Προδιαγεγραμμένη η αποπομπή Σαμπιχά
Η αποπομπή Σαμπιχά ήταν μια αφορμή να γίνει γνωστό αυτό το αλισβερίσι και στους «εκτός των τειχών», όσο, δηλαδή, μπορεί να είναι αυτό εφικτό, με δεδομένη την αμηχανία με την οποία η πλειοψηφία των αθηνοκεντρικών ΜΜΕ αντιμετώπισε το ζήτημα. Άγνοια ή ηθελημένη βουτιά του κεφαλιού στην άμμο, δεν είναι του παρόντος για να εξεταστεί. Το σίγουρο είναι ότι όσο η Αθήνα αντιμετωπίζει τους «εκεί πάνω» ως… ουρανοκατέβατους, το παιχνίδι είναι τελειωμένο και απλώς όλοι περιμένουμε στωικά το σφύριγμα της λήξης.
Το ζήτημα με την ευρω-υποψηφιότητα μιας γυναίκας Ρομά και μουσουλμάνας που προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης της ίδιας, της οικογένειάς της και των κατοίκων στο χωριό όπου ζει απέδειξε για άλλη μια φορά την τουρκική επιρροή στην περιοχή και ταυτόχρονα την ελληνική αδιαφορία.
Η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου κακοποιήθηκε, επί της ουσίας, εξαιτίας της σκανδαλώδους ανεπάρκειας του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει την τουρκική προπαγάνδα, όπως αυτή εκφράζεται από τα «πρωτοπαλίκαρα» του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.
Η επιλογή της στο ευρω-ψηφοδέλτιο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα «στιγμιαίο λάθος» και η υποψηφιότητά της δεν μπορούσε να έχει καμία τύχη. Οι θέσεις του κόμματος του 4% είναι γνωστές, ασχέτως αν σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθεί να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Θα άφηνε τον ντόπιο ΣΥΡΙΖΑ -επί της ουσίας ο γνωστός Ζεϊμπέκ και η παρέα του- να κυριαρχήσει αυτό το «διαφορετικό πρόσωπο» σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όσο είναι η προεκλογική, που όλα τα στελέχη του προξενείου δίνουν τις εξετάσεις τους στον… βεζίρη της Ιώνων;
Εξ ου και… όργανο του ελληνικού εθνικισμού η Σαμπιχά…
Από την άλλη, ο Αχμέτ Κουρτ, πρόεδρος της παράνομης «τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης σύμφωνα με το κόμμα, ήταν μια πολύ καλή επιλογή για το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Και αυτή η υποψηφιότητα θα προχωρούσε δίχως άλλο (πολύ πιθανόν ο ίδιος να εκλεγόταν κιόλας) εάν δεν υπήρχε στη μέση το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τις στενές του σχέσεις με τον πρόεδρο του φασιστικού τουρκικού κόμματος ΜΗΡ, τον «γκριζόλυκο» Μπαχτσελί.
«Πρέπει να ανήκω στην αυλή του τουρκικού προξενείου για να δώσω αγώνα; Αυτό δεν θα γίνει ποτέ», δήλωσε με ένταση στην καθημερινή εφημερίδα «Ο Χρόνος» η κ. Σουλεϊμάνογλου αμέσως μετά την αποπομπή της. Κι αυτό το «ποτέ» ήταν η πρώτη ειλικρινής πολιτική δήλωση-δέσμευση που ακούστηκε στη Θράκη.
Ε.Μ.