, τέτοιο κόστος στην Τουρκία που να καταστήσει τη συνέχιση της κατοχής ανώφελη».
— Ο πρόεδρος της Συμμαχίας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον Πρόεδρο ότι έχει το κίνητρο της αυτοδικαίωσης μέσα από ένα σχέδιο χειρότερο από εκείνο που απορρίφθηκε το 2004. Τον μέμφθηκε ότι μετέτρεψε το Κυπριακό από διεθνές πρόβλημα σε δικοινοτική διαφορά κατανομής εξουσιών, εξ ου και οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και όχι στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
— Το πιο ανησυχητικό είναι ότι είχαμε καιρό να ακούσουμε ολοκληρωμένη τοποθέτηση για τους κινδύνους που δημιουργούνται στο Κυπριακό και πιθανόν αυτό θα πρέπει να σημάνει καμπανάκι κινδύνου και στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ…
— Στα Σκόπια, πάντως, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός καλά κρατούν, επιβεβαιώνοντας το πολιτικό αδιέξοδο και στη γειτονική χώρα. Εν όψει των σημερινών εκλογών, του δεύτερου γύρου των προεδρικών και των πρόωρων βουλευτικών, οι προβλέψεις δεν κρύβουν καμία έκπληξη καθώς δίνουν σαφές προβάδισμα στον εθνικισμό και ανθελληνισμό του κ. Γκρούεφσκι.
Έτσι, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE προηγείται με 27,9% ενώ έπονται το αντιπολιτευόμενο SDSM με 14,9% και τα δύο αλβανικά κόμματα DUI και DPA με 7,2% και 4,2% αντιστοίχως.
— Ο κ. Γκρούεφσκι προηγείται στο ερώτημα της καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού με 47% του αντιπάλου του Ζ. Ζάεφ που συγκεντρώνει 18,3%. Όσο για τις προεδρικές εκλογές, ο εκλεκτός του κ. Γκρούεφκσι και νυν Πρόεδρος συγκεντρώνει 32,6%, ενώ ο αντίπαλος του Σ. Πενταρόφσκι μόλις 15,2%.
Οπότε, από αύριο θα έχουμε μια από τα ίδια στην ΠΓΔΜ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Μ. Νίμιτς…
Περίεργες κινήσεις στην Αλβανία…
Επικίνδυνη προβοκάτσια επιχειρούν να στήσουν εις βάρος της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας εθνικιστικοί κύκλοι, που δεν περιορίζονται πλέον μόνον στους Τσάμηδες, αλλά εντοπίζονται ευρέως και στον κρατικό μηχανισμό.
Ο αρχηγός της SHISH, της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας, ενημέρωσε την αλβανική Βουλή κεκλεισμένων των θυρών για θέματα εθνικής ασφάλειας. Και με μεγάλη ευκολία απάντησε σε… τυχαία ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια από τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, όπου προβλέπεται η Χειμάρρα να αποτελέσει ξεχωριστή διοικητική μονάδα και να μην εντάσσεται πλέον στην Αυλώνα, όπως ίσχυε από την εποχή του καθεστώτος Χότζα, με μοναδικό στόχο την απορρόφηση του ελληνικού στοιχείου.
— Ο αρχηγός των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών απάντησε λοιπόν ότι πράγματι, εάν υπάρξει τέτοια διοικητική διαίρεση, μπορεί η Χειμάρρα να γίνει… Κριμαία. Η δήλωση αυτή όχι μόνο βάζει τέλος στη συζήτηση για μια διοικητική διαίρεση που θα ευνοούσε την ανάπτυξη της Χειμάρρας, που έχει ως σημαντικά εφόδια τον τουρισμό και τη γεωργία, αλλά βάζει στο στόχαστρο των εθνικιστών την ίδια την ελληνική μειονότητα, καθώς κανείς εχέφρων δεν έχει θέσει θέμα, φυσικά, αυτονόμησης ή ανεξαρτητοποίησης της… Χειμάρρας και της Β. Ηπείρου. Καλλιεργώντας όμως τέτοια φόβητρα και το ανθελληνικό κλίμα, απλώς επιχειρείται να ολοκληρωθεί -με βίαιο τρόπο- η έξοδος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες του και να διατηρείται ο ευνοϊκός, για κάθε καθεστώς στα Τίρανα, μύθος του «κακού και επιθετικού» γείτονα.
— Επί τη ευκαιρία, πότε θα μας ενημερώσει ο Β. Βενιζέλος για το τι απέδωσε το περίφημο άνοιγμά του στον ομοϊδεάτη του αλβανό πρωθυπουργό Ε. Ράμα για το θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών…
— Δημοσιεύθηκαν και οι μεταθέσεις λόγω συμπλήρωσης του χρόνου υπηρεσίας του Ελευθέριου Αγγελόπουλου από την Οττάβα στην κεντρική υπηρεσία και του Απόστολου-Παύλου Χαραλάμπους από την Αβάνα στην κεντρική υπηρεσία.
— Δημοσιεύθηκαν ακόμη οι προαγωγές σε Συμβούλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ των Ανδρέα Καραϊσκάκη, Ευάγγελου Καβαζαράκη και Γιώργου Κουτσοδήμου. Επίσης προήχθησαν σε Πρεσβευτές Συμβούλους Α΄ οι εμπειρογνώμονες Μιχαήλ Κλειτσίκας, Μαρία Παντσέλια, Ελισάβετ Χατζημιχάλαρου, Άννα Κωνσταντινίδου και Ρέα Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ.