Μέρκελ και Σόιμπλε δεν δέχονται κανένα «κούρεμα»

Άλλωστε, είναι πλέον κοινό μυστικό ότι όλη αυτή η φιέστα προσφέρθηκε με το ok της κυρίας Μέρκελ, που ήρθε μέχρι την Αθήνα για να βοηθήσει εν όψει των ευρωεκλογών την κυβέρνηση, και προσωπικά τον Σαμαρά, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στα δύο χρόνια που κυβερνάει. Και τούτο γιατί γνωρίζουν ότι μια ήττα στις 25 Μαΐου της πολιτικής της αδίστακτης λιτότητας, που συνεχίζει να εφαρμόζεται με τους ίδιους και χειρότερους ρυθμούς, θα έχει επιπτώσεις και για αυτούς, αφού είναι άγνωστο πού μπορεί να οδηγήσει ένα νέο πολιτικό τοπίο, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και τι ανατροπές να προκαλέσει.

Παρά ταύτα, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους, να ξεσφίξουν τη θηλιά του χρέους. Η γραμμή της ίδιας της γερμανίδας καγκελαρίου είναι ότι το θέμα θα το δούμε από το φθινόπωρο και μετά, αλλά τα νέα δεν είναι καθόλου καλά, δεν δείχνουν ότι έρχονται καλύτερες μέρες.

Και η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έχουν ξεκαθαρίσει στον Σαμαρά, όχι μόνο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αλλά και με δημόσιες δηλώσεις τους, ότι «κούρεμα» του χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει. Να θυμίσουμε ότι το έχει δηλώσει δημόσια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στον Στουρνάρα, με εκείνο το «Ξέχνα το, Γιάννη…».

Η θέση αυτή του Βερολίνου είναι γνωστή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, αυτό το κλίμα υπάρχει και στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος: Ότι «κούρεμα» του χρέους δεν θα γίνει, παρότι οι δανειστές ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Οι προθέσεις για το ελληνικό χρέος, που δεν απέχουν πολύ από την τελική απόφαση που θα ληφθεί, σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, που έχουν πρόσβαση στον κλειστό κύκλο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, είναι:

1. Μείωση του επιτοκίου από 0,75 έως 0,50 και

2. Επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους κατά 50 χρόνια.

Το αποτέλεσμα θα είναι λιγότεροι τόκοι και αρκετά μειωμένη ετήσια δόση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παράγονται νέα χρέη και θα υπάρχει παραγωγή, και δεν θα επιστρέψει ο ελληνικός λαός στην κατάσταση πριν από το 2009.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό, με τη στρατιά των ανέργων και το νέκρωμα της αγοράς.

Κλείνοντας, να θυμίσουμε ότι το «ΠΑΡΟΝ» είχε δώσει μια γεύση των ρυθμίσεων αυτών για το χρέος στο φύλλο της Κυριακής 19 Ιανουαρίου.


Σχολιάστε εδώ