Δείγματα ανευθυνότητας…
ΣΚΛΗΡΗ κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που αγγίζει ευαίσθητες πτυχές των εθνικών θεμάτων, έχουν προκαλέσει οι επιλογές υποψηφίων της Κουμουνδούρου από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Αλ. Τσίπρα για ανεύθυνους και επιπόλαιους χειρισμούς, αποτέλεσμα απειρίας και έλλειψης γνώσεων. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη καταγγέλλει τα κυβερνητικά κόμματα ότι ακολουθούν διχαστική τακτική και αντιμετωπίζουν τη μειονότητα της Θράκης ως «δεξαμενή ψηφοφόρων» και όχι ως μια εξαιρετικά κρίσιμη υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις. Οι επιλογές, πάντως, των προσώπων που έγιναν από την Κουμουνδούρου προκαλούν ισχυρές αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου μιλούν ευθέως ακόμη και για «αυτογκόλ». Η αρχή έγινε με την αιφνιδιαστική απόσυρση της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν Σαμπιχά από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, μετά τις αντιδράσεις τοπικών στελεχών και του τουρκικού προξενείου, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της περιοχής. Η τελευταία είχε κατ’ επανάληψη καταγγείλει τις προσπάθειες εκτουρκισμού των πληθυσμών Ρομά και Πομάκων από στελέχη του προξενείου. Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Σ. Σαμπιχά αποκλείσθηκε διότι δεν ήταν καλή επιλογή κι όχι διότι ασκήθηκαν πιέσεις από την πλευρά του τουρκικού προξενείου. Και μέσα στη σύγχυση, ο Π. Καμμένος απηύθυνε πρόσκληση στη Σ. Σαμπιχά και σε όσους υποψήφιους εναντιώνονται στην Τουρκία να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό του.
«Συμψηφισμός»
Η υπόθεση, αντί να εκτονωθεί, διογκώθηκε ακόμη περισσότερο, μετά τη δημόσια παρέμβαση άλλου υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, του Δ. Χριστόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η μειονότητα της Θράκης είναι ένα «συμπαγές τουρκικό πράγμα» κι όχι μια θρησκευτική μειονότητα, όπως αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάννης. Η ΝΔ κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να αποσύρει τον κ. Χριστόπουλο διότι με τις θέσεις του αποδομεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της Θράκης και αμφισβητεί την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Κουμουνδούρου αναγκάστηκε να αποσύρει υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στην περιοχή της Θράκης μετά την αποκάλυψη ότι διατηρούσε στενές σχέσεις με τους «Γκρίζους Λύκους» της Τουρκίας και είχε συναντηθεί με τον εθνικιστή Ντ. Μπαχτσελί. Παράλληλα, όμως, κατήγγειλε ότι στην ίδια συνάντηση είχαν πάρει μέρος υποψήφιοι βουλευτές και πολιτευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα σχετικές φωτογραφίες. Για «απόπειρα φτηνού συμψηφισμού» έκανε λόγο η κυβέρνηση.
Διλήμματα
Στη σκιά της διαμάχης κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μπήκε στην τελική ευθεία για τις διπλές εκλογές του Μαΐου. Εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν μέσα σε κλίμα πόλωσης και με τους πολιτικούς αρχηγούς να θέτουν στους ψηφοφόρους διαφορετικά διλήμματα. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα στηρίξει την προεκλογική επιχειρηματολογία του στο δίπολο «σταθερότητα ή χάος» και θα καλέσει τους πολίτες να μη διακινδυνεύσουν όσα με μεγάλες θυσίες πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Υπονοώντας ότι ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι το δίλημμα δεν είναι «Σαμαράς ή Τσίπρας», αλλά «Ελλάδα ή Μέρκελ» και ζητάει τη συσπείρωση όλων των υγιών και προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να σταματήσει η πορεία καταστροφής της Ελλάδας. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση σωτηρίας της Αριστεράς.
Στροφή
Αποφασιστικό βήμα στην υπόθεση αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους θεωρούν στην κυβέρνηση την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,4 δισ. Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πέτυχε η ελληνική οικονομία χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. «Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», τόνισε. Επανέλαβε, δε, ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα, δεν έχει δημοσιονομικό κενό ούτε χρηματοδοτικό κι έχει πλέον τη δυνατότητα να βγει στις αγορές. Το θέμα του χρέους θα τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, αν και από την πλευρά των δανειστών υπογραμμίζεται ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Σχετικά με το πλεόνασμα, οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για θετική εξέλιξη, επισημαίνουν ωστόσο ότι η υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνεχιστεί χωρίς παρεκκλίσεις ή καθυστερήσεις. Ο Β. Σόϊμπλε από την πλευρά του προειδοποίησε ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ο εφησυχασμός.
«Αφαίμαξη»
Με εντελώς διαφορετικό τρόπο προσεγγίζουν την υπόθεση του πλεονάσματος τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «πλεόνασμα φτώχειας» που δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα για τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και νέα επώδυνα μέτρα. Προεξοφλεί μάλιστα ότι αυτά θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και θα αφορούν σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.ά. Το ΚΚΕ σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα «αφαίμαξης του ελληνικού λαού», η δε ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι το πλεόνασμα πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην υπερφορολόγηση των πολιτών. Ο Φ. Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει έτοιμο νέο Μνημόνιο και ζήτησε να υπάρξει νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Προχειρότητες
«Αλαλούμ» έχει δημιουργηθεί με το κοινωνικό μέρισμα, καθώς τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν εκτός χιλιάδες πολίτες (χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους κ.ά.) που αντιμετωπίζουν οξυμμένα οικονομικά προβλήματα. Δείγμα προχειρότητας και ελλιπούς επεξεργασίας λόγω της βιασύνης η διανομή να γίνει προ των εκλογών. Εκ των υστέρων και μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων ενώ θα γίνουν και διορθώσεις στη σχετική απόφαση. Ωστόσο, αυτό θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες δικαιούχοι να πάρουν το έκτακτο βοήθημα με καθυστέρηση μηνών, ενδεχομένως και στα μέσα του καλοκαιριού.