Έσωσε την παρτίδα ο Γλέζος
Παρά τα όσα ακούστηκαν ότι η υποψηφιότητα του Μ. Γλέζου αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή προκειμένου να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός για τον -τουλάχιστον ατυχή- χειρισμό της υποψηφιότητας Σαμπιχά, τόσο ο ίδιος ο Μ. Γλέζος όσο και ηγετικά στελέχη του κόμματος διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι η σχετική συζήτηση είχε αρχίσει εδώ και καιρό και η υποψηφιότητα είχε κλείσει τουλάχιστον πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
Μάλιστα, ο Μ. Γλέζος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε κατηγορηματικά ότι όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν παίζει σε παιχνίδια αντιπερισπασμών και φτηνών πρόσκαιρων εντυπώσεων.
Η κίνηση με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα αποδείχθηκε -όπως τονίζουν στελέχη της ηγεσίας- αρκούντως επιτυχημένη και εν μέρει άλλαξε την ατζέντα, αφού το μέγεθος της προσωπικότητας του Μ. Γλέζου δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιχειρήθηκε από διάφορους με αφορμή την υπόθεση Σαμπιχά.
Εν όψει δε των ευρωεκλογών περιέχει και έναν ισχυρό συμβολισμό, αφού στο δίλημμα που θέτει η Κουμουνδούρου «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ» στρατεύεται ένας αγωνιστής που είναι πανευρωπαϊκό σύμβολο στον αγώνα κατά των ναζί και όλα τα προηγούμενα χρόνια μεθοδικά προωθούσε το -ξεχασμένο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις- θέμα του γερμανικού κατοχικού δανείου.
Η δήλωσή του μετά την ανακοίνωση από τον Αλ. Τσίπρα της υποψηφιότητάς του ήταν χαρακτηριστική:
«Λίγο πριν κλείσω τα 92 μου χρόνια, αποδέχθηκα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών συναγωνιστών να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο λόγος είναι προφανής: Στη ζοφερή εποχή που ζούμε, δεν δικαιούμαι να απέχω.
Κι ακόμα υπάρχει ένας ιδιαίτερος, δικός μου λόγος: Η κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Οι συμμαχητές μου που χάθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν ή πέθαναν απροσκύνητοι με καλούν να τους εκπροσωπήσω, όρθιος, στις επάλξεις του χρέους.
Γέρασα διεκδικώντας γι’ αυτούς και για τη χώρα μας το αυτονόητο: την απονομή δικαιοσύνης. Είναι πολύ αργά τώρα να το βάλω κάτω. Είναι καιρός η υπόθεση των γερμανικών οφειλών να τελειώνει. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με έναν τρόπο: τη δικαίωσή μας». Εξηγώντας τον συμβολισμό της υποψηφιότητας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει τη δική της σημασία, αφού οι επικείμενες ευρωεκλογές, όπως είπε, «είναι μια αναμέτρηση με ιδιαίτερα πατριωτικά και εθνικά χαρακτηριστικά» και η συμμετοχή του Μ. Γλέζου νοηματοδοτεί αυτή την αναμέτρηση.
Μάλιστα, ο Μ. Γλέζος, ως ο πιο ηλικιωμένος ευρωβουλευτής θα είναι αυτός που θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του νέου Ευρωκοινοβουλίου και θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση, κατά την οποία είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Τι έγινε με την υποψηφιότητα Σαμπιχά
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», την υποψηφιότητα Σαμπιχά προώθησαν στελέχη του διπλωματικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προφανώς λόγω της διπλωματικής τους ιδιότητας επηρεάζονται από την πολιτική που ακολουθεί για τη μειονότητα το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και πολλά χρόνια.
Βέβαια, την πολιτική ευθύνη για την αποδοχή και στη συνέχεια την απόσυρση της υποψηφιότητας την έχει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που αποφάσισε ως κυρίαρχο όργανο, καθώς και ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας που είχε καθοριστικό ρόλο στις σχετικές διεργασίες. Τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, που προφανώς δεν έχουν γνώση των ιδιομορφιών κάθε περιοχής της χώρας (αν και για τη Θράκη θα έπρεπε να είναι λίγο ψυλλιασμένα), πείστηκαν για την υποψηφιότητα της Σαμπιχά, αφού εμφανίστηκε ως ακτιβίστρια που παλεύει για τα δικαιώματα των Ρομά και δεν δέχεται την καθοδήγηση της μουσουλμανικής μειονότητας από το τουρκικό προξενείο και τους τουρκογενείς μειονοτικούς.
Ωστόσο, επειδή τα πράγματα στη Θράκη δεν είναι τόσο απλά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, που προέρχονται από τη μειονότητα, μόλις έμαθαν για την υποψηφιότητά της διεμήνυσαν στα κεντρικά ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξουν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, με αποτέλεσμα να πάει στην Ξάνθη πασχαλιάτικα ο Δ. Βίτσας και να αποφασιστεί η απόσυρση της υποψηφιότητας Σαμπιχά με το επιχείρημα ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο της μειονότητας.
Χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε είναι ότι σε ανακοίνωσή της η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη ανέφερε ότι: «Η Σουλεϊμάν Σαμπιχά δεν αποτελεί επιλογή από τη μειονότητα, δεν την εκφράζει και προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη μειονότητα αλλά και στην πλειονότητα. Ο ρόλος της είναι γνωστός όλα αυτά τα χρόνια (συνεργασία με τον μεγαλοεργολάβο Εμφιετζόγλου και το Δίκτυο ’21, μαύρες χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, πολιτικό σουλάτσο σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, επαφές με αμερικανό πρόξενο, “διαχειρίστρια” προγραμμάτων επιμόρφωσης Ρομά κ.λπ.)».
Φυσικά, η ίδια αρνείται όλες τις παραπάνω κατηγορίες, τονίζοντας ότι το μόνο που κάνει είναι να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Ρομά της περιοχής και να προσπαθεί να αποκρούσει την «τουρκοποίηση» του συνόλου της μειονότητας, εξ ου και ο πόλεμος που της γίνεται από το τουρκικό προξενείο.
Ωστόσο, χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε μέσα στην εβδομάδα είναι και το κύριο άρθρο της «Αυγής» την περασμένη Τετάρτη, με το οποίο εξαπολύθηκε σφοδρή επίθεση κατά της υποψηφιότητας, με πρωτοφανείς υπαινιγμούς (που αρμόζουν σε πολιτικούς αντιπάλους) για όσους την προώθησαν χωρίς όμως να τους κατονομάζει, «φωτογραφίζοντας» όμως τον γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Το ερώτημα είναι: Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική Ακροδεξιά; Είναι προφανές ότι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, καλή τη πίστει, παρασύρθηκε».
Όπως είναι φυσικό, το όλο θέμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τη συγκυβέρνηση και τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης να επιτίθενται με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τον κατηγορούν ότι υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου για να αποσύρει την υποψηφιότητα και ότι δείχνει ανευθυνότητα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ήταν μια κατηγορία που εξόργισε την Κουμουνδούρου, που πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι πρόκειται για υποκρισία αφού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ κανένα άλλο κόμμα δεν κατεβάζει υποψήφιο από τη μειονότητα, προωθώντας έτσι στην πράξη το μειονοτικό κόμμα που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με τις ευλογίες του τουρκικού προξενείου.
Και μέσα σε όλα αυτά δόθηκε στη δημοσιότητα και η εκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, με την οποία τονίζεται χαρακτηριστικά: «Καμία θυσία για το ευρώ. Θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι με πρόσχημα τη σωτηρία του ευρώ να οδηγήσουμε τη χώρα στην καταστροφή». Διατρανώνεται δε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δώσει τη μάχη για την κατάργηση των Μνημονίων μέσα στην Ευρωζώνη.
Στην Κουμουνδούρου κάνουν απολογισμό των γεγονότων της εβδομάδας, αλλά εκτιμούν ότι παρά τις όποιες πρόσκαιρες απώλειες η πρωτιά στις ευρωεκλογές έχει «κλειδώσει» και θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του σημερινού πολιτικού σκηνικού, που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.