Κίνηση σωτηρίας κρύβει το άνοιγμα Κουβέλη

Μετά το πρώτο βήμα και την επιλογή του Φώτη Κουβέλη να αναδείξει στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα στελέχη που υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και έχουν πλέον ενταχθεί στον δικό του τρίτο πόλο, ήρθε και η εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο Δευτέρα, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου για τη Σοσιαλδημοκρατία της ευρωβουλευτού και φίλης του πρώην πρωθυπουργού Μαριλένας Κοππά. Η χρονική συγκυρία της παρουσίασης του βιβλίου, με τη συνύπαρξη των Γιώργου Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη στην ομάδα των ομιλητών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο τελευταίος είναι «κόκκινο πανί» για τη Χαριλάου Τρικούπη στη «μάχη» για το ποιος θα εκφράσει την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα.

Από το επιτελείο της Αγίου Κωνσταντίνου προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ εκπέμποντας το μήνυμα ότι πρόκειται για μια απλή και «αθώα» παρουσίαση βιβλίου και τίποτα παραπάνω. «Ο πρόεδρος έχει κατά καιρούς βρεθεί σε παρουσιάσεις βιβλίων με ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους», υπενθυμίζει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στο «Π», επιχειρώντας να βάλει φρένο στο φημολογούμενο άνοιγμα διαύλων με τους «παπανδρεϊκούς». Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, έχει πράγματι το βλέμμα στραμμένο στη διαμόρφωση των συσχετισμών για την επομένη των εκλογών και με τις κεραίες του ανοιχτές δεν λέει «όχι» ακόμη και σε νέες πολιτικές συμφωνίες και συνεργασίες με στελέχη που μπορεί να προέρχονται επίσης από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης σε όλες τις τελευταίες του τοποθετήσεις μιλάει εξ ονόματος της Κεντροαριστεράς, απευθυνόμενος σαφέστατα και στους κεντρώους ψηφοφόρους. Ο στόχος είναι προφανής: Να διευρύνει το ακροατήριό του και να επανακτήσει το ηθικό του πλεονέκτημα εμφανίζοντας τη ΔΗΜΑΡ ως μια μετριοπαθή δύναμη. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο έχει αποφασίσει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στις «δίκαιες μεταρρυθμιστικές της προτάσεις με ευρωπαϊκό ορίζοντα», προκειμένου να διαφοροποιηθεί ευκρινώς από τον κ. Τσίπρα αλλά και να καταδείξει ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις εξόδου από την κρίση πέραν αυτών που επιβάλλει και υιοθετεί η κυβέρνηση.

Η στρατηγική της ΔΗΜΑΡ

Με φόντο τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα -με τους επιτελείς της Αγίου Κωνσταντίνου να μελετούν παράλληλα τα ποιοτικά στοιχεία αυτών- θεωρούν δεδομένο ότι «υπάρχει πρόβλημα συσπείρωσης των ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει το κόμμα στις περασμένες εκλογές», ποντάροντας κατά συνέπεια τόσο στο ποσοστό των αναποφάσιστων, όπως και στα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του προέδρου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης κάνει σημαία του προεκλογικού του αγώνα τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά με βασική προϋπόθεση μια άλλη οικονομική πολιτική.

Έπειτα από ένα μπαράζ δηλώσεων του ίδιου μέσα στη βδομάδα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, περιγράφοντας το περιεχόμενο της πολιτικής στην οποία η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να τεθεί ως εγγυητής συμμετέχοντας σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. Είπε «ναι» στο πλεόνασμα, αλλά μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές και όχι από «υπερφορολόγηση», μείωση των δημοσίων δαπανών, υφεσιακά μέτρα και δημιουργική λογιστική. Συμφώνησε με τη διανομή του πλεονάσματος, αφού είχε αποτελέσει και πρόταση της ΔΗΜΑΡ όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση, αλλά δήλωσε την αντίθεσή του «στους πελατειακούς τρόπους και μεθοδεύσεις που υπακούουν σε προεκλογικές στοχεύσεις». Ζήτησε να υπάρξει «νέα συμφωνία με τους εταίρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τολμηρή διευθέτηση του χρέους κι όχι μέτρα που προετοιμάζονται για μετά τις ευρωεκλογές και κινούνται στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση». Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ακολουθεί «αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές», οι οποίες «αποσταθεροποιούν, δεν σταθεροποιούν, πλήττουν την κοινωνική συνοχή, δεν συνιστούν πολιτικές εξόδου από την κρίση». Αναγνώρισε, δε, κυβερνητικές κινήσεις θετικού χαρακτήρα, αλλά και αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, που όμως δεν ανέτρεψαν τη γενική αρνητική κατάσταση.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Κουβέλης επιδιώκει να θέσει τη ΔΗΜΑΡ και το σχήμα του προοδευτικού πόλου στο επίκεντρο των εξελίξεων ζητώντας την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές προκειμένου να δώσει κυβερνητική λύση την κατάλληλη στιγμή, προωθώντας όμως αναπτυξιακές πολιτικές και αξιοποιώντας την πρότερη κυβερνητική εμπειρία του κόμματος. Αν όλα τούτα θα αποδειχτούν επαρκή για την ανάκαμψη της ΔΗΜΑΡ μένει βέβαια να φανεί, με τους ίδιους πάντως να μην έχουν καταθέσει τα όπλα.


Σχολιάστε εδώ