ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Ήταν η λύση που βρήκαν οι άνθρωποι που χτυπήθηκαν από την κρίση για να γιορτάσουν παραδοσιακά το Πάσχα. Σ’ αυτό βοήθησε βέβαια και η χαμηλή τιμή που είχαν τα αρνιά φέτος που κυμαινόταν από 5,5 έως 6,5 ευρώ το κιλό. Έτσι, με 15 ευρώ κάθε οικογένεια έπαιρνε ένα αρνί στα τέσσερα, τα ανάλογα κάρβουνα, το κρασί και το παραδοσιακό γλέντι στήθηκε σ’ όλες τις γειτονιές. Ακόμα και στην κρίση οι Πειραιώτες δεν χάνουν το κουράγιο τους. Περιμένουν καρτερικά και με ελπίδα και τη δική τους Ανάσταση. Ο καιρός ήταν ιδανικός, πλατείες πλέον υπάρχουν σ’ όλες τις συνοικίες, μια και ο δήμαρχος δεν έχει αφήσει ακάλυπτο χώρο στην πόλη που να μην τον διαμορφώσει σε πάρκο, το κέφι ήταν δεδομένο κι έτσι το Πάσχα γιορτάστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Να σημειώσουμε ότι φέτος, όπως και τα περασμένα τρία-τέσσερα χρόνια, δεν έφυγε σχεδόν κανένας για το Πάσχα. Πού να πάνε, άλλωστε, και με τι λεφτά; Ο κόσμος μέσα από τη φτώχεια και την ανέχεια έζησε αυτή τη μεγάλη στιγμή της Χριστιανοσύνης, χάρηκε τη γιορτή και ξέχασε για λίγο τα προβλήματα, την Εφορία, τις τράπεζες, τις υποχρεώσεις. Η ελπίδα, πάντως, υπάρχει. Κι αυτή «κρατάει» ακόμα τους απελπισμένους. Κι αυτό εκφράστηκε με τη μυριόστομη ευχή που ακουγόταν παντού το Πάσχα: Του χρόνου καλύτερα! Μακάρι…

// Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Σχέσεων με τον Πολίτη ορίστηκε από τη Μεγάλη Τετάρτη ο Μύρωνας Καλαϊτζάκης, που είναι από τους δημοτικούς συμβούλους που έχει προσφέρει πολλά στην πόλη διαχρονικά, είτε ως δημοτικός, είτε ως αντινομάρχης, είτε ως νομαρχιακός σύμβουλος. Η επιλογή αυτή του Β. Μιχαλολιάκου θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη και δίκαιη, καθώς ο Μ. Καλαϊτζάκης όλο το διάστημα της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον συνδυασμό, στήριζε πάντα και χωρίς διαμαρτυρίες τις επιλογές του δημάρχου κι έκλεισε τ’ αυτιά του στις διάφορες… Σειρήνες που ήθελαν να τον προσεταιρισθούν.

// Ισχυρό και πλήρως ανανεωμένο είναι το ψηφοδέλτιο του δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη και του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Πολίτες για τον Κορυδαλλό», που διεκδικεί ξανά την εντολή των δημοτών στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014. Τα 62 πρόσωπα που πλαισιώνουν τον συνδυασμό θα παρουσιάσει ο Σταύρος Κασιμάτης σε ανοιχτή συγκέντρωση, αύριο, Δευτέρα 28 Απριλίου, στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αγ. Γεωργίου.

Ο συνδυασμός συνδυάζει έμπειρους αυτοδιοικητικούς, με νέα πρόσωπα. Ο δήμαρχος προχώρησε σε ευρύτατη ανανέωση του ψηφοδελτίου του, συμπεριλαμβάνοντας σημαντικά πρόσωπα από όλους τους χώρους, εκπροσώπους του επιστημονικού, κοινωνικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού χώρου, με άμεσες αναφορές στην κοινωνία.

// Με θέμα: «Στολίζουμε τα μπαλκόνια μας, ομορφαίνουμε την πόλη μας», ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει την 4η Ανθοκομική Έκθεση, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής, στον Τινάνειο Κήπο, απέναντι από την Αγία Τριάδα. Οι επισκέπτες της έκθεσης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν πάνω από 2.000 είδη φυτών και λουλουδιών, να ενημερωθούν για τη φροντίδα τους και να στολίσουν με αυτά τα μπαλκόνια και τις βεράντες τους. Η Ανθοκομική Έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Μαΐου.

// «Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Κύπρου, του Πόντου και της Καππαδοκίας», είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά, στο νεοκλασικό κτίριο της Κανθάρου, η οποία θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 26 Μαΐου. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Πρεσβεία της Κύπρου, την Εστία Νέας Σμύρνης, το σύλλογο «Νέα Σινασός Καππαδοκίας» και την Ένωση Μικράς Ασίας. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, παραδοσιακές φορεσιές, αναπαράσταση παραδοσιακού σπιτιού της Καππαδοκίας, φωτογραφικό υλικό, τοπικούς χορούς και τραγούδια, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες της έκθεσης.

// Την ολόπλευρη στήριξή της στον υποψήφιο Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστο Σαλαλέ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ξένια Φωτίου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Δραπετσώνας (ΑΔΗΚ) και πρώην αναπληρώτρια δήμαρχος της πόλης. Επισημαίνει ότι στο ψηφοδέλτιο νίκης του Χρήστου Σαλαλέ, εκτός από την ίδια, συμμετέχει «μια μεγάλη ομάδα συνεργατών του Αλ. Χρυσού, όπως οι πρώην αντιδήμαρχοι Κώστας Πεταβρατζής, Μιχάλης Αναστασόπουλος, Θανάσης Αξυπόλητος, ο π. πρόεδρος των δημοτικών επιχειρήσεων Μανώλης Νοδαράκης και πλήθος άλλοι». Η Ξένια Φωτίου θεωρεί ότι «με την στήριξη στον Χρήστο Σαλαλέ διαμορφώνεται πλειοψηφικό ρεύμα που δίνει αέρα νίκης και φέρνει την ανατροπή». Σε αυτήν την προοπτική, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «δώσαμε τα χέρια και με αυτούς που ήρθαμε σε ρήξη στο παρελθόν, γιατί αυτά που μας χώριζαν χθες ωχριούν μπροστά σε αυτά που μας ενώνουν για το σήμερα και το αύριο».

// Με αφορμή την ταυτόχρονη κυκλοφορία στην Ελλάδα και την Τουρκία του βιβλίου «Οι δικοί μας ξένοι» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων τιμά τους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στο κύριο λιμάνι άφιξής τους, τον Πειραιά και διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και προβληματισμού για την εγκατάσταση των προσφύγων στις γειτονιές του Πειραιά και όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους. Η δημόσια συζήτηση – παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη 29 Απριλίου στις 6.30 μμ στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29 – Παλαιό Ταχυδρομείο Πειραιά). Η έκπληξη της βραδιάς είναι η παρουσία δύο ελλήνων προσφύγων πρώτης γενιάς, του Πόντιου Σταυρίκου Παπαβραμίδη και της Πολίτισσας Θεοδώρας Κεφαλά, οι οποίοι θα αφηγηθούν ζωντανά τις αναμνήσεις τους στο κοινό. Παράλληλα, θα υπάρξει απευθείας σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη, όπου ο Λουτφού Καραντάγ, τούρκος πρόσφυγας από τα Ιωάννινα, 103 ετών σήμερα, θα αφηγηθεί τις δικές του εμπειρίες από το αντίστροφο ταξίδι της προσφυγιάς σε μια ανθρώπινη και άκρως συγκινητική συνύπαρξη ελλήνων και τούρκων προσφύγων.

// Στον Πειραιά, θα διεξαχθεί η Ετήσια Άτυπη Σύνοδος των επικεφαλής των μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών, την οποία κάθε χρόνο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG MOVE). Η Σύνοδος θα συνέλθει στις 16 και 17 Ιουνίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ ΑΕ με θέμα «Λιμάνια: Μηχανές Ανάπτυξης» και υποθέματα τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, την εφαρμογή των διαδικασιών των Διευρωπαϊκών Δικτύων, τον κοινωνικό διάλογο, τα θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις εξελίξεις στις πολιτικές της ΕΕ στα θέματα της λιμενικής βιομηχανίας. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ Γιώργος Ανωμερίτης: «Η Σύνοδος κορυφαίων στελεχών της ΕΕ και των επικεφαλής managers όλων των μεγάλων λιμανιών στον Πειραιά αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός του χώρου της λιμενικής βιομηχανίας. Ο ΟΛΠ ΑΕ, ο οποίος στα πλαίσια της «λιμενικής διπλωματίας» έχει ήδη διοργανώσει Συνόδους και Συνελεύσεις (ESPO, MedCruise, Ecoports κ.ά.) του χώρου της λιμενικής αγοράς, ανέλαβε τη διοργάνωση αυτή ως ελάχιστη συμβολή στις εργασίες της ελληνικής προεδρίας».


Σχολιάστε εδώ