19 μήνες για να αποφασίσουν για ένα σάιτ…

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ του υπουργείου Άμυνας, προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ, με την οποία ασχολήθηκε το «Παρόν» την περασμένη Κυριακή.

Το ρεπορτάζ ανησύχησε τον τομέα που καλύπτει η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά και σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει μας δόθηκαν κάποια στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι θέμα υπάρχει. Απόδειξη ότι, ενώ προκηρύχθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012 με απόφαση του τότε υφυπουργού κ. Ελευσινιώτη ο σχετικός διαγωνισμός, ο οποίος να σημειωθεί ήταν ανοικτός (άραγε για ποιον λόγο;), σήμερα μετά από 19 μήνες ο φάκελος έχει τη… δική του ιστορία… Βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της αξιολόγησης των δικαιολογητικών υποψηφίων (περισσότερα παρακάτω) και φυσικά είναι άγνωστο πότε και αν θα μπει στο στάδιο της δημιουργίας της εν λόγω διαδικτυακής πύλης, που υποτίθεται ότι είναι απαραίτητη για την άμυνα της χώρας, ή θα ξαναπάνε σε διαγωνισμό, για άλλη μια φορά.

Γιατί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, στις 31 Μαΐου 2013 ο άλλος υφυπουργός Άμυνας κ. Καράμπελας ματαίωσε τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο συνάδελφός του, γιατί λέει απορρίφθηκαν όλες οι προσφορές που είχαν κατατεθεί, λόγω μη ικανοποίησης των υπηρεσιακών απαιτήσεων που είχαν τεθεί από τη διακήρυξη. Απορία: Γιατί τον διαγωνισμό ματαίωσε ο κ. Καράμπελας και όχι ο κ. Ελευσινιώτης που τον είχε προκηρύξει; Και 45 μέρες μετά, στις 15 Ιουλίου 2013 για την ακρίβεια, η κυρία Γεννηματά απορρίπτει τις δύο προσφυγές που είχαν ασκηθεί κατά της ματαίωσης του διαγωνισμού και προχωρεί ύστερα από επτά μήνες (5 Φεβρουαρίου 2014) σε επαναπροκήρυξη. Και αυτήν τη στιγμή αξιολογούνται τα χαρτιά συμμετοχής των υποψηφίων και, όταν με το καλό αποφασίσουν, θα γίνει η κατάθεση των προσφορών, η αξιολόγηση τους, η ανάθεση ή επαναπροκήρυξη και ως τότε -ζήσε Μάη μου-… μπορεί να έχει βρεθεί ο επιθυμητός ανάδοχος…. Αυτά, με όλη την καλή πίστη που υπάρχει από την πλευρά μας. Φωτίζουμε όμως αυτήν την ιστορία γιατί αποκαλύπτει ότι στο Δημόσιο όλα πάνε με τον κάβουρα… Και αυτό πληρώνει σήμερα η χώρα. Πώς να πάει μπροστά όταν για την κατασκευή μιας διαδικτυακής πύλης χρειάζονται τρία χρόνια και βάλε, όταν στον ιδιωτικό τομέα το πολύ μέσα σε τρεις – τέσσερις μήνες η πύλη θα λειτουργούσε… Και θα υπήρχε «Βελτιστοποίηση Στρατολογικών Υπηρεσιών για τους πολίτες και τους λοιπούς Δημόσιους Φορείς», μια και αυτός είναι τελικός ο στόχος του διαγωνισμού αυτού.


Σχολιάστε εδώ