Ο Γιώργος «ταράζει» τον Βενιζέλο…

Ωστόσο φαίνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου «κάνει τη μεγάλη στροφή» και ετοιμάζεται ακόμα και για «επαναφορά», αν και ο ίδιος και το στενό του περιβάλλον το διαψεύδουν σε κατηγορηματικό τόνο.

Ο προβληματισμός για τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου εντός του ΠΑΣΟΚ και το νέο κύμα εσωστρέφειας και έντονης κριτικής, αλλά κυρίως τα ποικίλα πολιτικά σενάρια αναφορικά με τον ρόλο του σε τυχόν εξελίξεις επανήλθαν εντονότερα μετά την ανακοίνωση ότι μαζί με τον Φώτη Κουβέλη θα παρουσιάσουν αύριο Δευτέρα το βιβλίο της Μαριλένας Κοππά (τέως ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ και νυν υποψήφιας με τη ΔΗΜΑΡ και στενής συνεργάτιδας επί χρόνια του Γ. Παπανδρέου).

Κύκλοι πάντως επισημαίνουν πως «ο Γ. Παπανδρέου δεν φαίνεται απλά να αρκείται σε μια αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά σκέφτεται ευρύτερες εξελίξεις με τον ίδιο σε ρόλο καταλύτη ή και ουσιαστικού ρυθμιστή» και, όπως τονίζουν, «αυτό είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα όχι μόνο τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου». Τονίζουν μάλιστα πως τόσο οι διαρκείς επισημάνσεις του ίδιου του κ. Παπανδρέου όσο και στελεχών που συνομιλούν μαζί του και τον έχουν στηρίξει στο παρελθόν περί ανάγκης διακριτού προοδευτικού πόλου με ουσιαστική παρέμβαση μέσα στην κυβέρνηση», είναι ενδεικτικές κάποιων σκέψεων του Γ. Παπανδρέου.

Όπως επεσήμαινε χαρακτηριστικά έμπειρο και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «παρά τα λάθη του και τους χειρισμούς του με το Μνημόνιο, ο Γ. Παπανδρέου έχει συνειδητοποιήσει ότι και μόνο το όνομά του συσπειρώνει ένα συμπαγές μπλοκ παπανδρεϊκών που κυμαίνεται από 7-10%, με ό,τι αυτό σημαίνει».

Στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και σε κάποιους βουλευτές υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη νέα πολιτική κίνηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για «ανοιχτή υπονόμευση» του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό του. Μάλιστα υπάρχει ήδη δρομολογημένη προσπάθεια από στελέχη που παραμένουν ακόμα σταθερά στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου για να χρεωθεί την όποια ήττα στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, με το σκεπτικό πως όχι μόνο δεν στήριξε το «ενωτικό εγχείρημα της Ελιάς, αλλά το υπονόμευσε ανοιχτά, δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς στήριξη σε άλλο πολιτικό σχηματισμό».

Πάντως για την ώρα ερωτηματικό αποτελεί κατά πόσον η νέα παρέμβαση Παπανδρέου θα εμπεριέχει και μηνύματα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λίγες μόλις ημέρες πριν από τις δίδυμες κάλπες του Μαΐου. Στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου χαρακτηρίζουν αστεία τη σεναριολογία που θέλει τον πρώην πρωθυπουργό να συντάσσεται με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, επιβεβαιώνουν, όμως, το ζωηρό ενδιαφέρον του για τις διεργασίες και τις κινήσεις που γίνονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και για την αναγκαιότητα να ανασυντεθεί ο χώρος πάνω στα αιτήματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας των πολιτών, πάντα με προοδευτικό πρόσημο.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει, πάντως, για τα μείζονα διακυβεύματα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, δανειζόμενος και παραδείγματα από το ευρωπαϊκό μοντέλο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, που εμποτίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από συντηρητικές συνταγές.


Σχολιάστε εδώ