Χοντραίνει η κόντρα Μιχαλολιάκου – Μαρινάκη

Στην αρχή το κλίμα άρχισε να… στραβώνει με την κόντρα από μέρους του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. Μαρινάκη απέναντι στον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο, που είχε αποδοθεί στην αντίδραση του πρώτου επειδή ο δήμαρχος είχε εκθειάσει δημόσια μια δωρεά του κ. Δ. Μελισσανίδη προς τον δήμο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον δημόσια, είναι άγνωστη η θέση του Μελισσανίδη, με ποιον δηλαδή είναι. Γνωστή πάντως είναι η άγρια αντιπαράθεση που είχαν με αφορμή τη διαμάχη μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Ως γνωστόν ο κ. Μελισσανίδης είναι ο ουσιαστικός πρόεδρος της ΑΕΚ, την οποία θεωρεί σπίτι του και σ’ αυτόν οφείλεται το νέο στάδιο που θα φτιαχτεί στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κόντρα πάντως ανάμεσα στα δύο «Μ» είχε συνέχεια, που οδήγησε αρχικά στο να διαρρεύσει ο Μαρινάκης ότι θα διεκδικούσε τον Δήμο Πειραιά και στη συνέχεια ότι θα κατεβάσει ως υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Μώραλη και ότι στον συνδυασμό αυτόν θα μετέχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Η ανακοίνωση όμως του συνδυασμού από τον επικεφαλής του Γιάννη Μώραλη και τα όσα συνέβησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κώστας Κωσταράκος» στα Καμίνια όπου έγινε η σχετική παρουσίαση, δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν βαθιά πολιτική σημασία, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε εξελίξεις.

Στην αίθουσα υπήρχε ένα ετερόκλητο πλήθος που το αποτελούσαν υποψήφιοι απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, εκτός της Αριστεράς. Υπήρχαν πολλοί-πάρα πολλοί-εκπρόσωποι του «βαθέως» ΠΑΣΟΚ, εκσυγχρονιστές, κεντρώοι, δεξιοί, κεντροδεξιοί, και Χρυσαυγίτες! Χωρίς κανείς να μπορεί να ερμηνεύσει τι ένωνε όλους αυτούς. Ίσως ο Ολυμπιακός.

Αυτό όμως που έδωσε πολιτική διάσταση ήταν η παρουσία στην εκδήλωση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος εμφανίστηκε στο τέλος μεν, αλλά πρόλαβε να φωτογραφηθεί με τον Μαρινάκη και τον Σωκράτη Κόκκαλη, του οποίου ο γιος, ο Πέτρος, κατεβαίνει και υποψήφιος σύμβουλος.

Η εμφάνιση του υπουργού στην παρουσίαση μιας δημοτικής κίνησης που είναι απέναντι στη δημοτική αρχή Μιχαλολιάκου η οποία εξελέγη το 2010 με το χρίσμα της ΝΔ και που προ διμήνου ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκθείασε τον Βασίλη Μιχαλολιάκο λέγοντας ότι ο Πειραιάς έχει πετυχημένο δήμαρχο και δεν πρέπει να τον αλλάξει, και επομένως έχει τη στήριξη της ΝΔ, τι μπορεί να σημαίνει; Για ποιον λόγο άραγε στηρίζει ανοιχτά τον αντίπαλο του Μιχαλολιάκου, την ώρα μάλιστα που πριν 10 μέρες παραβρέθηκε στη συγκέντρωση του δημάρχου και είχε ζητήσει να τον στηρίξουν οι Πειραιώτες; Τι άλλαξε στις 10 μέρες που πέρασαν;

Πέρα από τις εσωκομματικές αντιθέσεις και τα συντροφικά μαχαιρώματα που έχουν οι βουλευτές του κάθε κόμματος μεταξύ τους όταν κατεβαίνουν στην ίδια περιφέρεια (σ.σ. ας μην ξεχνάμε ότι ό έτερος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιά, εκλογική περιφέρεια του Αρβανιτόπουλου, είναι ο Κώστας Κατσαφάδος, γαμπρός του Μιχαλολιάκου), υπάρχει τίποτα άλλο; Μήπως ο Σαμαράς τού έχει κλείσει το μάτι; Καταγράφουμε τα γεγονότα που συνέβησαν και προκάλεσαν αρκετά ερωτήματα και από κει και πέρα οι εξελίξεις θα δώσουν τις απαντήσεις. Και βέβαια θα πρέπει η ΝΔ και ο ίδιος ο Σαμαράς να ξεκαθαρίσουν αν συνεχίζει να έχει ο Μιχαλολιάκος την στήριξή της.

Δεν ήταν χωρίς λόγο η δήλωση που έκανε δημόσια ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος ο οποίος κάλεσε τον Κ. Αρβανιτόπουλο «να πει ο ίδιος τι θέλει». Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ο υπουργός Παιδείας είχε πάει και στη δική του συγκέντρωση και είχε κάνει εγκωμιαστικά σχόλια για την δημοτική αρχή του Πειραιά και μάλιστα είχε καλέσει του Πειραιώτες να την ξαναψηφίσουν. Όμως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος «δεν γίνεται να είναι κανένας και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα».

Μώραλης: Νέο όραμα για τον Πειραιά

Κατά τα άλλα η παρουσίαση του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ» του Γιάννη Μώραλη (που στην… ούγια γράφει βέβαια Μαρινάκης) δεν είχε κάτι το καινούργιο από αυτά που είχαμε αναφέρει την περασμένη Κυριακή, εκτός από κάποιες… προσθήκες, όπως του Γιώργου Δαβάκη, του Κυριάκου Σιγαλάκου (που αρχικά είχε ανακοινωθεί με τον Μιχαλολιάκο, προερχόμενος όμως από τον συνδυασμό του Μαντούβαλου), του Δημήτρη Παρασκευόπουλου, του Τάκη Αβραμίδη, του Αντώνη Αρώνη, και της προέδρου του Δ’ Διαμερίσματος Αικατερίνης Γαρδούνη.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε σε μεγαλόπνοα σχέδια για ανάδειξη του Πειραιά σε πρώτο λιμάνι της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για εξάλειψη των φαινομένων που προκαλούν τις στρατιές των ανέργων κ.λπ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων είπε: «Ξεκινάμε από τα Καμίνια, γιατί τα Καμίνια ξέρουν να αντιστέκονται και να δίνουν αγώνες για την ελευθερία όπως το έκαναν την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και για τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Γιατί τα Καμίνια είναι σήμερα μια περιοχή ταυτισμένη με τον σκληρά εργαζόμενο πολίτη του Πειραιά, μια περιοχή που πλήττεται σκληρά από την ανεργία. Στη πρώτη μου βόλτα, προχθές ως υποψήφιος δήμαρχος, συνάντησα ένα νέο, άνεργο πατέρα δύο μικρών παιδιών, ο οποίος με αξιοπρέπεια μου είπε: «Γιάννη, είμαι άνεργος εδώ και δύο χρόνια. Δεν το βάζω κάτω. Προσπαθώ καθημερινά για το καλύτερο. Συνεχίζω να ελπίζω. Ένα πράγμα θέλω από σας. Δεν ζητάω δουλειά μόνο για μένα, αλλά δουλειές για όλους μας. Και είμαστε πολλοί οι άνεργοι του Πειραιά».

Από αυτό το βήμα του απαντώ ότι: Γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Για να προσπαθήσουμε να βάλουμε φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει η πόλη και οδηγεί όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες στη φτωχοποίηση. Γι’ αυτό είμαι εδώ ως υποψήφιος δήμαρχος. Τόσο εγώ, όσο και η ομάδα των ανθρώπων που με στηρίζουν, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε το μέλλον του πρώτου λιμανιού της χώρας. Γιατί θέλουμε να το κάνουμε πρώτο λιμάνι της Ευρώπης».

Στο σημείο αυτό ένας από το ακροατήριο ψιθύρισε ακούγοντας τα τελευταία λόγια. «Εμείς στα Καμίνια ούτε τον έχουμε δει τον κ. Μώραλη, ούτε που τον γνωρίζουμε. Αυτός που τον βρήκε στο δρόμο από πού ήξερε ότι τον λένε και Γιάννη; Και πώς θα μας βρει δουλειές, θα κάνει διορισμούς;».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μώραλης είπε: «Έφτασε η ώρα οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του Πειραιά να θέσουν στο περιθώριο τη μικροπολιτική, τον κομματικό ανταγωνισμό, τον παλαιοκομματισμό. Οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του Πειραιά είναι οι μόνες που μπορούν να διατυπώσουν ένα νέο όραμα γιατί είναι ανεξάρτητες από κόμματα και τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις τους».

Παράγοντες του Πειραιά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάει για ανανέωση και παλαιοκομματισμό και να εξαγγέλλει ακομμάτιστο συνδυασμό ο κ. Μώραλης όταν το 70% των υποψηφίων συμβούλων που ανακοίνωσε έχουν πολλά χρόνια θητείας στο δημοτικό συμβούλιο και στα κομματικά γραφεία, είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένοι και πολλοί απ’ αυτούς διοίκησαν τον δήμο ως αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικού συμβουλίου, αλλά και δήμαρχοι (περίπτωση Αγραπίδη που από δήμαρχος καταδέχεται να κατέβει κλητήρας) και κατά συνέπεια ευθύνονται για την εγκατάλειψη και την απαξίωση της πόλης.


Σχολιάστε εδώ