Ένας διπλωμάτης που έγινε στρατάρχης
Δύο ανώτατοι αξιωματικοί με την υπʼ αριθμόν 2 στολή συζητούσαν με δύο απόστρατους, που υπηρέτησαν σε καίριες θέσεις του ΓΕΣ κατά την πρώτη θητεία του κ. Αβραμόπουλου στο ελληνικό Πεντάγωνο, σχετικά με τις αλλαγές στην εικόνα και τη λειτουργία του υπουργείου.
«Όταν ανακοινώθηκε αρχικά η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κάποιοι πρόλαβαν να προεξοφλήσουν διάφορες εξελίξεις με βάση τον τρόπο λειτουργίας των προκατόχων του. Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, πολλοί στεναχωρήθηκαν όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών», σχολίασε ο ένας απόστρατος και συμφώνησε η ομήγυρη. Κι αυτή δεν ήταν μια τυχαία συζήτηση, αλλά μια ενδεικτική διαπίστωση της εξαιρετικής εικόνας που έχουν όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον υπουργό τους. Από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο κι από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελλόριζο, όλοι μιλούν θετικά για «τον διπλωμάτη που έγινε στρατάρχης»!
Τα ίδια μηνύματα είχε πάρει και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέθεσε για δεύτερη φορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν απέσυρε η ΔΗΜΑΡ τη στήριξή της στην κυβέρνηση. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αποτελεί τον άνθρωπο για τις δύσκολες αποστολές.
Από την εποχή που βρισκόταν σε εξέλιξη το πολιτικό πόκερ για τη συγκρότηση της κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, το φθινόπωρο του 2011, ο κ. Σαμαράς σκόπιμα έριξε τον «άσο» του στο δυσκολότερο σημείο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η κίνηση αυτή ήταν συνειδητή, αφού ένας θεσμικός φορέας όπως είναι το Πεντάγωνο αποτέλεσε σάκο του μποξ για διάφορες συντεχνίες οι οποίες μετά το 1996 το μετέτρεψαν σε άντρο διαφθοράς και πελατειακών εξυπηρετήσεων, με απώτερο σκοπό να πλήξουν το κύρος και την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα θετικά αποτελέσματα
Από τις 11 Νοεμβρίου 2011 ως τις 17 Μαΐου 2012 ο κ. Αβραμόπουλος νοικοκύρεψε, με ηπιότητα και διάθεση συνεργασίας, ένα σύστημα που βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης. Όπως παραδέχονται σήμερα πολλοί από τους αξιωματικούς που συνεργάσθηκαν και συνεργάζονται άμεσα ή έμμεσα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ποτέ δεν προέταξε το κομματικώς ορθό έναντι του εθνικού δέοντος.
Με αυτή την τακτική και την απαραίτητη διπλωματική ευγένεια με την οποία διαχειρίστηκε ακόμα και παρασκηνιακά ευτράπελα, όπως αυτά που γράφτηκαν κατά καιρούς όταν συγκατοίκησε στο υπουργείο με αναπληρωτή τον κ. Γιάννη Ραγκούση. Οι αξιωματικοί έχουν εκτιμήσει τη στάση του αλλά και τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με πρόσωπα, όπως και ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός κ. Μιχάλης Κωσταράκος, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές σκίασαν παροδικά τις σχέσεις τους τότε. Από τότε έως σήμερα ο «διπλωμάτης» έχει εξελιχθεί με ήρεμα και σταθερά βήματα στον αδιαμφισβήτητο πολιτικό προϊστάμενο που άλλαξε ριζικά την εικόνα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τόσο οι ένστολοι όσο και το πολιτικό προσωπικό αναγνωρίζουν στον κ. Αβραμόπουλο, μεταξύ των άλλων:
1. Την έμπρακτη στήριξη του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων με κινήσεις και πρωτοβουλίες που ικανοποίησαν όλα τα στελέχη από τον βαθμό του δεκανέα μέχρι αυτόν του αντιστράτηγου.
2. Την προαγωγή συγκεκριμένης στρατηγικής και αντικειμενικών στόχων που επιτρέπουν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό απέδειξαν η πρόσφατη βολή των S-300 στην Κρήτη, η επανέναρξη ασκήσεων ακόμα και διακλαδικού χαρακτήρα, η συμμετοχή σε πολυεθνικά γυμνάσια ή και σε διεθνείς αποστολές, όπως η «Ατλάντα» στο Κέρας της Αφρικής.
Τι έγινε στη Χαλκίδα
Ύστερα από πολλά χρόνια, οι αξιωματικοί βλέπουν έναν υπουργό που εργάζεται πολλές ώρες, δεν αφήνει φακέλους να περιμένουν στο γραφείο του, έχει διεθνή παρουσία με την οποία περιποιεί τιμή για όσους υπηρετούν στο Στράτευμα, δίνει αγώνα για την αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών και κυρίως μελέτησε (και εξακολουθεί να μελετά) το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου του.
Χαρακτηριστικά είναι δύο γεγονότα που καταγράψαμε όσοι δημοσιογράφοι βρεθήκαμε στη Σχολή Πεζικού της Χαλκίδας:
1. Κατά τις ενημερώσεις για τα όπλα και τα μέσα του Στρατού, ο κ. Αβραμόπουλος δεν άκουγε απλά αλλά απαντούσε με επιχειρησιακού χαρακτήρα παρατηρήσεις, ειδικά σχετικά με όπλα που παράγονται από τα ΕΑΣ, γεγονός το οποίο παρατήρησαν όλοι. Ήξερε ακόμα και τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα ΗΚ11!
2. Μόλις μπήκε στο Μουσείο της ΣΠΖ, ο αξιωματικός που θα έκανε την ξενάγηση έκανε τη ρητορική ερώτηση για το κόκκινο χρώμα που έχει το έμβλημα του Πεζικού. «Αυτή είναι η υπέρτατη τιμή της πατρίδας προς όλους τους ήρωες που έπεσαν στους αγώνες του έθνους», πρόλαβε να απαντήσει ο υπουργός, αποδεικνύοντας πόσο καλά διαβασμένος είναι.
Μετά την αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου από τη Σχολή Πεζικού, ένας γηραιότερος απόστρατος, που ακολούθησε το νέο έθος και κρέμασε τα παράσημά του στο κοστούμι που φορούσε, πλησίασε το πηγαδάκι με τους δύο αξιωματικούς και τους δύο απόστρατους. «Σας άκουσα προηγουμένως, πρόσεξα και την ομιλία του. Να σας πω κάτι που μπορεί να μη γνωρίζετε; Μετά την εποχή του Αρσένη πολλοί είμαστε υπερήφανοι να βλέπουμε έναν πραγματικό υπουργό στο πρόσωπο του Αβραμόπουλου. Όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σκέφτηκε στρατηγικά τον συνδυασμό της Εθνικής Άμυνας με τις Εξωτερικές Υποθέσεις, το ίδιο στρατηγικά κι εκείνος αποκαθιστά τον θεσμικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι απόστρατοι και οι κληρωτοί», σχολίασε. Και δεν διαφώνησε κανείς…