Στην… «αρπαχτή» η περιουσία των Ταμείων;

Οπότε, τι τη θέλει ο… προνομιούχος και τη σύνταξη, αφού διαθέτει κεραμίδι; Ναι, όπως το ακούτε και το διαβάζετε, και αναζητήσατε πεπολιτισμένο προηγούμενο στους… Μαορί της Αυστραλίας, έτσι φέρεται να υποδεικνύει η «τρόικα». (Φανταστείτε, μάλιστα, ότι οι Μαορί έχουν, πλην άλλων πεπολιτισμένων δεδομένων, και την ιδιότητα του χορευτή της Αυτής Μεγαλειότητος της βασιλίσσης της Αγγλίας. Ζωή να ‘χει η κορακοζώητη, και εύχομαι να βρίσκεται πάντοτε εκτός Ευρωζώνης, όπως και τώρα. Και να απολαμβάνει οικογενειακώς τους χορούς των Μαορί!)

Μετά, λοιπόν, τον αφανισμό των αποθεματικών των δημόσιων ασφαλιστικών φορέων διά του μνημονιακού PSI, που οδήγησε τις καταθέσεις τους στο ναδίρ, μετά τις μνημονιακές μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, μετά τον πλήρη εξευτελισμό των Ταμείων με την ανηλεή επέκταση της «μαύρης εργασίας», μετά τις αλλεπάλληλες «κινητοποιήσεις» διοικήσεων και συνεχώς νεότερων μετακινούμενων υπαλλήλων (που μέχρι να μάθουν τη νέα δουλειά σωρεύουν αναγκαστικώς τους ασφαλισμένους σε εξουθενωτικές ουρές διαδρόμων και στενών γραφείων…), μετά τις «ενοποιήσεις στην κορυφή» που, τελικά, μεταβάλλονται (παρά το γράμμα των ενοποιητικών νόμων…) σε «ενοποιήσεις περιουσιών» (γράφε αφόβως: κλοπές περιουσιών), μετά τις δέκα (10) κατά σειρά μειώσεις βεβαιωμένων και απαιτητών συντάξεων και την πρόσφατη αναγγελία ότι θα… εξουθενωθούν πλήρως οι αποκαλούμενες «επικουρικές» (πού είσαι, κύριε πρωθυπουργέ, με τις δηλώσεις σου ότι τάχα «δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις συντάξεων»;), η χώρα αυτή, που αποφάσισε να γίνει βορά μιας ιστορικά νεότευκτης βορειοδυτικής ευρωαυτοκρατορίας, φαίνεται να προχωρεί ακάθεκτη ως μαθήτρια και του νεότερου ευκλεούς Διαφωτισμού: Της αποσύνδεσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τον χρόνο και τις εισφορές του εργασιακού βίου και της σύνδεσής του με το εάν έχει ή όχι ο συνταξιούχος… κεραμίδι! Ο φάντης και το ρετσινόλαδο! Μέγα το του δυτικοευρωπαϊκού Διαφωτισμού κράτος!

Και η ανωτέρω νέα ευρεσιτεχνία καταγράφεται απλώς ως «δημοσιογραφική πληροφορία»… Έλα όμως που υπάρχουν και ήδη ψηφισμένα μνημονιακά δεδομένα τα οποία προωθούν με μαθηματική ακρίβεια τον περαιτέρω περιουσιακό αφανισμό των Ταμείων, ώστε να μην είναι, νομίζω, αποχρώντως απαραίτητο να εφευρεθούν και… νέες ευρεσιτεχνίες προκειμένου να κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις και οι άλλες παροχές των φορέων! Θα αναφερθώ στο κατά τη γνώμη μου βαρύτερο ψηφισμένο δεδομένο εις βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων:

Την 1η Φεβρουαρίου 2012 δημοσιεύτηκε ο ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28 Α/1-2-2012) που κύρωσε το αποκληθέν Β’ Μνημόνιο. Τίτλος του: «Έγκριση των σχεδίων συμβάσεων χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης κ.λπ.». Στο άρθρο 4 του παραπάνω νόμου, υπό τον μερικότερο τίτλο «Σύσταση Ταμείου Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος ΑΕ», προβλέπεται η δημιουργία αυτοτελούς φορέα διαχείρισης της περιουσίας όλων των Ταμείων της χώρας. Και τούτο, σύμφωνα με τον νόμο 2190/20 περί… ανωνύμων εταιρειών, με διοίκηση, προσωπικό και διαχειριστικές μεθόδους τρέχα γύρευε! Ενώ προβλέπεται και η μεταβίβαση στον νέο φορέα της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων ως προίκας, και μάλιστα δίχως κανένα αντάλλαγμα (παρ. 1 εδάφ. β’). Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα νέου είδους… ΤΑΙΠΕΔ, που ποιος ξέρει πότε και πώς θα συσταθεί και τι ακριβώς πρόκειται να πράξει για να βγάλει τα σπασμένα των δύο Μνημονίων (ίσως και άλλων, που θα ακολουθήσουν στη σειρά…).

Και ναι μεν στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 4 του νόμου προβλέπεται ότι «το προϊόν της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (σημ.: των Ταμείων) χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την οικονομική στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος…», υπάρχουν όμως και τα ακόλουθα ζητήματα: α) Με ποιον κανόνα δικαίου μπορεί την περιουσία ενός φορέα «να τη φάει άλλος», και δη «δίχως κανένα αντάλλαγμα»; Η εξέλιξη αυτή θα ήταν απείρως χειρότερη από την, ας πούμε, παλαιότερη επιδίωξη κάποιων να «ανταλλάξουν» το οικόπεδο-φιλέτο του ΤΣΜΕΔΕ επί της πλατείας Κλαυθμώνος (που τελικά οικοδομήθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ με φιλότιμο αγώνα της διοίκησής του, συνιστά κόσμημα για την Αθήνα, αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτο…) με αμφίβολης ανταλλαξιμότητας έτερο οικόπεδο στα Εξάρχεια, το οποίο ήδη «κατέχεται» από… οικολόγους! Άλλο πράγμα, φυσικά, είναι να έχει κανείς απλές αμφιβολίες για το ακριβές της ισοτιμίας του ανταλλάγματος και άλλο να μην υπάρχει κανένα αντάλλαγμα, σύμφωνα με τους (ψηφισμένους!) κανόνες δικαίου των Μνημονίων! β) Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει από καιρό ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να λάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση αυτού του «ΤΑΙΠΕΔ Νο2», ώστε τουλάχιστον να μπει σε μια ροή η προοπτική «στηρίξεως του Ασφαλιστικού Συστήματος», όπως «προφητεύει» το β’ εδάφ. του άρθρου 4 του ανωτέρω νόμου. Αλλά ο κ. Στουρνάρας έχει πολλά στο κεφάλι του και έως τώρα δεν βρήκε χρόνο και διάθεση να απαντήσει… Στο μεταξύ, η ακίνητη περιουσία των Ταμείων αναμένει -κοιμώμενη…- τον προφανή διασκορπισμό της…


Σχολιάστε εδώ